Decosoup.com

Ιδέες οργάνωσης για τον κήπο

Ιδέες οργάνωσης για τον κήπο https://www.parkergarden.com/rural-retreat-garden-design

Οι όμορφες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μέρες και νύχτες και γενικά κάθε καλοκαιρία μας στρέφουν προς τον εξωτερικό χώρο ή τον κήπο που διαμορφώνεται ως επέκταση του σπιτιού μας. Ωστόσο, ο υπαίθριος χώρος διαφοροποιείται από τον εσωτερικό χώρο, καθώς προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες. Για παράδειγμα μπορούμε να τον περιβάλλουμε με δένδρα, φυτά και άνθη και να έρθουμε πιο κοντά στη φύση.

Ο τέλειος κήπος απαιτεί σχεδιασμό σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις μας. Η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να συνδυαστεί με τον επανασχεδιασμό του κήπου, ώστε να τον απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια, όπως θα αναπτύσσεται και θα μεταμορφώνεται με την ανάπτυξη των φυτών κάθε χρόνο. 

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει βασικές αρχές. Αρχικά πρέπει να σκεφθούμε πως θέλουμε με την οικογένεια μας να χρησιμοποιήσουμε τον κήπο, ώστε να προχωρήσουμε στις κατάλληλες επιλογές. Αν τον σκεφτόμαστε ως χώρο χαλάρωσης προβλέπουμε ένα χώρο καθιστικού, αν θέλουμε να κάνουμε παρεΐστικες συγκεντρώσεις δημιουργούμε ένα χώρο για να μαζεύονται συγγενείς και φίλοι γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι σε συνδυασμό με εξωτερική κουζίνα με γκριλ και φούρνο. Αν αναζητούμε απομόνωση επιλέγουμε φυτά που δημιουργούν φυτικό φράχτη στο επιθυμητό ύψος.

Αν φυτέψουμε αρωματικά φυτά και φυτά με πολύχρωμα άνθη θα έχουμε ένα κήπο γεμάτο μυρωδιές και χρώματα. Επιπρόσθετα μπορούμε να επιλέξουμε κάποια πέργκολα, κιόσκι ή ακόμη και ομπρέλα για να εξασφαλίσουμε μία περιοχή του κήπου με σκίαση.

Στη συνέχεια σκεφτόμαστε το στυλ του κήπου μας, όπως σκεφτόμαστε το στυλ διακόσμησης του σπιτιού μας. Θα πρέπει το στυλ του κήπου να εναρμονίζεται με το ύφος του σπιτιού. Για παράδειγμα, ένας πολύ μίνιμαλ ύφους κήπος συνδυάζεται απόλυτα με ένα σπίτι μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Ο κλασικός κήπος χαρακτηρίζεται από συμμετρία και ισορροπία, γεωμετρικότητα, φυτά σε γλάστρες και δένδρα κλαδεμένα με ελεγχόμενο σχήμα, ακόμη και topiary (γλυπτική φυτών). Ένας λιγότερο τυπικός κήπος είναι φυσικός και χαλαρός με φυσικά υλικά, γκαζόν που το διατρέχουν χαλικοστρωμένα μονοπάτια οργανικού σχήματος που ορίζονται από θάμνους και φυτά της φύσης που παραπέμπουν στην ανεπιτήδευτη ύπαιθρο.

Αφού επιλέξουμε το στυλ του κήπου μας προσπαθούμε να τον σχεδιάσουμε στο χαρτί με κλίμακα, ώστε να υπολογίσουμε ποσότητες υλικών και το κόστος τους. Εξετάζουμε τον προσανατολισμό του κήπου για να επιλέξουμε τη θέση των δένδρων που θέλουμε να φυτέψουμε. Επίσης ιδανικά θα ήταν καλό να γνωρίζουμε τη σύσταση του εδάφους για την επιλογή των φυτών ή την ανάγκη εμπλουτισμού του.

Τα δένδρα και οι θάμνοι αποτελούν τη βάση του σχεδιασμού του κήπου, τα υπόλοιπα φυτά θα αναπτυχθούν γύρω από αυτά. Τα δένδρα και οι θάμνοι λειτουργούν ως φίλτρο του θορύβου και της ρύπανσης, αν η κατοικία βρίσκεται σε πολυσύχναστο δρόμο. Αποτελούν το καταφύγιο των πουλιών, ώστε να απολαμβάνουμε το κελάηδημα τους. Τα πολύκορμα δένδρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα αποδομημένο δάσος σε μια γωνιά του κήπου μας.

Δεν υπάρχει πιο τέλειο φόντο για τον κήπο μας από το γκαζόν. Προσπαθούμε να μιμηθούμε τη φύση. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα άνθη σε σειρές και ομαδοποιούμε μονό αριθμό πολυετών ή ετήσιων φυτών σε συστάδες ή ομάδες φυσικών σχημάτων για να προσδώσουμε ποικιλοχρωμία στον κήπο. Δημιουργούμε βραχόκηπο για την αίσθηση του φυσικού τοπίου ή αλπινάριουμ για την αίσθηση ενός μικρού βουνού με φυτά και άνθη με μια μικρή λίμνη ή μικρό καταρράκτη. Είναι χρήσιμο να ομαδοποιούμε τα φυτά ανάλογα με τις ανάγκες τους σε νερό.

Αν έχουμε μεγάλο κήπο μπορούμε να διαμορφώσουμε μια περιοχή για να καλλιεργήσουμε λαχανικά και βότανα. Πρέπει ωστόσο να βεβαιωθούμε για την ποιότητα του εδάφους, να επιλέξουμε θέση ηλιόλουστη και να εξασφαλίσουμε αυτόματο σύστημα άρδευσης, καθώς τα λαχανικά απαιτούν καθημερινό πότισμα.

Αυτές είναι οι βασικές αρχές για το σχεδιασμό του κήπου. Το μόνο που μένει είναι να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας και να τον απολαμβάνουμε καθώς γίνεται πραγματικότητα.

Η κατασκευαστική εταιρία Fouskas Construction προσφέρει τεχνογνωσία και έμπειρους συνεργάτες για την ανακαίνιση της κατοικίας και του κήπου σας.

fouskas logo new www.anakainisispitiou.gr

 

 

 

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved