Ιδέες οργάνωσης των ντουλαπιών κουζίνας

photo credits: Ifigeneia Kotitsa

Η καλή οργάνωση των ντουλαπιών κουζίνας συμβάλλει στη λειτουργικότητα και την ευχάριστη χρήση της κουζίνας. Ο μεγάλος αριθμός και η διαφορετικότητα των αντικειμένων, σκευών και τροφίμων δυσκολεύει την οργάνωση. Ωστόσο, εφαρμόζοντας απλές στρατηγικές θα επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με ενδεχόμενη ανακαίνιση κουζίνας.

Τα πλεονεκτήματα των τακτοποιημένων ντουλαπιών στην κουζίνα είναι πολλά. Αρχικά με μια ματιά μπορούμε να έχουμε εικόνα για το τι έχουμε στη διάθεση μας, τρόφιμα ακόμη και σκεύη, οπότε δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε διπλά. Τα τακτοποιημένα ντουλάπια εξοικονομούν χρόνο αναζήτησης σκευών και υλικών και ταυτόχρονα διευκολύνουν τον προγραμματισμό γευμάτων και την αγορά των υλικών.

Αποθήκευση σκευών, συσκευών και εργαλείων σε σωστές θέσεις κάνει το μαγίρεμα πιο εύκολο, καθώς μειώνεται ο χρόνος για την αναζήτηση τους μέσα στα ντουλάπια. Όταν όλα αποθηκεύονται σε γνωστές θέσεις όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να τα βρίσκουν εύκολα και να τα επανατοποθετούν στη θέση τους μετά τη χρήση, οπότε όλος ο πάγκος αλλά και ο χώρος της κουζίνας θα είναι τακτοποιημένος.

Ακολουθώντας τα βασικά βήματα για την οργάνωση των ντουλαπιών θα εξοικονομήσουμε χρόνο και κόπο για την τακτοποίηση. Αρχικά αδειάζουμε τα ντουλάπια, τα συρτάρια, ακόμη και τα ντουλάπια τροφίμων πάγκο στον πάγκο ή στο τραπέζι της κουζίνας. Το περιεχόμενο τους μπορεί να αποτελείται από αντικείμενα που χρησιμοποιούμε συχνά, αλά και από άλλα που σπάνια ή καθόλου χρησιμοποιούμε. Αποφασίζουμε τι θα κρατήσουμε , τι θα πετάξουμε ή θα ανακυκλώσουμε. Επίσης ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων για να πετάξουμε τα ληγμένα.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες των ντουλαπιών και συρταριών. Ομαδοποιούμε τα αντικείμενα, π.χ σκεύη ανά κατηγορία. Ξεχωρίζουμε τα τρόφιμα από τα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη και τα τοποθετούμε σε διαφορετικά ντουλάπια, ώστε να θυμόμαστε τη θέση τους για ευκολότερη αναζήτηση. Τοποθετούμε τα αντικείμενα στα σημεία που τα χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα όταν μαγειρεύουμε θέλουμε όσο το δυνατόν κοντά μας ό,τι χρησιμοποιούμε για την προετοιμασία του φαγητού. Επιπρόσθετα ταξινομούμε την κάθε κατηγορία σε υποκατηγορίες για ακόμη καλύτερη οργάνωση. Για παράδειγμα τα τρόφιμα μπορούμε να τα ταξινομήσουμε ανά είδος συσκευασίας, ή ανάλογα με τη χρήση τους (συχνή ή όχι), οπότε τα τοποθετούμε σε ανάλογες θέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα σκεύη, ομαδοποιούμε πιάτα, μπολ, ποτήρια, τα φλιτζάνια και δεν ψάχνουμε πολύ για να βρούμε ό,τι ζητάμε.

Δίνουμε προτεραιότητα σε τρόφιμα ή σκεύη που χρησιμοποιούμε συχνά. Τα τοποθετούμε μπροστά ώστε να τα βρίσκουμε αμέσως μόλις ανοίγουμε τα ντουλάπια. Όσα χρησιμοποιούμε σπάνια τα τοποθετούμε πίσω στην πλάτη των ντουλαπιών.

Μια καλή οργάνωση περιλαμβάνει ετικέτες στα σκεύη αποθήκευσης τροφίμων στραμμένες προς τα έξω για άμεση αντίληψη. Επίσης η παράταξη κατά σειρά μεγέθους διευκολύνει την καλή οργάνωση. Αποτελεσματικά στη χρήση είναι τα διάφορα καλάθια αποθήκευσης μέσα στα ντουλάπια, θήκες συρταριών, π.χ για μαχαιροπήρουνα, εργαλεία κουζίνας και ένθετα ράφια.

Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα ντουλάπια αφού έχουμε επιλέξει το περιεχόμενο των πάνω και κάτω ντουλαπιών. Για τα πάνω ντουλάπια επιλέγουμε συγκεκριμένα είδη, όπως πιάτα και γυαλικά, φλιτζάνια, ποτήρια. Η βολικότερη θέση για τα πιάτα είναι το ντουλάπι πάνω ή δίπλα από τον νεροχύτη και το πλυντήριο πιάτων. Είναι προτιμότερο να είναι διπλό ντουλάπι για καλύτερη χρήση της πιατοθήκης. Στο ράφι πάνω από την πιατοθήκη αποθηκεύουμε πιατέλες, σαλατιέρες και κούπες σερβιρίσματος. Με την ίδια λογική αποθηκεύουμε τα ποτήρια και τα φλιτζάνια. Ωστόσο, υπάρχουν βαθιά συρτάρια για να τοποθετούμε τα πιάτα το ένα πάνω στο άλλο στον κάτω πάγκο. Η λύση αυτή εξοικονομεί χώρο, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο εύχρηστη. 

Από τα τρόφιμα φροντίζουμε να αποθηκεύουμε στα πάνω ντουλάπια αυτά της καθημερινότητας, καφές, ζάχαρη, μπαχαρικά. Τα υπόλοιπα τα οργανώνουμε σε ξεχωριστό ντουλάπι με δροσιά και ξηρό περιβάλλον, στήλη κατά προτίμηση, κοντά στην περιοχή που ετοιμάζουμε το φαγητό.

Στα κάτω ντουλάπια αποθηκεύουμε συνήθως τις μικροσυσκευές, τα μαγειρικά σκεύη και τα διάφορα μπολ για την προετοιμασία του φαγητού. Στο ντουλάπι κάτω από το νιπτήρα συγκεντρώνουμε τα καθαριστικά για να τα έχουμε απομονωμένα από τα τρόφιμα και τα σκεύη.

Μετά την τακτοποίηση των ντουλαπιών είμαστε έτοιμοι για να απολαύσουμε τη χρήση οργανωμένων ντουλαπιών, που όμως πρέπει να τη διατηρούμε, επαναλαμβάνοντας την μία έως δύο φορές το χρόνο.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει πακέτα ανακαίνισης κουζίνας σε οικονομικές τιμές και με εργονομικό σχεδιασμό.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved