Διακόσμηση σπιτιού με bohemian διάθεση

Το boho στυλ είναι ένα διαχρονικό, δημοφιλές στυλ διακόσμησης καθώς διαμορφώνει χώρους χαλαρούς, ανέμελους με ζωηρά χρώματα και μοτίβα με ποικιλία υφών, με έμπνευση από τη φύση. Μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί με μία προγραμματισμένη ανακαίνιση σπιτιού.

Ο όρος boho αποτελεί τη συντομογραφία της γαλλικής λέξης bohemian που αναφέρεται σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βοημία, αλλά μεταφορικά χαρακτηρίζει ανθρώπους με ανέμελο και αντισυμβατικό τρόπο σκέψης και ζωής, όπως καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς, ταξιδευτές. 

 Η αισθητική της φιλοσοφίας αυτής έχει επιρροή από το ελεύθερο πνεύμα που διέπει τους ανθρώπους αυτούς και η σύγχρονη εκδοχή του λεγόμενου boho-chic στυλ είναι εκλεκτική, δίνοντας έμφαση σε έθνικ και vintage κομμάτια των δεκαετιών του ΄50, ΄60 και ΄70. Το μποέμικο στυλ συνδυάζει αντικείμενα, χρώματα και μοτίβα από όλο τον κόσμο.

Σήμερα το boho στυλ απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν το σπίτι τους να ξεχειλίζει από ενδιαφέροντα αντικείμενα. Αν και το ανέμελο, το ασυνήθιστο, το χαλαρό είναι ανάμεσα στις αρχές του boho στυλ, οι χώροι του σπιτιού έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά ποτέ δεν υπάρχουν δύο εντελώς όμοιοι. Όσοι λοιπόν αναζητούν ένα στυλ διακόσμησης για να το κάνουν δικό τους, το boho στυλ είναι το ιδανικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αρχές και τα χαρακτηριστικά του για να οργανώσουμε το σπίτι με το μποέμικο στυλ διακόσμησης.

Δεν αναζητούμε έπιπλα για το boho στυλ σε ένα κατάστημα γιατί δεν θα τα βρούμε. Ανατρέχουμε σε καταστήματα με μεταχειρισμένα, vintage κομμάτια και επιλέγουμε τα ενδιαφέροντα και μοναδικά ένα προς ένα. Κάθε κομμάτι πρέπει να έχει να πει μια ιστορία, αφήνουμε τη φαντασία και τη διαίσθηση μας να ξεχωρίσει το κατάλληλο κάθε φορά έπιπλο. Αν θα μας αρέσει, θα είναι κατάλληλο για το χώρο. Καναπέδες και πολυθρόνες με πολύ χρώμα θα δώσουν τον boho-chic τόνο στο χώρο. Στο δάπεδο αφήνουμε φουσκωτά μαξιλάρια και χαλιά που προσκαλούν για κάθισμα στο πάτωμα. Αποφεύγουμε τυποποιημένα έπιπλα και επιλέγουμε πιο άνετα κομμάτια για χαλάρωση, όπως chaises longues, καναπέδες-κρεβάτια, ξαπλώστρες, καρέκλες πεταλούδες.

Η πληθωρικότητα του boho στυλ αναδίδεται μέσα από τις υφές και έρχεται σε αντίθεση με το μοντέρνο, το μίνιμαλ, το κομψό. Το αρμονικό mix & match αποτελεί το κλειδί στις επιλογές. Συνδυάζουμε ελεύθερα μοτίβα και υφές και τολμούμε να επιλέξουμε στυλ που δεν θα συνδυάζονταν με ένα συμβατικό τρόπο. Επιλέγουμε υφάσματα και patterns από όλο τον κόσμο για μοναδική ατμόσφαιρα και εξωτισμό. Το μετάξι και το σενίλ συνδυάζονται με τη λινάτσα και το σιζάλ για να δώσουν το παρόν στον πλουραλισμό του στυλ. Επιλέγουμε κρόσσια, πλεκτά, μακραμέ σε μαξιλάρια, κουρτίνες, ριχτάρια. Προσθέτουμε λίγη λάμψη με μεταλλικές πινελιές, όπως μια επιδαπέδια ή επιτραπέζια λάμπα με μεταλλική βάση, ένα μεταλλικό άγαλμα, π.χ του Βούδα. Στους τοίχους κρεμάμε ταπισερί και χαλιά μαζί με αγαπημένες φωτογραφίες και έργα τέχνης για να μετατρέψουμε το σπίτι σε ένα ζεστό, φιλόξενο στέκι που αποπνέει παγκοσμιότητα. 

Φωτεινά χρώματα και σχέδια όπως φλόραλ, λαχούρ εναρμονίζονται με έθνικ μοτίβα, tribal εκτυπώσεις και γεωμετρικά σχέδια αποτελούν το αποκορύφωμα του boho στυλ. Ωστόσο, αν τα έντονα, φωτεινά χρώματα δεν είναι του στυλ μας, υιοθετούμε ένα λιγότερο έντονο χρωματικό σχήμα που περιλαμβάνει το πράσινο της ελιάς, το μουσταρδί, το κονιάκ, το σκουριασμένο πορτοκαλί. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το λευκό στρατηγικά ως φόντο για τις εντονότερες αποχρώσεις. Έχουμε πάντα υπόψη μας ότι οι συνδυασμοί και το layering χρωμάτων είναι ο χειρισμός που απογειώνει και κάνει το boho στυλ μοναδικό.

Η παρουσία του φυσικού κόσμου σε χώρους με boho στυλ είναι καθοριστική. Οι εσωτερικοί χώροι ζωντανεύουν με την παρουσία φυτών κρεμαστών από την οροφή ή στο δάπεδο και επιπλέον γίνονται πιο ευχάριστοι καθώς βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα.

Τέλος προβάλλουμε στους χώρους μας ό,τι αγαπάμε, όπως οικογενειακά κειμήλια, χειροποίητα αντικείμενα και αναμνηστικά από τα ταξίδια μας. Το μποέμικο στυλ μπορεί να γίνει οριακά κομψό με προσεκτικά επιλεγμένες πινελιές, όπως κάποιο περίτεχνο πολυέλαιος ή χρυσός καθρέπτης. Να έχουμε πάντα στο νου ότι πρέπει ο κάθε χώρος να διηγείται μια ιστορία, τη δική μας ιστορία.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προτείνει πακέτα ανακαίνισης σπιτιού σε οικονομικές τιμές και υψηλή ποιότητα κατασκευής.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved