Φυσικά ή συνθετικά υφάσματα; Τι να προτιμήσετε για τον καναπέ σας.

Τα υφάσματα αποτελούν ίσως το πιο ευέλικτο εργαλείο στα χέρια ενός διακοσμητή, αν και πολλές φορές θεωρείται ένα δευτερεύον στοιχείο, μια λεπτομέρεια που προστίθεται εκ των υστέρων.

Ωστόσο τα υφάσματα κυριαρχούν στο χώρο και αλλάζουν εντελώς το αποτέλεσμα και την ταυτότητα ενός χώρου. Το ύφασμα λοιπόν, στα χέρια ενός έμπειρου διακοσμητή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει το στυλ ενός χώρου, να βελτιστοποιήσει την ταυτότητα μιας εταιρίας, να δώσει χαρακτήρα σε ένα εμπορικό κατάστημα, να αλλάξει εντελώς την αισθητική ενός χώρου σε μια ανακαίνιση ή απλά να δημιουργήσει έναν άνετο και αρμονικό οικιακό χώρο.  

Σήμερα, στο εμπόριο υπάρχει μία τεράστια ποικιλία υφασμάτων εσωτερικού χώρου: από κλασικά σχέδια μέχρι μοντέρνα, από μονόχρωμα μέχρι φλοράλ, και από φυσικά υφάσματα μέχρι καινοτόμα συνθετικά. Το ύφασμα άλλωστε καθώς συνδέεται στενά με τις εξελίξεις της μόδας, αποτελεί ένα προϊόν που εξελίσσεται και ανανεώνεται συνεχώς. Οι εταιρείες υφασμάτων, βγάζουν συνεχώς νέες συλλογές.Οι φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι και το λινό έχουν πολλά πλεονεκτήματα: έχουν ιδιαίτερη αισθητική, είναι φιλικές στο δέρμα, είναι οικολογικές. Ωστόσο, τα υφάσματα από φυσικές ίνες (τα βαμβακερά, τα λινά, τα μάλλινα και τα μεταξωτά) είναι περισσότερο ευαίσθητα στην σκληρή χρήση.

Για αυτό το λόγο, στον εσωτερικό χώρο και ιδιαίτερα στους καναπέδες και στις πολυθρόνες δεν χρησιμοποιούνται συχνά 100% φυσικά υφάσματα. Συνήθως προτιμώνται ημι-συνθετικά, υφάσματα, υφάσματα δηλαδή που αποτελούνται από ανάμικτες ίνες: ένα ποσοστό βαμβάκι και ένα ποσοστό κάποια συνθετική ίνα. Τα προϊόντα αυτά διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την αισθητική και την υφή του φυσικού υφάσματος, ενώ παράλληλα έχουν βελτιωμένες ιδιότητες, όπως μεγαλύτερη αντοχή και ελαστικότητα.

Έτσι λοιπόν, όταν αγοράζεται βαμβακερό ύφασμα για χρήση σε ταπετσαρίες επίπλων, είναι πολύ πιθανόν να μη πρόκειται για 100% βαμβακερό ύφασμα αλλά για μίξη βαμβακερών ινών με μία άλλη συνθετική ίνα.

Ένα άλλο φυσικό ύφασμα αποτελεί ασφαλώς και το μεταξωτό ύφασμα. Το μετάξι είναι ένα πολυτελές και ακριβό προϊόν, ωστόσο είναι περισσότερο ευαίσθητο. Για αυτό το λόγο, δεν αποτελεί μια κατάλληλη επιλογή για καναπέδες και πολυθρόνες.

Τα αλέκιαστα υφάσματα: Μια τεχνολογία που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στον εσωτερικό χώρο είναι η τεχνολογία των αλέκιαστών υφασμάτων. Πρόκειται για συνθετικά υφάσματα που δεν απορροφούν τους λεκέδες και τα υγρά και καθαρίζονται πολύ εύκολα (συνήθως με ένα υγρό πανί). Επίσης, η υφή τους είναι γυαλιστερή έτσι ώστε ακόμα και η σκόνη να απομακρύνεται πολύ εύκολα.

Αν λοιπόν, έχετε κουραστεί από τη χρήση ριχταριών για να προστατέψετε τα υφάσματα των καναπέδων, τότε επιλέξτε αλέκιαστό ύφασμα.

Για περισσότερες ιδέες και συμβουλές στην κατασκευή, την ανακαίνιση και τη διακόσμηση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας Fouskas Construction - Ανακαίνισηση / Κατασκευή

Fouskas Construction logo new www.anakainisispitiou.gr

 

Photo by Inside Weather on Unsplash

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved