Ανακαίνιση καθιστικού: Έχετε σκεφτεί ποιο στυλ διακόσμησης σας αντιπροσωπεύει;

Tο καθιστικό ή σαλόνι ή living room αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους μιας κατοικίας. Στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός του σαλονιού και η σχέση του με τους υπόλοιπους χώρους έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. Πριν λίγα μόλις χρόνια, το σαλόνι ήταν ένας ανεξάρτητος χώρος, που παρέμεινε κλειστός το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και άνοιγε μόνο σε επίσημες ημέρες και γιορτές.

Σήμερα όμως, το σαλόνι είναι ένας ανοιχτός χώρος, στον οποίο συγκεντρώνεται η οικογένεια για να συζητήσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση, να υποδεχτεί καλεσμένους, ακόμη και για να κάνει καθημερινές δραστηριότητες όπως φαγητό, διάβασμα, οικιακές εργασίες κτλ.

Στα σύγχρονά σπίτια, το καθιστικό έχει άμεση πρόσβαση με την κύρια πόρτα εισόδου, αν και ενδέχεται να παρεμβάλλεται ένα χωλ. Ασφαλώς, το καθιστικό αποτελεί τον πιο επίσημο χώρο του σπιτιού και είναι επιπλωμένο και εξοπλισμένο με τα καλύτερα έπιπλα και διακοσμητικά.

Αν έχετε σκοπό να προχωρήσετε σε ανακαίνιση του καθιστικού, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι το στυλ διακόσμησης. Το στυλ διακόσμησης δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι εξεζητημένο ή εξωτικό, όπως είναι για παράδειγμα το στυλ μπαρόκ ή το νησιώτικο στυλ. Μερικά σύγχρονα στυλ που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

  • Ζεστό και οικείο στυλ (Cozy)
  • Μοντέρνο και λιτό στυλ (Minimal)
  • Διαχρονικό στυλ (κλασικό)
  • Βαρύ κλασικό στυλ
  • Ρετρό ή vintage

Για να αποδώσουμε την αίσθηση ενός συγκεκριμένου στυλ  χρησιμοποιούμε τα έπιπλα, τα χρώματα, τα υλικά, τα φωτιστικά, τα διακοσμητικά αντικείμενα, ακόμη και  τα έργα τέχνης.

Τα έπιπλα είναι ίσως το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να ταιριάζει με το στυλ του χώρου μας. Τα μοντέρνα έπιπλα με τις λιτές γραμμές αναδεικνύουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής ενώ τα κλασικά ξύλινα έπιπλα με τις σκαλιστές λεπτομέρειες αντιστοιχούν σε ένα πολυτελές ή ακόμη και φορτωμένο στυλ διακόσμησης.

Οι κουρτίνες αποτελούν ένα ισχυρό διακοσμητικό στοιχείο του καθιστικού. Οι διακοσμητές χρησιμοποιούν τις κουρτίνες για να κάνουν ένα χώρο να φαίνεται ψηλότερος. Για την ακρίβεια, τοποθετούν ψηλά τα κουρτινόξυλα και ράβουν τις κουρτίνες μακριές έτσι ώστε να σέρνονται στο πάτωμα. Τα υφάσματα και τα μοτίβα, το είδος της κουρτίνας, του πάνελ ή των περσίδων που θα διαλέξουμε πρέπει να παραπέμπει στο ύφος του χώρου.

Για το δάπεδο του καθιστικού έχουμε πολλές επιλογές, όπως ξύλο, μάρμαρο, τσιμεντοκονία και πλακάκι. Βέβαια τα τελευταία χρόνια το πλακάκι αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή για ανακαινίσεις κατοικιών.

Τα διακοσμητικά αντικείμενα επίσης, μπορούν να κάνουν τον χώρο πιο εντυπωσιακό, να προσφέρουν την αίσθηση της ζωντάνιας ολοκληρώνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα.

Αν θέλετε να αυξήσετε την αξία του ακινήτους σας, τότε η ανακαίνιση του είναι μονόδρομος. Για ολοκληρωμένη μελέτη ανακαίνισης απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr. 

 

 

Photo by Kara Eads on Unsplash

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved