Πώς να διαλέξουμε κορνίζες για τους πίνακες μας

Η κορνίζα για ένα έργο τέχνης, μία εκτύπωση ή μία φωτογραφία δεν έχει σκοπό μόνο να προστατέψει το έργο, αλλά επιπλέον να το αναδείξει και να συμπληρώσει την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου. Πολλές φορές η ανανέωση των κορνιζών συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία νέας ατμόσφαιρας στα πλαίσια ανακαίνισης του χώρου.

Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για την επιλογή της σωστής κορνίζας, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία από υλικά, χρώματα, σχήματα και στυλ. Μια υπέροχη ποικιλομορφία που ενδέχεται να δυσκολεύει τη σωστή επιλογή. Η κορνίζα και το έργο που πλαισιώνει αποτελούν ένα σύνολο που θα πρέπει να είναι αρμονικό, δηλ. η κορνίζα θα πρέπει να ενισχύει την παρουσία του έργου  και όχι τη δική της μέσα στο χώρο. Αναφέρουμε μερικές συμβουλές για να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα έργα μας.

1. Επιλογή υλικού

Αρχικά πρέπει να γίνει η επιλογή του υλικού της κορνίζας. Ενώ υπάρχουν πολλά υλικά, επικεντρωνόμαστε στο ξύλο και το μέταλλο. Υπάρχουν τρεις τύποι ξύλου που χρησιμοποιούνται για κορνίζες με σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ τους, το φυσικό ξύλο, το MDF (ινοσανίδα) και η σύνθετη ξυλεία λεύκας ή πεύκου συνήθως δακτυλοειδούς σύνδεσης (finger-jointed).

Το φυσικό ξύλο είναι αναμφισβήτητα από τα πιο όμορφα αισθητικά υλικά, αλλά είναι συνήθως και η πιο ακριβή επιλογή. Είναι κυρίως λουστραρισμένο με μοναδική εμφάνιση. Ωστόσο μειονεκτεί γιατί είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και την υγρασία και επίσης στην παρουσία παράσιτων, ενώ παράλληλα θεωρείται υψηλής συντήρησης υλικό. Το MDF προέρχεται από συγκόλληση ινών ξύλου (πριονίδι) με κόλλες κατόπιν θερμομηχανικής επεξεργασίας. Παρουσιάζει σταθερότητα και αντοχή, απαιτεί λιγότερη συντήρηση και είναι οικονομικότερο υλικό. Η σύνθετη ξυλεία αποτελεί ενδιάμεση επιλογή μεταξύ του φυσικού ξύλου και του MDF, καθώς κατασκευάζεται από μικρά κομμάτια ξύλου που συρράβονται μηχανικά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτερα τεμάχια υψηλής αντοχής. 

Το μέταλλο είναι ένα άλλο υλικό κατάλληλο για κορνίζες. Το ασήμι και ο χαλκός χρησιμοποιούνται σπάνια και για μικρού μεγέθους κορνίζες εξαιτίας του μεγάλου κόστους τους. Ο μπρούτζος προτείνεται σε κράμα με άλλα μέταλλα κυρίως κασσίτερο. Το συνηθέστερο μέταλλο για κορνίζες είναι το αλουμίνιο, που υπάρχει άφθονο, οπότε είναι οικονομικό, είναι ελαφρύ ιδιαίτερα για κορνίζες μεγάλου μεγέθους. Επίσης είναι ανθεκτικό σε διάβρωση και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Διατίθεται είτε ανοδιωμένο είτε βαμμένο ηλεκτροστατικά σε διάφορες αποχρώσεις.

Τέλος θα αναφέρουμε συνοπτικά το χαρτόνι και το πλαστικό ως υλικά για την κατασκευή κορνιζών. Οι πλαστικές κορνίζες αν και οικονομικές υστερούν σε αισθητική και αντοχή. Επίσης δεν προτείνονται για κορνίζες μεγάλου μεγέθους.

Η επιλογή του υλικού γίνεται με διάφορα κριτήρια, για παράδειγμα το ίδιο το έργο, ο χώρος που θα τοποθετηθεί και το κόστος της κορνίζας. Τα κλασικά έργα ζωγραφικής αναδεικνύονται καλύτερα σε ξύλινες κορνίζες, ενώ οι μεταλλικές αναδεικνύουν μοντέρνες τεχνοτροπίες, αφηρημένη τέχνη, ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Επίσης το στυλ διακόσμησης του χώρου μπορεί να επηρεάσει το υλικό της κορνίζας, για παράδειγμα σε παραδοσιακό ύφος επιλέγουμε ξύλινες κορνίζες, αν και ακριβότερες ιδιαίτερα αν είναι πλούσια διακοσμημένες.

2. Επιλογή χρώματος

Οι ξύλινες κορνίζες διατίθενται σε φυσικές αποχρώσεις του ξύλου, αλλά και βαμμένες σε διάφορα χρώματα. Οι μεταλλικές συνήθως υπάρχουν σε μαύρο, λευκό, ασημί, αλλά και σε άλλα χρώματα. Η επιλογή του χρώματος εξαρτάται από το έργο και το χώρο. Η επιλογή ενός χρώματος από τα χρώματα του έργου για την κορνίζα αποτελεί ασφαλή επιλογή, που τονίζει το συγκεκριμένο χρώμα και δίνει συνέχεια στο έργο. Η αντίθεση ως επιλογή μπορεί να δώσει ένα όμορφο οπτικά αποτέλεσμα, π.χ μία ασπρόμαυρη φωτογραφία σε μαύρο πλαίσιο. Ωστόσο, οι σκούρες κορνίζες δεν προτείνονται για ανοιχτόχρωμα, όπως οι ακουαρέλες, γιατί αποσπούν την προσοχή από το έργο. Οι ουδέτεροι τόνοι στις κορνίζες είναι ιδανικές για κάθε έργο, οι κλασικές λευκές κορνίζες αναδίδουν καθαρότητα και διαχρονικότητα και αναδεικνύουν όλα ατ χρώματα του έργου. Διαλέγουμε ανοιχτόχρωμες κορνίζες για απλά έργα και σκουρότερες για πιο επίσημα έργα. Για να προβάλλουμε το έργο αποφεύγουμε κορνίζα με χρώμα παρόμοιο με το χρώμα του τοίχου.

ALD Art Inspired Bridgehampton Getaway 8 1 1440x900

3. Επιλογή περιθωρίου (passpartout)

Η επιλογή της κορνίζας για κάθε έργο εξαρτάται από την επιλογή ή όχι του πασπαρτού. Το πασπαρτού προσθέτει τη διακοσμητική πινελιά στο έργο και το απομακρύνει από την κορνίζα, επίσης καλύπτει ατέλειες στις άκρες του έργου και το συγκρατεί στη θέση του. Οπτικά το πασπαρτού προσδίδει επισημότητα και τάξη στο έργο, ιδιαίτερα σε πίνακες μικρότερου μεγέθους που αναδεικνύονται καλύτερα. Τα πασπαρτού υπάρχουν σε διάφορες αποχρώσεις και υφές που μπορούν να επηρεάσουν δραστικά το οπτικό αποτέλεσμα του έργου.

4. Επιλογή γυαλιού κορνίζας

Το γυαλί κορνίζας προστατεύει τα έργα από την επίδραση του φωτός, της ρύπανσης, της υγρασίας. Το μουσειακό γυαλί πρέπει να έχει χαμηλή ανακλαστικότητα, υψηλό δείκτη διαπερατότητας του φωτός και να εμποδίζει τις υπεριώδεις ακτίνες. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται το ακρυλικό γυαλί ή plexiglass, λόγω του μικρού βάρους του, που όμως μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του έργου. Το γυαλί τοποθετείται σε φύλλο πασπαρτού για να μην εφάπτεται στο έργο τέχνης.

Αναζητείστε πακέτα ανακαίνισης κατοικίας στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα κατασκευής με το χαμηλό κόστος.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr


 

 Πηγή εικόνων: http://www.amylaudesign.com/

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved