Επιλέγοντας υφάσματα με μοτίβα (εμπριμέ, φλοράλ, ριγέ κτλ.)

Η κλίμακα είναι ίσως ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όταν σκοπεύουμε να επιλέξουμε υφάσματα εσωτερικού χώρου, δηλαδή χαλιά, ταπετσαρίες, κουρτίνες ή ακόμη και τραπεζομάντηλα, ριχτάρια, μαξιλάρια κτλ.

Ως γενικό κανόνα, μπορούμε να αναφέρουμε ότι τα υφάσματα με τα μεγάλα μοτίβα είναι κατάλληλα για μεγάλα έπιπλα και μεγάλες επιφάνειες, ενώ αντίθετα τα υφάσματα με τα μικρά μοτίβα είναι κατάλληλα για μικρότερα αντικείμενα (πχ. μαξιλάρια, φωτιστικά κτλ).

Άλλωστε ο τρόπος που λειτουργούν τα μοτίβα στη διακόσμηση ενός χώρου μοιάζει αρκετά με τον τρόπο που λειτουργούν τα χρώματα. Για παράδειγμα, τα ζεστά χρώματα προβάλλουν έντονα μπροστά ενώ αντίθετα τα ψυχρά χρώματα μετατοπίζονται και χάνονται στο φόντο. Ομοίως τα μεγάλα μοτίβα προβάλλουν μπροστά και κάνουν μια επιφάνεια να ξεχωρίζει ενώ αντίθετα τα μικρά επαναλαμβανόμενα μοτίβα κάνουν μια επιφάνεια να χάνεται στο φόντο.

Ως εκ τούτου, αν ντύσουμε έναν καναπέ με φλοράλ ύφασμα, όπου τα μοτίβα είναι μεγάλα και ευδιάκριτα, ο καναπές θα δείχνει μεγάλος και ευρύχωρος. Αν αντίθετα επιλέξουμε ύφασμα με μικρό μοτίβο, το έπιπλο θα ενσωματώνεται ευκολότερα στο φόντο. Τα υφάσματα επιπλώσεων με ρίγες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και οι ταπετσαρίες στους τοίχους. Έτσι οι ρίγες , που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της μεγάλης διάστασης του καναπέ, κάνουν τον καναπέ να δείχνει μακρύτερος, ενώ αν τοποθετηθούν εγκάρσια, ο καναπές δείχνει πιο βαθύς.

Πώς να επιλέξετε υφάσματα με μοτίβα (ρίγες, φλοράλ κτλ.)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους οι διακοσμητές επιλέγουν υφάσματα. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους ακολουθεί τα εξής βήματα.

1) Επιλέγουμε αρχικά ένα ύφασμα με μοτίβα που μας αρέσει και που θέλουμε οπωσδήποτε να αποτελέσει μέρος της διακόσμησης του χώρου μας.

2) Αποφασίζουμε σε ποια επιφάνεια θα χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο ύφασμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στις κουρτίνες είτε στους καναπέδες και στις πολυθρόνες.

3) Επιλέγουμε, τα υπόλοιπα υφάσματα. Αν ο χώρος είναι μικρός τότε περιορίζουμε τις επιλογές μας σε μονόχρωμα υφάσματα ή το πολύ σε 1-3 εμπριμέ υφάσματα. Αν αντίθετα ο χώρος είναι μεγάλος, τότε μπορούμε να επιλέξουμε από 2-5 υφάσματα με μοτίβα. Σημειώνεται ότι για πολύ μικρές επιφάνειες, όπως στα κεραμικά διακοσμητικά αντικείμενα, στα μικρά μαξιλάρια, στα σουβέρ κτλ., δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη χρήση μοτίβων και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσα διαφορετικά μοτίβα επιθυμούμε.

Ωστόσο, τα μοτίβα (γεωμετρικά, φλοραλ, vintage κτλ.,) χρησιμοποιούνται και στις ταπετσαρίες τοίχων. Αν οι τοίχοι μας είναι επενδυμένοι με ταπετσαρία, τότε είναι προτιμότερο να διαλέξουμε μονόχρωμα υφάσματα, ιδιαίτερα αν η ταπετσαρία τοίχου έχει περίπλοκο μοτίβο.

Η αλλαγή των υφασμάτων στα έπιπλα δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης της ατμόσφαιρας του χώρου και μπορεί να συνδυαστεί με μια πιο ριζική ανακαίνιση. Για οικονομική ανακαίνιση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα προκειμένου να συζητήσετε την ιδανική λύση για την ανανέωση του χώρου σας.

 

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved