Τι τύπο κουζίνας και φούρνου να διαλέξω

houzz

Η κουζίνα θεωρείται η καρδιά του κάθε σπιτιού και διαμερίσματος και το κεντρικό σημείο στις περισσότερες κουζίνες είναι οι εστίες και ο φούρνος εντοιχισμένα ή όχι. Σήμερα καθώς όλο και περισσότερα μέλη μιας οικογένειας ασχολούνται  με τη μαγειρική είναι σημαντική η σωστή επιλογή κουζίνας και φούρνου που θα ταιριάζει στο σπίτι και στον τρόπο ζωής της οικογένειας, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ανακαίνιση κουζίνας.

Παραθέτουμε ένα οδηγό αγοράς για να διευκολύνουμε να πάρετε τη σωστή απόφαση. Θα αναφέρουμε τα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη, καθώς και τις επιλογές που έχετε με βάση τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία στις σύγχρονες κουζίνες και τους φούρνους. Επιπλέον πρέπει να λάβετε υπόψη διάφορους παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή σας, όπως η διαθέσιμη πηγή θερμότητας, οι τρόποι ψησίματος που συνήθως προτιμάτε, το μέγεθος της οικογένειας, ο διαθέσιμος χώρος της κουζίνας.

Οι κουζίνες και οι φούρνοι διακρίνονται ανάλογε με τον τρόπο τοποθέτησης σε ελεύθερες (μη εντοιχισμένες) και σε εντοιχισμένες. Η κλασική ελεύθερη κουζίνα με το φούρνο κάτω από τις εστίες και το κάτω συρτάρι που σε κάποια μοντέλα λειτουργούσε ως θερμοθάλαμος, αλλά τελικά χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση ταψιών είναι η εμπειρία όλων μας από την κουζίνα στο πατρικό μας σπίτι. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα είναι αρκετά δημοφιλείς και τοποθετούνται στο ένα άκρο ή μεταξύ των ντουλαπιών, έχουν ιδιαίτερο design και βέβαια μεγαλύτερη χωρητικότητα φούρνου από τις αντίστοιχες εντοιχισμένες.

Από την άλλη πλευρά οι εντοιχισμένες συσκευές (εστίες, φούρνοι) ενσωματώνονται πλήρως στα ντουλάπια δίνοντας μία άλλη γραμμή στη σύγχρονη κουζίνα. Ανάλογα με τη χωροθέτηση και την εργονομία των ντουλαπιών υπάρχει δυνατότητα επιλογής της θέσης του φούρνου καθώς οι εστίες τοποθετούνται πάντα στον πάγκο της κουζίνας. Υπάρχουν λοιπόν 4 εναλλακτικές επιλογές: φούρνος άνω/ κάτω πάγκου χωρίς εστίες, φούρνος άνω/ κάτω πάγκου με εστίες. Να σημειώσουμε ότι η τοποθέτηση του φούρνου σε στήλη ντουλαπιών επιτρέπει την πρόσβαση χωρίς να σκύβουμε.

Οι διαστάσεις σε εστίες και φούρνους ποικίλουν από 60-90 εκ. στις ελεύθερες συσκευές, ενώ οι εντοιχισμένες υπάρχουν σε 60 και 90 εκ. Οι εστίες με πλάτος 90 εκ. έχουν έως 6 ζώνες μαγειρέματος αντί των 4 κλασικών. Η επιλογή του πλάτους γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού.

Ανάλογα με τη διαθέσιμη πηγή ενέργειας μπορείτε να επιλέξετε εστίες και φούρνο ηλεκτρικά, αερίου και μικτά για να αξιοποιήσετε τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων. Οι ηλεκτρικές εστίες διακρίνονται σε εμαγιέ, κεραμικές και επαγωγικές. Οι εμαγιέ αποτελούν την κλασικότερη και οικονομικότερη επιλογή και είναι συνήθως συσκευές ελεύθερες μη εντοιχισμένες. Οι κεραμικές έχουν λεία, στιλπνή επιφάνεια άρα εύκολες στο καθάρισμα, αλλά απιτούν αρκετή προσοχή στη χρήση και την επιλογή σκευών καθώς είναι ευαίσθητες σε γδαρσίματα. Οι επαγωγικές έχουν εμφάνιση παρόμοια με τις επαγωγικές , αλλά είναι πολύ ακριβότερες. Ωστόσο, έχουν πολλά πλεονεκτήματα που οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας τους. Δεν θερμαίνονται οι ίδιες , αλλά ο πάτος του μαγειρικού σκεύους που τοποθετείται επάνω τους, μέσω μαγνητικού πεδίου που δονεί τα μεταλλικά μόρια του πάτου και θερμαίνει το σκεύος. Καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και μειώνεται ο χρόνος θέρμανσης της εστίας και του ψησίματος, αλλά απαιτούνται σκεύη συμβατά με αυτές.

Οι εστίες αερίου αποτελούν την κατεξοχήν επιλογή των επαγγελματιών σεφ, καθώς μαγειρεύουν νόστιμα φαγητά εξαιτίας της ορατής φλόγας της εστίας που ρυθμίζεται κατά βούληση. Τέλος οι εστίες domino δίνουν τη δυνατότητα συνδυασμού διαφόρων εστιών και άλλων συσκευών ψησίματος σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών.

Οι φούρνοι κατατάσσονται ανάμεσα στις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές, οπότε πρέπει να γίνει ορθή επιλογή ανάμεσα στους τύπους φούρνων ανάλογα με την πηγή ενέργειας και τους τρόπους ψησίματος που διαθέτουν, π.χ θερμός αέρας, αντιστάσεις, γκριλ, ξαπάγωμα, ψήσιμο πίτσας. Υπάρχουν βέβαια και οι ακριβοί “έξυπνοι” φούρνοι που αναγνωρίζουν το προς ψήσιμο φαγητό και πληροφορούν για τον τρόπο και τον χρόνο ψησίματος.

Ο καθαρισμός του φούρνου από καμένα υπολείμματα αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής του, ο αυτοκαθαρισμός με πυρόλυση ή υδρόλυση και μία σειρά από λειτουργίες, όπως αφαιρούμενη πόρτα και γκριλ ελαχιστοποιούν την προσπάθεια καθαρισμού.

Τέλος αναφορικά με την εναρμόνιση εστιών και φούρνου στο ύφος της κουζίνας υπάρχει δυνατότητα επιλογής χρώματος και τύπου διακοπτών (σταθεροί, βυθιζόμενοι, αφής) για το design των συσκευών.

Αν προγραμματίζετε ανακαίνιση κουζίνας η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει οικονομικά πακέτα και άρτιο κατασκευαστικό αποτέλεσμα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved