Χαρτοκοπτική - Η τέχνη της σκιάς

Η τεχνική της χαρτοκοπτικής πρώτο-εμφανίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ στην Κίνα και εξαπλώθηκε σταδιακά στον υπόλοιπο κόσμο (Ιαπωνία, Ευρώπη, Μεξικό κλπ).

χαρτοκοπτικη

πηγή εικόνας: wikipedia

Στην Κίνα, ακόμα και σήμερα η δεξιότητα στην τέχνη της χαρτοκοπτικής χαίρει μεγάλης εκτίμησης, ιδιαίτερα όταν κατέχεται απο μια γυναίκα. Άλλωστε και το ίδιο το χαρτί ανακαλύφθηκε στην χώρα αυτή. Στην Κίνα έχει βρεθεί και το παλαιότερο διακοσμητικό αντικείμενο χαρτοκοπτικής, ένας συμμετρικός κύκλος από την 6η δυναστεία Xinjiang.

Η κινέζικη χαρτοκοπτική αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη τέχνη που εξασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχουν αλλάξει οι μέθοδοι και τα εργαλεία δουλειάς. Τα αντικείμενα χαρτοκοπτικής, όχι μόνο χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς αλλά και θεωρούνται ότι φέρνουν υγεία και ευμάρεια στον εσωτερικό χώρο. Συχνά τοποθετούνται στις γυάλινες επιφάνειες των παραθύρων και για το λόγο αυτό τα έργα χαρτοκοπτικής ονομάζονται και «λουλούδια των παραθύρων».

Ανάλογα με το εργαλείο κοπής, η χαρτοκοπτική διακρίνεται:

 • Στην χαρτοκοπτική με ψαλίδι
 • Στην χαρτοκοπτική με κοπίδι

Όταν χρησιμοποιείται το ψαλίδι τα παραγόμενα σχήματα είναι συνήθως συμμετρικά. Όταν χρησιμοποιείται το κοπίδι, το θέμα μπορεί να είναι πολύπλοκο και ασύμμετρο. Μάλιστα, μερικοί καλλιτέχνες είναι τόσο επιδέξιοι, που μπορούν να ολοκληρώσουν ένα έργο μονομιάς, χωρίς δηλαδή να σταματήσουν καθόλου το ψαλίδισμα.

Σήμερα η τέχνη της χαρτοκοπτικής είναι γνωστή και με το όνομα Silhouette art, αν και ο τελευταίος όρος δηλώνει κυρίως την κατασκευή πορτρέτων απο χαρτί. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους κοπής όπως και παλαιότερα, μόνο που έχουν επεκταθεί σε σύγχρονα θέματα και μοτίβα.

Πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας έργο χαρτοκοπτικής

Καταρχήν θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:

 • Ένα χρωματιστό χαρτόνι (κατά προτίμηση μάυρο).
 • Ένα καλό κοπίδι.
 • Κόλλα στικ (ή σπρέυ).
 • Ένα σχέδιο (κατάλληλο για αυτήν την τεχνική)

Που μπορείτε να βρείτε σχέδια για αυτήν την τεχνική:

Τα σχέδια, θα πρέπει να εικονίζουν σιλουέτες, περιγράμματα δηλαδή αντικειμένων, τοπίων, ανθρώπων, κλπ ώστε να μπορούν να κοπούν περιμετρικά. Τέτοιου είδους σχέδια μπορείτε να βρείτε

 • Στο διαδίκτυο,
 • Να ζωγραφίσετε μόνοι σας,
 • Να σχεδιάσετε μια σιλουέτα, ιχνηλατώντας μια φωτογραφία

Διαδικασία Κατασκευής:

Βήμα 1

Εκτυπώστε ή φωτοτυπήστε ένα θέμα στο μέγεθος που επιθυμείτε.

Βήμα 2

Κολλήστε το θέμα (με κόλλα στικ) πάνω σε ένα μαύρο χαρτόνι.

χαρτοκοπτικη

Βήμα 3

Κόψτε, με ένα καλό κοπίδι το περίγραμμα του σχεδίου. Ενδεχόμενα να χρειαστεί να αφαιρέσετε και λευκά κομμάτια από το εσωτερικό του περιγράμματος. Η κοπή γίνεται συνήθως πάνω σε μια ειδική ελαστική επιφάνεια.

Βήμα 4

Αφαιρέστε προσεκτικά τη φωτοτυπία. Γυρίστε το σχέδιο από την άλλη πλευρά ώστε το μαύρο χαρτόνι να είναι καθαρό και χωρίς κόλλες. Κορνιζώστε στο έργο πάνω σε ένα φόντο ώστε να κάνει αντίθεση.

Σύγχρονη Χαρτοκοπτική

Παρουσίαση έργων της δημιουργού Rehanna Chaudhri

χαρτοκοπτικη

Τα δέντρα, τα πουλιά, οι πεταλούδες, η φύση γενικότερα, αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες της χαρτοκοπτικής.

χαρτοκοπτική

Το μοτίβο του δεντρου, κόπηκε σε διάφορες διαστάσεις. Επιπλεόν, χρησιμοποιήθηκαν χαρτόνια, διαφόρων χρωμάτων, για να αποδοθεί η αίσθηση του βάθους.

χαρτοκοπτική

Συνήθως η χαρτοκοπτική είναι μονοχρωματική, αν και δεν εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η χρήση χρωματιστών χαρτονιών.

Περισσότερες χειροτεχνίες για παιδιά

Banne craftsboom01

Σχετικά Άρθρα

 • Επιτοίχια μολυβοθήκη Επιτοίχια μολυβοθήκη

  Φτιάξτε μια επιτοίχια μολυβοθήκη με χάρτινους κυλίνδρους χαρτιών υγείας.

  Ιδέα/ Σχεδιασμός: Άννα Μπονάρου

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved