Η δύναμη της διαφάνειας στην οργάνωση των εσωτερικών χώρων

Διαφάνεια σημαίνει ανοιχτωσιά, ελευθερία, απουσία καταπιεστικών σχεδιαστικών στοιχείων. Η διαφάνεια ως σχεδιαστικό εργαλείο δημιουργεί υπέροχους εσωτερικούς χώρους και τους ενοποιεί απεριόριστα με το επίσης όμορφο περιβάλλον τους. Η ανακαίνιση κατοικίας προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για να οργανωθεί ο χώρος με τις αρχές της διαφάνειας και του open plan σχεδιασμού. Η ανοιχτή προσέγγιση στο σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου έχει πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο δεν πρέπει να αγνοείται εντελώς και η αξία της ιδιωτικότητας.

Τα διαχωριστικά από διαφανή υλικά στο εσωτερικό των σύγχρονων κατοικιών αποτελούν ένα πολυλειτουργικό στοιχείο. Εξασφαλίζουν την επίτευξη αισθητικών και πρακτικών στόχων των χρηστών και των σχεδιαστών. Μπορούν να υλοποιήσουν το zoning (διαχωρισμό σε ζώνες χρήσεων) μονόχωρων διαμερισμάτων ή να διαφοροποιήσουν οπτικά μεγάλους χώρους μεγάλων διαμερισμάτων επιτρέποντας ταυτόχρονα στο φως να διαχέεται ελεύθερα σε ολόκληρο το χώρο.

Η επιλογή διάφανων εσωτερικών διαχωριστικών, τοίχων ή και θυρών απελευθερώνει την αίσθηση του χώρου και προσφέρει ευρύ πεδίο θέασης και βάθους μέσα στον ίδιο το χώρο. Το παιγνίδισμα των αντανακλάσεων στις διαφανείς επιφάνειες και η γοητεία της διαύγειας του γυαλιού προσφέρουν ξεχωριστές αισθητικές δυνατότητες στο σχεδιασμό. Από την άλλη πλευρά ο συνδυασμός διαφανών και συμπαγών στοιχείων σε αρμονική συνύπαρξη προσδίδει το δράμα και τη γοητεία στους εσωτερικούς χώρους.

Τα εσωτερικά διαχωριστικά στοιχεία αποτελούν μοναδικό εργαλείο στη διαχείριση του εσωτερικού χώρου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που λείπει η ευρυχωρία ή οι ανάγκες των χρηστών απαιτούν περισσότερους ατομικούς χώρους χωρίς τη δυνατότητα άμεσου φωτισμού. Μπορούν να λειτουργήσουν ως εσωτερικοί τοίχοι με κομψό μαύρο μεταλλικό σκελετό με φατνώματα και πόρτα ανάλογου σχεδίου. Η διαφάνεια επιτρέπει την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός έμμεσα από τον παρακείμενο χώρο που έχει εξωτερικό άνοιγμα και τη θέαση του εξωτερικού χώρου. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείται η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και του οπτικού πεδίου σε ολόκληρο τον εσωτερικό χώρο. Η ιδιωτικότητα στην περίπτωση αυτή εξασφαλίζεται με ντραπαρία που σύρεται κατά μήκος του διαχωριστικού κατά βούληση. Εναλλακτικά, σε χώρους με ήπια, μαλακή χρωματική παλέτα επιλέγεται διαχωριστικό με λευκό ή γκρι σκελετό για άψογη εναρμόνιση με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου. Σε περιπτώσεις που δεν ενδιαφέρει η εξασφάλιση ιδιωτικότητας μπορεί να επιλεγεί γυάλινο διαχωριστικό με επάλληλα συρόμενα φύλλα χωρίς περιμετρικό σκελετό, γεγονός που καθιστά το διαχωριστικό σχεδόν αόρατο. 

Τέλος τα διαφανή διαχωριστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καθαρά διακοσμητικούς σκοπούς, κυρίως στο καθιστικό και τους διαδρόμους και να έχουν διάφορες επεξεργασίες (αμμοβολή, χαράξεις, βαφές) που εντείνουν την παρουσία ους στο χώρο. 

Κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού του εσωτερικού χώρου λαμβάνεται υπόψη το οπτικό βάρος, που αναφέρεται στο πόσο ογκώδες φαίνεται ένα αντικείμενο στο μάτι. Επομένως αν αφαιρεθούν αυτά τα αντικείμενα από ένα χώρο, το οπτικό του βάρος θα βρίσκεται σε ισορροπία. Τα διάφανα γυάλινα, ακρυλικά ή ρητινούχα έπιπλα αποτελούν το ιδανικό μέσο για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, καθώς προσθέτουν ελάχιστο οπτικό βάρος, επιβάλλοντας τη διακριτική παρουσία τους και ταυτόχρονα επιτρέποντας στα υπόλοιπα στοιχεία να αναδειχθούν μέσα στο χώρο. Τα διαφανή έπιπλα, μία τάση της δεκαετίας του ’70, επανέρχονται ως μία κομψή παρουσία στους χώρους, καθώς η γοητευτική παρουσία τους προσδίδει σύγχρονη όψη στο χώρο. Παράλληλα αποτελούν την επιτομή του στυλ γιατί είναι μοντέρνα και κλασικά συγχρόνως. Δίνουν βάθος στο χώρο και τον κάνουν να φαίνεται ευρύχωρος χωρίς να διακόπτουν τη συνέχεια του χρωματικού σχήματος.

Αν σχεδιάζετε ανακαίνιση σπιτιού η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα μπορεί να προτείνει λύσεις με διαφανή διαχωριστικά που θα ανανεώσουν την ατμόσφαιρα και την όψη του χώρου σας.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.


 houzz

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved