Σχεδίασε μόνο σου το μπάνιο

Πρίν χωροθετήσετε τα είδη υγιεινής στο μπάνιο, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι αφενός χωρούν στην κάτοψη και αφετέρου ότι παραμένει επαρκής χώρος γύρω από αυτά.

Ένας απλός τρόπος, προκειμένου να διατάξετε τα είδη υγιεινής στο μπάνιο σας, είναι να μετρήσετε τις διαστάσεις του χώρου και στη συνέχεια να σχεδιάσετε την κάτοψή στο χαρτί.

Στη συνέχεια και πάνω σε αυτό το σχέδιο, μπορείτε να πειραματιστείτε με εναλλακτικές χωροθετήσεις.

Πως μπορείτε να σχεδιάσετε την κάτοψη του μπάνιου σας.

Βήμα 1

Αρχικά θα πρέπει να μετρήσετε τις πραγματικές διαστάσεις του μπάνιου. Εκτός από τις βασικές διαστάσεις, θα πρέπει να αποτυπώσετε στο χαρτί:

 • Την πόρτα
 • Το παράθυρο που πιθανόν υπάρχει στο χώρο
 • Διάφορες εσοχές ή εμπόδια που πιθανόν να υπάρχουν στο χώρο
 • Το θερμαντικό σώμα
 • Τη θέση της αποχέτευσης
 • Τις θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων

Βήμα 2

Στη συνέχεια θα πρέπει να σχεδιάσετε στο χαρτί το περίγραμμα της κάτοψης. Ένας πολύ βοηθητικός τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι με τη χρήση ειδικού χαρτιού (χωρισμένου σε μέτρα).

Εκτυπώστε την παρακάτω εικόνα και σχεδιάστε την κάτοψη του μπάνιου.

floorplan_bathroom_m

Η σχεδίαση μπορεί να γίνει με χάρακα ή με ελεύθερο χέρι. Εκτός απο το περίγραμμα, θα πρέπει να προσθέσετε το άνοιγμα της πόρτας, το παράθυρο και άλλα στοιχεία που καθορίζουν τη διάταξη των επίπλων (καλοριφέρ, αποχέτευση, κλπ).

floorplan_bathroom_test

Βήμα 3

Εκτυπώστε την παρακάτω εικόνα με τις κατόψεις των ειδών υγιεινής, κόψτε τα περιγράμματα και πειραματιστείτε με εναλλακτικές χωροθετήσεις.

Προσοχή, η εκτύπωση πρέπει να γίνει στο ίδιο ποσοστό μεγέθυνσης ή σμίκρυνσης όπως και ο κάναβος.

bathroom_fixture

Βήμα 4

Η παραπάνω εικόνα, περιλαμβάνει διάφορα είδη υγιεινής με τις τυπικότερες διαστάσεις τους. Ωστόσο, όλα τα είδη υγιεινής δεν έχουν τις ίδιες διαστάσεις. Έτσι, αφού καταλήξετε σε κάποια αρχική λύση, θα πρέπει στη συνέχεια να σχεδιάσετε την κάτοψη με τα συγκεκριμένα είδη υγιεινής που πρόκειται να τοποθετήσετε.

Επισημάνσεις:

 • Η διαγραμμισμένη περιοχή γύρω από το κάθε αντικείμενο αποδίδει το χώρο (κατά προσέγγιση) που πρέπει να παραμένει ελεύθερος προκειμένου να είναι άνετη η χρήση του αντικειμένου.
 • Οι περιοχές αυτές μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους.
clearance_area

Σχετικά Άρθρα

 • Νέες τάσεις στο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση του μπάνιου Νέες τάσεις στο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση του μπάνιου

  Το μπάνιο αποτελεί τον πιο προσωπικό χώρο σε μια κατοικία. Ωστόσο, το στυλ και η διακόσμηση του είναι εξαιρετικά σημαντικά και επηρεάζουν την αξία μιας κατοικίας. Σήμερα, στο εμπόριο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών υγιεινής, υλικών, επίπλων και αξεσουάρ που αφορούν στο σχεδιασμό του μπάνιου. Βέβαια, κάποια προϊόντα μπορούν να φύγουν από τη μόδα. Ωστόσο, οι επιλογές σε υλικά, υφές, χρώματα, εξοπλισμό κτλ είναι τόσες πολλές, που ο σχεδιαστής μπορεί να δημιουργήσει ένα χώρο που να ικανοποιεί ακόμη και τον πιο δύσκολο πελάτη.

  Ανακαίνιση μπάνιου
  Ανακαίνιση μπάνιου στην Αθήνα από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.
 • Ανακαίνιση μπάνιου - Αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής Ανακαίνιση μπάνιου - Αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής

  Η ανακαίνιση του μπάνιου είναι μια από τις πιο συχνές εργασίες και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο μελετητή. Για να αποφύγετε προβλήματα, όπως διαρροές νερού αλλά και για ενα όμορφο αποτέλεσμα επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας: ανακαίνιση μπάνιου προσφορές.

  Αν σκοπεύετε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας τότε ενδεχόμενα να χρειαστεί να γίνουν εργασίες όπως:

  • Αποξήλωση των πλακιδίων του δαπέδου και των τοίχων και αντικατάστασή τους με νέα.
  • Αποξήλωση των ειδών υγιεινής και αντικατάσταση με νέα.
  • Αλλαγή της επίπλωσης του μπάνιου, όπως ράφια, ντουλάπια κτλ.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Αλλαγή της διάταξης των ειδών υγιεινής.

  Ωστόσο, η αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής στο χώρο δεν είναι πάντα δυνατή, καθώς αυτή εξαρτάται από το σχεδιασμό την υδραυλικής εγκατάστασης και κυρίως από τη θέση της αποχέτευσης.

  Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη θέση των ειδών υγιεινής στο μπάνιο, για παράδειγμα τη θέση της λεκάνης, του νιπτήρα, της μπανιέρας κτλ.

  Τα είδη υγιεινής δεν μπορούν να τοποθετηθούν τυχαία μέσα στο χώρο του μπάνιου. Καταρχήν, σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση παίζουν οι θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Αν για παράδειγμα, αποφασίσετε να αλλάξετε την θέση του νιπτήρα και να τον τοποθετήσετε σε έναν τοίχο που δεν υπάρχουν παροχές νερού και αποχέτευσης, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε νέες παροχές. Όμως, μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται επιπλέoν εργασίες όπως αποξηλώσεις πλακιδίων και αντικατάσταση με νέα, τοποθέτηση νέων σωληνώσεων, πιθανό σοβάτισμα κτλ. Οι επιπλέον εργασίες αυξάνουν το χρόνο και το κόστος μιας ανακαίνισης. Όσον αφορά στην αποχέτευση της λεκάνης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αλλαγή της θέσης της είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη,

  Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει τη διάταξη των ειδών υγιεινής στο μπάνιο αφορά στις διαστάσεις και στο σχήμα του μπάνιου. Για παράδειγμα, σε ένα μακρόστενο μπάνιο, τα είδη υγιεινής θα πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να "τετραγωνίζουν" το χώρο, ενώ σε ένα μπάνιο με πολλές εσοχές μπορούν να δημιουργηθούν διάφοροι αποθηκευτικοί χώροι.

  Τι πρέπει πρώτα να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε αλλαγή των θέσεων των ειδών υγιεινής:

  Όπως, ήδη αναφέρθηκε η αλλαγή της θέσης των ειδών υγιεινής δεν είναι πάντα εύκολη και δυνατή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ζυγίσετε προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης. Καταρχήν, θα πρέπει να αναλύσετε την υφιστάμενη κατάσταση του μπάνιου σας. Δηλαδή, θα πρέπει να σκεφτείτε τι σας αρέσει, τι σας ενοχλεί, τί θεωρείτε προβληματικό και τι τελικά χρειάζεται να αλλάξετε. Για παράδειγμα, χρειάζεστε περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους; Μήπως η μπανιέρα καταλαμβάνει πολύ χώρο ενώ δεν τη χρησιμοποιείται συχνά; Μήπως τελικά θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε από μια ντουζιέρα; Μήπως χρειάζεστε δύο νιπτήρες αντί για έναν; Εφόσον είστε σίγουρη για τις ανάγκες σας μπορείτε να προσωρήσετε στο επόμενο στάδιο της ανακαίνισης μπάνιου.

  Πως θα πρέπει να διατάξετε τα είδη υγιεινής.

  Αρχικά θα πρέπει να μετρήσετε τις διαστάσεις του μπάνιου και να τις σημειώσετε σε ένα πρόχειρο σκαρίφημα. Επιπλέον στο σκαρίφημα θα πρέπει να σημειώσετε:

  • Τη θέση και το μέγεθος της πόρτας.
  • Τη θέση και το μέγεθος των παραθύρων (εφόσον υπάρχουν).
  • Τις θέσεις των υδραυλικών εγκαταστάσεων.
  • Τη θέση της αποχέτευσης της λεκάνης.

  Πριν, πειραματιστείτε με διάφορες εκδοχές θα πρέπει να γνωρίζετε:

  • Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, καλό είναι να είναι να τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο "συνετά", χωρίς δηλαδή να δημιουργούν άσκοπες διακλαδώσεις. Αν για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις τοποθετηθούν σε ένα μόνο τοίχο, τότε μια πιθανή βλάβη θα επισκευαστεί οικονομικότερα και ταχύτερα.
  • Η πόρτα εισόδου και οι πόρτες των ντουλαπιών θα πρέπει να ανοίγουν χωρίς να βρίσκουν σε εμπόδια.
  • Τα είδη υγιεινής, τα ντουλάπια, το πλυντήριο, η μπανιέρα, κλπ. πρέπει να έχουν αρκετό ελεύθερο χώρο μπροστά τους προκειμένου να είναι προσβάσιμα και άνετα στη χρήση τους.

  Τέλος, θα πρέπει να διαλέξετε τα συγκεκριμένα είδη υγιεινής, να σημειώσετε τις διαστάσεις τους και να κάνετε έναν τελευταίο έλεγχο προκειμένου να εξακριβώσετε ότι πράγματι είναι κατάλληλα για το μπάνιο σας.

 • Πώς να φτιάξω το μπάνιο μου; Πώς να φτιάξω το μπάνιο μου;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  ‘Έχω ένα μπάνιο σε 2.3 (μήκος)*2.6 (πλάτος) και δεν ξέρω πώς να το φτιάξω.

  Το παράθυρο είναι στον εξωτερικό τοίχο και έχει 60εκ πλάτος. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου φτιάξετε ένα σχέδιο με μεγαλύτερο παράθυρο. Επίσης την παροχή του νερού για τη μπανιέρα την έχουν βάλει στον αριστερό τοίχο, τη λεκάνη στη μέση του εξωτερικού τοίχου (κάτω ακριβώς από το παράθυρο), την παροχή του νιπτήρα και το φώς στο δεξιό τοίχο όπως και το πλυντήριο. Η πόρτα είναι τοποθετημένη στον εσωτερικό τοίχο προς τα δεξιά (η παροχή του πλυντηρίου είναι πίσω από τη πόρτα). Ελπίζω να βοήθησα με την περιγραφή μου. Το μπάνιο θα φτιαχτεί τώρα οπότε μπορώ να κάνω πολλές αλλαγές αν χρειαστεί. Μου αρέσουν τα διαχρονικά και παραδοσιακά σχέδια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.” Ανέτα

  Την απάντηση δίνει η Ζωή Καραμπάση (Interior designer)

  Παρακάτω θα δείτε 3 λύσεις διαφορετικές για την διαρρύθμιση του μπάνιου σας.

  1. Η πρώτη λύση είναι αυτή μου θα σας γινόταν κανονικά. Περιλαμβάνει μια μπανιέρα στα αριστερά κανονικών διαστάσεων, την λεκάνη κάτω από το παράθυρο, του οποίου έχει τροποποιηθεί η διάσταση από 60εκ σε 80εκ., με όσο ύψος θέλετε.

  2. Στη δεύτερη λύση που θα δείτε παρακάτω είναι διαφορετική η θέση της λεκάνης και της μπανιέρας. Αν δεν έχει γίνει ακόμα η αποχέτευση η θέση της λεκάνης μπορεί να μετακινηθεί διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο.

  Σε αυτή τη πρόταση υπάρχει χτιστός πάγκος ο όποιος περιλαμβάνει το νιπτήρα και το πλυντήριο και είναι σε όλο μήκος του τοίχου (το παρακάτω σχέδιο της όψης δείχνει ακριβώς πως θα φαίνεται ο πάγκος)

  ΟΨΗ ΤΟΙΧΟΥ ΝΙΠΤΗΡΑ

  3. Στη τελευταία κάτοψη και μόνο αν αλλάζει η θέση της λεκάνης μπορείτε να έχετε έπιπλο και όχι χτιστό πάγκο και για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο μπορείτε να έχετε και μια στήλη ντουλάπα. Επίσης σε αυτό το σχέδιο η μπανιέρα μπορεί να είναι και ασύμμετρη.

  Εικόνες πλακιδίων

  Παρακάτω θα δείτε κάποιες εφαρμογές πλακιδίων σε κλασσικά σχέδια

  Πηγή εικόνων: https://www.facebook.com/karampasis.solu?fref=ts

  Ζωή Καραμπάση - Interior Designer

  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  web: www.karampasis.gr

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved