Πώς να οργανώσετε και να κρεμάσετε τα έργα τέχνης στους τοίχους

Η σωστή θέση των έργων τέχνης στους τοίχους ενισχύει τη διακόσμηση και προσθέτει προσωπικότητα και χρώμα στο χώρο. Επιπλέον φτιάχνει και τη διάθεση! Ανανεώνουμε λοιπόν τα έργα τέχνης στους τοίχους του σπιτιού στα πλαίσια ανακαίνισης κατοικίας. Ωστόσο, η διαδικασία της οργάνωσης μιας συλλογής έργων τέχνης ή φωτογραφιών και η επιλογή της θέσης ενός πίνακα απαιτούν πολύπλοκη διεργασία για να επιλεγεί η κατάλληλη σε κάθε περίπτωση θέση.

Αρχικά εξετάζουμε τα στοιχεία και το χώρο που θα κρεμάσουμε τα έργα. Τα ανοίγματα, πόρτες και παράθυρα, το ύψος, το είδος του δαπέδου, η θέση πριζών και διακοπτών επηρεάζουν τον τρόπο που θα αναδειχθεί ένα έργο στο χώρο. Πρέπει να αποφεύγουμε θέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημίες στα έργα. Για παράδειγμα, η θέση πάνω από το τζάκι, που αποτελεί κεντρικό σημείο του χώρου, είναι δελεαστική γιατί αναδεικνύεται εξαιρετικά ένα έργο, αλλά μπορεί ο καμβάς να υποστεί φθορά εξαιτίας της μεγάλης θερμότητας που εκπέμπεται από το τζάκι. Επίσης αποφεύγουμε να κρεμάσουμε ένα πίνακα κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα για να μην επηρεαστεί από το άμεσο ηλιακό φως.

Στη συνέχεια ορίζουμε τα έργα που θέλουμε να κρεμάσουμε και με τη βοήθεια δεύτερου ατόμου δοκιμάζουμε πιθανές θέσεις στους τοίχους, καθώς ενώ το άτομο κρατάει τον πίνακα στον τοίχο, εμείς στεκόμαστε σε μικρή απόσταση μπροστά του και εκτιμούμε τη θέση του. Αν πρόκειται για συλλογή από περισσότερα κομμάτια τα οργανώνουμε στο πάτωμα και δοκιμάζουμε πιθανές διατάξεις για να επιλέξουμε την αρμονικότερη. Η ομαδοποίηση γίνεται συνήθως με ένα κοινό χαρακτηριστικό, π.χ το ίδιο στυλ ζωγραφικής ή στυλ κορνίζας, αλλά πολλές φορές και η διαφορετικότητα των έργων μπορεί να τα ενοποιήσει.

Το συνηθισμένο ύψος που κρεμάμε τα έργα είναι το επίπεδο των ματιών, δηλ. το κέντρο του πίνακα να βρίσκεται σε απόσταση 1,50μ από το δάπεδο. Η απόσταση αυτή αυξάνεται αν πρόκειται για μεγάλο έργο τέχνης. Στο ύψος αυτό κρεμούν τα έργα σε μουσεία και γκαλερί. Η ιδανική αναλογία πλάτους έργου τέχνης προς το πλάτος του τοίχου είναι 0,57.

Trousdale Interiors living room

Μπορούμε να κρεμάσουμε τους πίνακες πάνω από έπιπλα, π.χ ένα καναπέ, το κρεβάτι της κρεβατοκάμαρας και έτσι λειτουργούν ως μία μονάδα. Οι πίνακες πάνω από τον καναπέ ή το κρεβάτι τοποθετούνται σε απόστση15-20 εκ. και ευθυγραμμίζονται με την κάτω πλευρά τους. Το πλάτος του πίνακα ή της σύνθεσης πινάκων πρέπει να είναι τα 2/3 του μήκους του καναπέ.

Η οργάνωση των έργων στον τοίχο είναι σημαντική όσο και τα έργα. Η τοποθέτηση των έργων σε κάναβο δίνει επίσημο, αυστηρό ύφος, η οργάνωση σε νοητό ορθογώνιο πλαίσιο είναι πιο απλή, ανεπιτήδευτη, ιδανική για καθημερινούς χώρους ή την κουζίνα. Πίνακες τοποθετημένοι σε σειρά ευθυγραμμίζονται ως προς το κέντρο, την πάνω ή την κάτω πλευρά τους. Αν έχουν διαφορετικά μεγέθη ευθυγραμμίζονται ως προς το κέντρο τους.

Δεν φοβόμαστε το συνδυασμό έργων διαφορετικής εποχής ή τεχνοτροπίας γιατί όλα αυτά τα έργα συνδιαλέγονται μεταξύ τους, έτσι για παράδειγμα συνδυάζουμε ένα πίνακα ζωγραφικής με φωτογραφίες ή έργα με μολύβι , κάρβουνο κλπ. ουσιαστικά προσπαθούμε να βρούμε οπτικούς ή εννοιολογικούς συνδέσμους μεταξύ των έργων ή να παίξουμε με τις αντιθέσεις και να κρεμάσουμε διαφορετικού ύφους πίνακες, ώστε να δημιουργήσουμε μία εντυπωσιακή οπτική αντίθεση.

Για να κρεμάσουμε τους πίνακες χρειαζόμαστε εργαλεία, σφυρί ή κατσαβίδι, αλφάδι και μέτρο για να μετρήσουμε με ακρίβεια τις αποστάσεις και να ελέγξουμε την οριζοντιότητα. Ελέγχουμε τη θέση σωληνώσεων και καλωδιώσεων στους τοίχους για να τις αποφύγουμε όταν τρυπήσουμε για να κρεμάσουμε τους πίνακες. Βέβαια υπάρχουν αυτοκόλλητες ταινίες αντί για καρφιά ή βίδες για όλα τα μεγέθη των πινάκων που τοποθετούνται πολύ εύκολα, αντέχουν το βάρος των έργων και αφαιρούνται εύκολα χωρίς να αφήνουν ίχνη στον τοίχο.

Εναλλακτικός τρόπος για να προβάλλουμε τους πίνακες είναι η τοποθέτηση τους σε ράφια, λύση που προσφέρει εύκολη μετακίνηση τους και ανανέωση των έργων. Μικρού μεγέθους πίνακες μπορούν να φιλοξενηθούν σε ράφια βιβλιοθηκών.

Αναζητείστε οικονομικά πακέτα ανακαίνισης στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα και συζητείστε μαζί τους σύγχρονες λύσεις για το χώρο σας.


Πηγή εικόνων: https://williamhefner.com/

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved