Τα σχήματα και τα μοτίβα στο σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου

Τα σχήματα και τα μοτίβα στο σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου www.houzz.com/photos/indianapolis-2009-dream-home-contemporary-living-room-indianapolis-phvw-vp~5091605

Η οργάνωση και διακόσμηση του εσωτερικού χώρου απαιτεί αναζήτηση σε επιλογή ύφους, χρωμάτων και υφών για να αποκτήσει ενδιαφέρον, γοητεία και προσωπικότητα. Επιπρόσθετα, η αναζήτηση στον κόσμο των γεωμετρικών σχημάτων και μοτίβων θα προσφέρει επιλογές που θα απογειώσουν το διακοσμητικό αποτέλεσμα. Τα σχήματα προσθέτουν δράμα, δίνουν βάθος στο χώρο και φέρνουν ενέργεια, ζωντάνια και ενδιαφέρουσες αντιθέσεις.

Η ανακαίνιση σπιτιού δίνει την ευκαιρία επανεξέτασης των σχημάτων που ήδη βρίσκονται στο χώρο, ώστε με διατήρηση κάποιων και προσθήκη νέων να αποκτήσει ο χώρος φρεσκάδα και επικαιρότητα.

Τα πιο συνήθη σχήματα που συμμετέχουν στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου είναι οι ρίγες, τα γεωμετρικά σχήματα, τα φλόραλ και οι οργανικές φόρμες, τα μοτίβα, τα animal prints και οι συνδυασμοί τους. Τα σύνθετα σχήματα συνδυάζουν χρώματα, αλληλοτεμνόμενα σχήματα και γραμμές που πολλές φορές κατακλύζουν το μάτι. Ενδεχόμενα μπορεί να ζωντανεύουν ένα μεγάλο χώρο, όμως μπορεί να υπερφορτώνουν ένα μικρό.

Οι ρίγες, οριζόντιες ή κάθετες, θεωρούνται μια κομψή επιλογή για το χώρο. Οι οριζόντιες ρίγες προσθέτου πλάτος και ευρυχωρία και ακόμη μπορούν να μειώσουν οπτικά το μεγάλο ύψος ενός χώρου. αντίθετα οι κάθετες προσθέτουν ύψος σε ένα χαμηλοτάβανο χώρο, αλλά επιτείνουν και το μεγάλο ύψος ενός χώρου αν εκτείνονται μέχρι την οροφή αν αυτός είναι ο επιδιωκόμενος στόχος.

Η μεγάλη ποικιλία και οι πολλές δυνατότητες για πολλαπλές λύσεις βρίσκονται στα γεωμετρικά σχήματα, καθώς οι γεωμετρικές μορφές που διαμορφώνουν, υπάρχουν παντού. Μπορούν να είναι καμπύλα ή γωνιώδη και να έχουν κανονική ή ακανόνιστη φόρμα. Οι κυριότεροι τύποι γεωμετρικών σχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου είναι τα τετράγωνα, τα τρίγωνα, οι κύκλοι, τα εξάγωνα.

Το τετράγωνο σχήμα βρίσκεται παντού στον εσωτερικό χώρο, στα έπιπλα και στα αξεσουάρ, καθώς έχουν έμφυτη τη γεωμετρία από κατασκευής: τραπέζια, καθρέπτες, χαλιά, μαξιλάρια, διακοσμητικά κουτιά αντιπροσωπεύουν μια τετράγωνη επιφάνεια ή ένα κύβο. Τα τρίγωνα αποτελούν το σύμβολο του γεωμετρικού σχεδιασμού, οπότε τα μοτίβα τριγωνικών μορφών είναι μία σίγουρη και δυναμική λύση, ώστε με φειδωλή χρήση να αποκτήσει ένας χώρος ενέργεια. Οι κύκλοι, όπως και τα τετράγωνα, βρίσκονται διάσπαρτοι στο χώρο, τραπεζάκια, καθρέπτες, χαλιά, και συμβάλλουν στην όμορφη διακόσμηση του, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με γραμμικά σχήματα, οπότε δίνουν ισορροπία και αρμονία. Το εξάγωνο υπήρξε δημοφιλές από την αρχαιότητα εξαιτίας της συνεκτικότητας και της ηρεμίας που προσφέρει. Επιλέγεται για λιγότερο τολμηρές και περισσότερο στατικές διακοσμητικές εφαρμογές. 

Τα φλόραλ σχήματα, μεγάλα και εντυπωσιακά ή μικρά και διακριτικά, δίνουν μία ιδιαίτερη όψη και αίσθηση στο χώρο. Κατά κανόνα επιλέγουμε μεγάλα φλόραλ σχήματα για μεγάλους χώρους και μικρά για μικρότερους. Οι οργανικές φόρμες δεν υπαγορεύονται από κάποια γεωμετρία και ακρίβεια. Αντλούν έμπνευση από τη φύση, φυλλώματα, άνθη, τοπία. Τα τελευταία χρόνια αυξάνουν τη δημοτικότητα τους και αντικαθιστούν τα γεωμετρικά σχήματα στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου. τα μοτίβα αναφέρονται σε κάθε επαναλαμβανόμενο σχήμα που διαμορφώνει συνεχή διακοσμητική επιφάνεια. Δημιουργούν αίσθημα ροής και συνέχειας μέσα στο χώρο. Τα animal prints έρχονται και φεύγουν από το προσκήνιο ανάλογα με τις επιταγές της μόδας. Οι συνδυασμοί τους με οργανικές φόρμες αλλάζουν το χώρο και του προσδίδουν ενδιαφέρον.

Η ανακαίνιση κατοικίας πάντα δίνει την ώθηση για τη συλλογική αντιμετώπιση του χώρου, λειτουργικά και αισθητικά. Η εταιρία Fouskas Construction μπορεί να προσφέρει άρτιες και οικονομικές λύσεις.

fouskas logo new www.anakainisispitiou.gr

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved