Κρεμάστρες και καλόγεροι ρούχων: λειτουργική και εικαστική παρουσία στο σπίτι

Οι κρεμάστρες και οι καλόγεροι ρούχων είναι από τα πιο χρηστικά αντικείμενα σε ένα σπίτι. Η παρουσία τους είναι απαραίτητη σε πολλούς χώρους, όπως για παράδειγμα στο χώρο εισόδου, στα υπνοδωμάτια, στο λουτρό, στην κουζίνα, καθώς βοηθούν στην οργάνωση των ρούχων των ενοίκων και των πανωφοριών των επισκεπτών και περιορίζουν την ακαταστασία.

Ωστόσο, δεν αποτελούν μόνο λειτουργική επιλογή για το σπίτι, αλλά είναι και αισθητική παρέμβαση. Μπορούν να προσθέσουν χαρακτήρα και ύφος σε κάθε χώρο, ειδικά στο χώρο εισόδου μπορούν να λειτουργήσουν ως στοιχείο καλωσορίσματος σε ένα ζεστό σπιτικό.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μορφών και δυνατοτήτων για την εξυπηρέτηση πολλαπλών αναγκών. Οι κρεμάστρες τοίχου έχουν διάφορα μεγέθη ανάλογα με το διατιθέμενο χώρο και τη χρήση του, σχέδια, χρώματα, μορφολογία και υλικά. Με την ανακαίνιση σπιτιού δίνεται η ευκαιρία για αγορά νέας κρεμάστρας ή καλόγερου ρούχων ειδικά όταν επανασχεδιάζονται οι χώροι της κατοικίας. Στοιχεία που πρέπει να εξετάσουμε ή να λάβουμε υπόψη μας πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αγορά είναι το είδος του χώρου, η διαρρύθμιση του και ο διαθέσιμος χώρος για τη νέα αγορά. Επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε ποιος τύπος, κρεμάστρα ή καλόγερος, εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουμε το χρώμα τους, ώστε να εντάσσεται αρμονικά στο χρωματικό σχήμα του δωματίου. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν κυρίως λειτουργικά άρα και συμπληρωματικά στοιχεία του χώρου, οπότε η παρουσία τους θα πρέπει να είναι διακριτική, δηλ. καλό είναι να αποφεύγουμε τα έντονα χρώματα. Παρόλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις, ένας καλόγερος ρούχων με ιδιαίτερο design θα μπορούσε να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο σε ένα χώρο. Τέλος θα πρέπει να επιλέξουμε το υλικό τους, ξύλο ή μέταλλο, είναι και τα δύο ανθεκτικά υλικά, αλλά απαιτούν προσοχή στη χρήση και συντήρηση.

Γνωστοί σχεδιαστές έχουν απογειώσει με τον εμπνευσμένο σχεδιασμό τους την ιδέα της κρεμάστρας και του καλόγερου ρούχων και τα έχουν ανάγει σε κομψά, εξεζητημένα έργα τέχνης που κοσμούν τους χώρους που βρίσκονται. Οι κρεμάστρες τοίχου μπορούν να αποτελούν σύνθεση από μεμονωμένα κρεμαστάρια, επιλογή πολύ ευέλικτη και πρακτική, καθώς οι ανάγκες και ο διατιθέμενος χώρος υπαγορεύουν τον αριθμό των κρεμασταριών και την μεταξύ τους απόσταση για ένα λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. 

Εναλλακτική επιλογή αποτελούν οι ενιαίες κρεμάστρες, με ποικίλο αριθμό κρεμασταριών που μπορούν να έχουν επιπλέον, ράφι στο πάνω μέρος για καπέλα, καθρέπτη στο πλάι ή μικρό ντουλάπι στο κάτω μέρος για παπούτσια. Πολλές φορές όλα τα προηγούμενα οργανώνονται σε ένα ενιαίο έπιπλο πολύ πρακτικό για το χώρο εισόδου.

Οι καλόγεροι ρούχων αποτελούν εξαιρετικά καλή επιλογή εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος χώρος. Δίνουν τη δυνατότητα πολλαπλής οργάνωσης, όπως ρούχα, παπούτσια, τσάντες, καπέλα ακόμη και ομπρέλες. Εξυπηρετούν κυρίως πολυμελείς οικογένειες, καθώς δίνουν τη δυνατότητα να κρεμούν πολλά ρούχα, τσάντες κλπ. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία σε μορφολογία, υλικά και χρώματα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η δημιουργία κρεμάστρας ή καλόγερου ρούχων DIY μπορεί να εξατομικεύσει τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, αλλά και να δώσει την ευκαιρία επαναχρησιμοποίησης παλιών υλικών και αντικειμένων. 

Τέλος αναφέρουμε το ύψος που πρέπει να τοποθετηθεί μία κρεμάστρα ρούχων, καθώς οι καλόγεροι ρούχων έχουν τυποποιημένο ύψος. Τα κρεμαστάρια πρέπει να είναι σε ύψος 1.50μ, ώστε να μπορούμε εύκολα να κρεμούμε τα ρούχα και ταυτόχρονα να μην ακουμπούν στο πάτωμα.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει πακέτα οικονομικής ανακαίνισης κατοικίας με άρτιο κατασκευαστικό αποτέλεσμα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.


 https://www.yankodesign.com/2015/11/02/put-a-bird-on-it-2/

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved