Κουζίνα: Είναι πράγματι ο πιο "δύσκολος" χώρους του σπιτιού; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε ανακαίνιση;

Η κουζίνα είναι ίσως ο πιο πολυσύχναστος και απαιτητικός χώρος σε μια κατοικία. Πράγματι, στην κουζίνα οι ένοικοι δεν καταναλώνουν μόνο χρόνο μαγειρεύοντας ή τρώγοντας, αλλά τον χρησιμοποιούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, ένας ένοικος μπορεί να μπει και να βγει από την κουζίνα δεκάδες φορές, για να πιεί νερό, να φάει κάτι πρόχειρο, να ελέγξει το φαγητό που ετοιμάζεται, να τοποθετήσει τα ψώνια, να καθαρίσει, κτλ.

Ιδανικά, η κουζίνα πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό δωμάτιο με πόρτα που κλείνει. Καλό είναι να διαθέτει παράθυρο ή μπαλκονόπορτα για φυσικό φωτισμό και φυσικό αερισμό. Ωστόσο, στα σύγχρονα διαμερίσματα, όπου υπάρχει έλλειψη χώρου η κουζίνα μπορεί να αποτελεί μέρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας.

Στην κουζίνα επίσης βρίσκονται οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές. Επειδή η κουζίνα φιλοξενεί πολλές λειτουργίες, ο σχεδιασμός της κουζίνας πρέπει να γίνεται από έμπειρο επαγγελματία. Βασικό μέλημα του σχεδιαστή είναι ασφαλώς η εργονομία.

Πριν ξεκινήσουμε την έρευνα αγοράς, στα καταστήματα κουζινών ή πριν επισκεφτούμε το μηχανικό που θα αναλάβει την ανακαίνιση κουζίνας, θα πρέπει να σημειώσουμε μερικές σημαντικές παραμέτρους:

  • Από πόσα άτομα αποτελείται το νοικοκυριό μας; Τι ηλικίες έχουν οι ένοικοι
  • Ποιοι θα μαγειρεύουν στην κουζίνα;
  • Τι είδους μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές θα τοποθετηθούν; Για παράδειγμα, θα εγκατασταθεί φούρνος μικροκυμάτων; Θα εγκατασταθεί επιπλέον καταψύκτης;
  • Τι είδους μικρές συσκευές θα τοποθετηθούν; Πχ. καφετέρια, τοστιέρα, φρυγανιέρα κτλ. Ποιες από αυτές τις συσκευές θα βρίσκονται μόνιμα στον πάγκο και ποιες θα είναι στα ντουλάπια;
  • Ποιες είναι οι ανάγκες σε αποθηκευτικούς χώρους;

Μία σημαντική απόφασή, αφορά στην αγορά του κατάλληλου ψυγείου. Γενικά οι πολυμελείς οικογένειες έχουν μεγάλες ανάγκες σε χώρους αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν οικογένειες που δεν καταναλώνουν καθόλου καταψυγμένα τρόφιμα ενώ υπάρχουν κάποιες άλλες που καταψύχουν πολλά είδη τροφίμων: από κρέατα και λαχανικά, μέχρι μαγειρεμένα τρόφιμα. Η δεύτερη κατηγορία, επιλέγει συχνά την αγορά ενός δεύτερου, ανεξάρτητου καταψύκτη.

Πολλές σύγχρονες κουζίνες διαθέτουν τροφοθήκη. Η τροφοθήκη είναι ένα κάθετο ντουλάπι, που κατασκευάζεται δίπλα στο ψυγείο και χρησιμεύει στην αποθήκευση τροφίμων, όπως είναι οι πατάτες, τα κρεμύδια, τα όσπρια, το λάδι, τα ζυμαρικά κτλ.

Οι χώροι αποθήκευσης είναι επίσης σημαντικοί. Κάποια νοικοκυριά έχουν τεράστιες αποθηκευτικές ανάγκες καθώς διαθέτουν περισσότερα του ενός σερβίτσια και ένα πλήθος από τραπεζομάντηλα και πετσέτες. Συχνά, η λύση που δίνεται όταν οι αποθηκευτικές ανάγκες είναι μεγάλες, είναι η δημιουργία ραφιών, ψηλά στους τοίχους. Είναι ωστόσο, η λύση αυτή ιδανική;

Η απάντηση είναι πως όχι, καθώς τα ράφια που βρίσκονται ψηλά είναι δυσπρόσιτα και δυσλειτουργικά. Μάλιστα, η συχνή χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους όπως τραυματισμούς από πτώση. Ωστόσο, τα σύγχρονα διαμερίσματα, έχουν περιορισμένα τετραγωνικά και έτσι οι διακοσμητές αναγκάζονται τις περισσότερες φορές να δημιουργήσουν όσους περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους μπορούν, πολλές φορές εις βάρος της λειτουργικότητας.

Είναι σημαντικό αν κάνετε ανακαίνιση σπιτιού να σκεφτείτε την κατασκευή τροφοθήκης στην κουζίνα καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα εργονομική και πρακτική λύση. Για περισσότερες συμβουλές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας του Ιωάννη Φούσκα.


Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr. 

 


Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved