Χρησιμοποιούμε υφές και μοτίβα για ενδιαφέροντες εσωτερικούς χώρους

Οι υφές και τα μοτίβα αποτελούν σχεδιαστικά εργαλεία διακόσμησης που δίνουν πολλές δυνατότητες για την οργάνωση του εσωτερικού χώρου. Η αφή αποτελεί ζωτικής σημασίας αίσθηση για τον άνθρωπο, είναι η αίσθηση της ζωής, οπότε η υφή αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο σ’ ένα χώρο.

Οι επιλογές που συνδυάζουν υφή και μοτίβο στη διακόσμηση προσθέτουν άνεση και βιωματικές εμπειρίες για το χώρο. Όταν προγραμματίζουμε ανακαίνιση σπιτιού εξετάζουμε πάντα και την ανανέωση των στοιχείων αυτών στο χώρο.

Η υφή αναφέρεται στην ποιότητα της επιφάνειας ενός υλικού, αν δηλ. είναι λείο ή τραχύ. Η αναγλυφότητα ενός υλικού δίνει διαφορετική αίσθηση υπό διαφορετικές συνθήκες, π.χ όταν φωτίζεται. Το μοτίβο είναι η επανάληψη γραφιστικού στοιχείου σε μια επιφάνεια, συνήθως υφάσματος ή ταπετσαρίας. Η υφή δίνει τη φυσική ποιότητα μιας επιφάνειας, ενώ το μοτίβο αναφέρεται σε απεικονιστική αντίληψη της επιφάνειας. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους εμπεριέχει δύναμη, ώστε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα ενός χώρου. 

Όπως αναφέρθηκε το φως επηρεάζει την υφή: το άμεσο φως την ενισχύει, ενώ το διάχυτο την υποβιβάζει. Επίσης κάθε υφή αντανακλά διαφορετικά το φως, οπότε χρησιμοποιούμε αντανακλαστικές υφές όπου απαιτείται περισσότερο φως και απορροφητικές σε χώρους με υψηλό φωτισμό.

 Στο παιχνίδι των υφών πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι χώροι παραδοσιακού στυλ φαίνονται καλύτεροι με εκλεπτυσμένες, απαλές υφές σε αντίθεση με τους σύγχρονους χώρους που απαιτούν περισσότερο υφολογικό ενδιαφέρον. Αναφορικά με το χρώμα οι υφές αναδεικνύονται καλύτερα σε ουδέτερα χρωματισμένους χώρους. Επίσης οι βαριές υφές προσδίδουν πολύ όγκο, οπότε επιλέγονται σε μεγάλους ευρύχωρους χώρους.

Ο συνδυασμός υφών και μοτίβων μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες περιοχές και να οδηγήσει το μάτι σε ιδιαίτερα εστιακά σημεία του χώρου. επιπλέον προσδίδει βάθος και μία αίσθηση πολυτέλειας. Για παράδειγμα, ένα μαξιλάρι από βελούδο δένει όμορφα με ένα καρώ στις ίδιες αποχρώσεις και μαζί κάνουν τον καναπέ ελκυστικότερο. Αλλά και σε μεγαλύτερη κλίμακα μπορούμε να συνδυάσουμε υφές και μοτίβα, όπως χαλιά και κουρτίνες. Η ανάμειξη μοτίβων προσδίδει αρμονικότητα στο χώρο, αρκεί να επιλέξουμε το σωστό συνδυασμό σχήματος, χρώματος, τόνου και μεγέθους. 

Επιλέγουμε διαφορετικά μεγέθη μοτίβων, το μεγάλο μέγεθος συνήθως είναι το κυρίαρχο και το συνδυάζουμε με μεσαία ή μικρά μοτίβα για να δίνουν τον τόνο. Για παράδειγμα το ζιγκ-ζαγκ μοτίβο μπορεί να είναι κουραστικό σε μεγάλο μέγεθος, ενώ σε μικρό μέγεθος σε μαξιλάρια ή ριντώ εναρμονίζεται με μεγαλύτερα σχήματα.

Επιλέγουμε παρόμοια χρώματα, δηλ. συνδυάζουμε χρώματα της ίδιας τονικής ομάδας για να επιτύχουμε αισθητικά ευχάριστο περιβάλλον. Μπορούμε να τονίσουμε με πιο έντονα χρώματα ακολουθώντας τον κανόνα 60/30/10, δηλ. 60% του χώρου θα έχει το κύριο χρώμα, 30% το δευτερεύον και μόλις το 10% το χρώμα που θα τονίζει στοιχεία. Φροντίζουμε να επιλέγουμε λίγα χρώματα για το χρωματικό σχήμα το χώρου, 3 ή 4 είναι αρκετά για να μη δημιουργήσουμε υπερφορτωμένο χώρο και πειραματιζόμαστε με αντιθέσεις σε ανοιχτότερους ή σκουρότερους τόνους των ίδιων αποχρώσεων. Είμαστε προσεκτικοί στους συνδυασμούς πολλών σχημάτων και χρωμάτων μεταξύ τους αλλά και με prints ( φλόραλ, animal) για να επιτύχουμε αρμονικό οπτικό αποτέλεσμα.

Σε σύγχρονους χώρους με μίνιμαλ αισθητική περιορίζουμε τα μοτίβα σε συγκεκριμένα σημεία ή επιλέγουμε στοιχεία, υφάσματα, χαλιά, με λεπτά, διακριτικά μοτίβα.

Downtown Loft Remodel Living to Dining01

oharainteriors.com

Για να επιτύχουμε μία στυλάτη όψη του χώρου συνδυάζουμε παλιά και σύγχρονα κομμάτια, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα αγαπημένο παλιό στοιχείο σίγουρα θα βρούμε κάτι νέο που να το συμπληρώνει. Οι πειραματισμοί πάντα οδηγούν σε ένα καλό αποτέλεσμα για ένα ευχάριστο, ελκυστικό χώρο. Συνδυάστε τους με ανακαίνιση κατοικίας από τα οικονομικά πακέτα ανακαίνισης που προφέρει η κατασκευαστική εταιρία Fouskas Construction. 

Fouskas Construction logo new www.anakainisispitiou.gr

Πηγή εικόνας: houzz

 

  

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved