Πώς να μετατρέψετε ένα επαγγελματικό χώρο σε κατοικία

Search industrial living room
Photo by - Search contemporary exterior design ideas

Η επανάχρηση ενός επαγγελματικού χώρου σε κατοικία αποτελεί αληθινή πρόκληση. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχει πληθώρα σε κενούς επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα/γραφεία/βιοτεχνίες). Αν διαθέτετε τέτοιου είδους χώρο μπορείτε να τον αξιοποιήσετε μετατρέποντας τον σε κατοικία.

Θα πρέπει ωστόσο να εκπληρώνονται κάποια κριτήρια για μια επιτυχή επανάχρηση. Αρχικά θα πρέπει το ακίνητο να είναι κατάλληλο με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι π.χ η θέση και η προσβασιμότητά του. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί η χρήση γης της περιοχής που βρίσκεται, δηλ. αν επιτρέπεται να μετατραπεί σε κατοικία. Τα περισσότερα εμπορικά/επαγγελματικά ακίνητα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Θα πρέπει λοιπόν να διερευνηθεί η εύκολη και γρήγορη προσβασιμότητά τους και η δυνατότητα στάθμευσης σε μικρή απόσταση. Ο περιβάλλων χώρος δεν πρέπει να αγνοηθεί, δηλ. αν βρίσκεται σε καθαρά εμπορική περιοχή, αν υπάρχουν κοντά διάφορες εξυπηρετήσεις (είδη πρώτης ανάγκης κλπ), σχολεία, χώροι ψυχαγωγίας, υπερβολικός θόρυβος. Αν σχεδιάζονται αλλαγές στις όψεις του κτιρίου κατά τη μετατροπή και υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες στο κτίριο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών.

Στη συνέχεια εξετάζεται η γενική κατάσταση του χώρου και ποια στοιχεία του απαιτούν αποκατάσταση, όπως π.χ η εγκατάσταση ύδρευσης/αποχέτευσης και θέρμανσης, ώστε ο χώρος να γίνει βιώσιμος. Ένα γραφείο ή μία βιοτεχνία για παράδειγμα δεν διαθέτει μπάνιο, ενώ σε μία κατοικία είναι απαραίτητο. Τα δάπεδα επίσης ενδέχεται να απαιτούν αντικατάσταση. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης στον εσωτερικό χώρο θα πρέπει να γίνει μελέτη διαμόρφωσης του συνήθως ενιαίου επαγγελματικού χώρου σε χώρους κατοικίας και επιλογή του στυλ διακόσμησης του. 

Laight Street Loft

Photo by David Howell Design - Search industrial living room design ideas

Η απαίτηση για βιώσιμο εσωτερικό χώρο κατοικίας οδηγεί στην εφαρμογή θερμομόνωσης στο κέλυφος, αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά με υαλοπίνακες διπλής υάλωσης. Ενδεχόμενα ο χώρος εξαιτίας της προηγούμενης χρήσης του να έχει μεγάλο ύψος, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί με έξυπνες επιλογές. Αν είναι αρκετά μεγάλο μπορεί η κατοικία να οργανωθεί με τη λογική των lofts, δηλ. να διαμορφωθούν πατάρια και να οργανωθούν γωνιές με διπλή χρήση, όπως περίπου στην περίπτωση της κουκέτας δηλ. στο πατάρι περιοχή ύπνου και από κάτω χώρος μελέτης ή χώρος για ντουλάπες. Επίσης χώρος ύπνου ή μελέτης μπορεί να εξασφαλιστεί στο πατάρι πάνω από το μπάνιο.

Αυτή η οργάνωση των χώρων αναδεικνύεται και με το στυλ διακόσμησης, π.χ βιομηχανικό ύφος. Αν το ύψος δεν επαρκεί για διπλή χρήση θα πρέπει να σχεδιαστεί ψευδοροφή που να αναδεικνύει το ύψος αλλά και ταυτόχρονα να προσδίδει κομψότητα στο χώρο.

Η διαβίωση σε ένα πρώην εμπορικό ή βιομηχανικό χώρο αποτελεί συναρπαστική εμπειρία, καθώς οι χώροι αυτοί προσφέρουν χαρακτήρα και ύφος που τα κτίρια κατοικίας δεν μπορούν να προσφέρουν. Η διαδικασία της μετάβασης από το “επαγγελματικό” στο “οικιακό” επίπεδο είναι το ίδιο συναρπαστική γιατί αναδεικνύεται ο χώρος και το κτίριο σε κάτι εντελώς διαφορετικό και ενδιαφέρον.

Στην αναζήτηση λύσεων σε επίπεδο μελέτης και κατασκευής δεν μπορεί να είστε μόνοι. Για το καλύτερο αποτέλεσμα απευθυνθείτε σε ειδικούς. Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να ολοκληρώσει ένα έργο ιδιαίτερων απαιτήσεων. Η ομάδα μελέτης μετά από προσωπικές συζητήσεις θα προτείνει την κατάλληλη αρχιτεκτονική λύση για τον εσωτερικό χώρο και ταυτόχρονα θα υπολογίσει το κόστος ανακαίνισης.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved