Το κόκκινο χρώμα στη διακόσμηση του σπιτιού

Το κόκκινο είναι το χρώμα της θαλπωρής, της ενέργειας, της δύναμης και του πάθους. Για μια νότα ζεστασιάς το κάθε σπίτι χρειάζεται λίγο κόκκινο χρώμα που μπορεί να επιλεγεί σε περίπτωση ανακαίνισης σπιτιού για οποιοδήποτε χώρο του. Δίνει φωτεινότητα και αναζωογόνηση, οπωσδήποτε σε αρμονική αναλογία. Οι διάφορες αποχρώσεις του σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χρώματα δημιουργούν δράμα στη διακόσμηση, είναι χρώμα πολύ δημοφιλές στο ανατολίτικο και όχι μόνο ύφος διακόσμησης. 

Υπάρχουν ήσυχες αποχρώσεις που συνδυάζονται με το έντονο κόκκινο χρώμα, όπως το πορφυρό, το καφέ, το ροζ. Αντίθεση με το κόκκινο επιτυγχάνεται με λευκές, μπλε και κίτρινες αποχρώσεις, ενώ το μαύρο προσδίδει επιπλέον δριμύτητα στους συνδυασμούς. Το πράσινο συνδυάζεται εξαιρετικά με το έντονο κόκκινο, αρκεί να αναλογιστούμε ότι είναι ο κατεξοχήν συνδυασμός χρωμάτων για τα Χριστούγεννα. Επίσης το κόκκινο συνδυάζεται πολύ καλά με τα μπεζ και τα πορτοκαλί. Επειδή το κόκκινο είναι δυνατό χρώμα δεν είναι απαραίτητο να είναι το κυρίαρχο χρώμα στο χώρο. Μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τους συνδυασμούς του με λευκές και ουδέτερες γενικά αποχρώσεις. Ωστόσο,  αποτελεί καλή επιλογή για την ανάδειξη αρχιτεκτονικών στοιχείων σε εσωτερικό χώρο με παλέτα ουδέτερων αποχρώσεων. Παραθέτουμε την αρμονική παρουσία του κόκκινου χρώματος στους χώρους του σπιτιού αναλυτικά:

Καθιστικό

Είναι ο χώρος του σπιτιού στον οποίο άνετα ενσωματώνεται το κόκκινο χρώμα, καθώς δημιουργεί χώρους ζωντανούς, γεμάτους ζωή και θαλπωρή. Αρκούν πινελιές κόκκινου χρώματος για την ατμόσφαιρα στο χώρο, όπως στοιχεία που θέλουμε να τονίσουμε, φωτιστικά, χαλιά, ντραπαρίες, ριχτάρια ή μαξιλάρια, ακόμη και κάποιο κομμάτι από την επίπλωση. Επίσης υπάρχει δυνατότητα επιλογής και συνδυασμού διαφορετικών αποχρώσεων του κόκκινου.

Κουζίνα

Το κόκκινο είναι το χρώμα που σχετίζεται απίστευτα με την τροφή. Από τις ντομάτες, τις φράουλες, τις πιπεριές Φλωρίνης και τις κόκκινες σάλτσες, το κόκκινο χρώμα σηματοδοτεί το φρέσκο, νόστιμο φαγητό. Είναι λοιπόν φυσικό να υπάρχει στους χώρους μαγειρέματος και φαγητού (κουζίνα/τραπεζαρία). Επιλέξτε πινελιές κόκκινου είτε τονίζοντας ένα τοίχο σε κουζίνα ή τραπεζαρία. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε το κόκκινο στα ντουλάπια κουζίνας (πορτάκια, πάγκο ή πλάτη) σε συνδυασμό με κάποιο λευκό ή ουδέτερο χρώμα, όπως το γκρι που το αναδεικνύει καταπληκτικά. Τέλος αν θέλετε πιο διακριτική παρουσία του κόκκινου στο χώρο περιοριστείτε σε κάποια κόκκινα σκεύη μαγειρικής και κάποιο κόκκινο καρό τραπεζομάντηλο.

red kitchen

Ανακαίνιση σπιτιού στα Σεπόλια 

Υπνοδωμάτιο

Η παρουσία ζωντάνιας και ενέργειας σε συνδυασμό με κάποια ρομαντική διάθεση μπορεί να αποδοθεί κυρίως με την επιλογή κόκκινων αποχρώσεων. Ωστόσο πάντοτε υπάρχουν ενδοιασμοί μήπως η έντονη παρουσία του διαταράξει την αρμονία και τη γαλήνη που πρέπει να προσφέρει αυτός ο χώρος. Όταν όμως η ισορροπημένη επιλογή του κόκκινου σε διάφορα στοιχεία και σημεία και η έκταση της παρουσίας γίνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, τότε αποδεικνύεται η τέλεια επιλογή. Το κόκκινο σε ένα τοίχο του χώρου σε συνδυασμό με  τις ήσυχες αποχρώσεις των υπόλοιπων στοιχείων  αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή, όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός άσπρου, γκρι και κόκκινου προσδίδει ζωντάνια. Επίσης η επιλογή του σε περισσότερο μαλακές υφές, όπως υφάσματα, μαξιλάρια, χαλιά, κουρτίνες σε ανοιχτές ή πλουσιότερες αποχρώσεις μετριάζει τους όποιους δισταγμούς για την επιλογή του.

Παιδικό δωμάτιο

Όπως είναι γνωστό το χρώμα έχει τη δύναμη να διεγείρει, να ηρεμεί, να θεραπεύει ακόμη και να ταράζει. Όταν πρόκειται για παιδία πρέπει ιδιαίτερα να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις του χρώματος στη συμπεριφορά τους και τις αντιδράσεις τους, χωρίς να ισχύει κάποια γενίκευση για όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο το κόκκινο χρώμα ενεργοποιεί το σώμα, διεγείρει το μυαλό και αυξάνει τον καρδιακό παλμό, οπότε η μεγάλη έκθεση στο κόκκινο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να επιφέρει ανεπιθύμητο βαθμό διέγερσης. Κρίνεται λοιπόν η επιλογή του κόκκινου χρώματος ανάλογα με το κάθε παιδί και σε πινελιές, ώστε να ισορροπούν ψυχρά και ουδέτερα χρώματα.

Μπάνιο

Είναι ο χώρος που προσφέρεται για την επιλογή του κόκκινου χρώματος, καθώς κολακεύει όλους τους τύπους δέρματος κατά τη χρήση του καθρέπτη. Μπορεί να επιλεγεί για ένα στοιχείο του χώρου, όπως στο έπιπλο μπάνιου, ακόμη και σε decor πλακάκια ή ψηφίδες στους τοίχους ή σε αξεσουάρ. Βέβαια ως θερμό χρώμα μπορεί να δείχνει σε ένα μικρό μπάνιο αίσθημα στενότητας, αλλά είναι ιδανικό σε μπάνια μίνιμαλ αισθητικής ως πινελιά σε συνδυασμούς ψυχρών αποχρώσεων.

Αν προγραμματίζετε ανακαίνιση σπιτιού, ανακαίνιση κουζίνας ή ανακαίνιση μπάνιου μπορείτε να επιλέξετε το κόκκινο χρώμα σε κάποια στοιχεία. Συζητείστε με την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα για κάποιο από τα δελεαστικά πακέτα ανακαίνισης που προσφέρει.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

 

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved