Το πλαστικό στην αρχιτεκτονική

Το πλαστικό υλικό εδραιώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο ως δομικό υλικό. Οι δυνατότητες που προκύπτουν από τις ιδιότητες του δημιουργούν δυναμικές επαναπροσδιορισμού των κατασκευών και του ρόλου των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών στη σύνθεση και την κατασκευή αντίστοιχα.

Φυσικό επακόλουθο της παρουσίας του νέου υλικού, η Διάσκεψη του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Αρχιτεκτονική, τη Μηχανική και τα Υλικά, ένα πολυετές πρόγραμμα για την εξερεύνηση των δραστικά μεταβαλλόμενων ορίων των γνωστών και νεότερων υλικών, να ασχοληθεί κατά την τέταρτη σύνοδο της με το πλαστικό.

Το London Oasis στο Clerkenwell Green. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Laurie Chetwood, το Oasis είναι απόδειξη της βιωσιμότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική για να προσφέρει μια γαλήνια όαση για το Λονδίνο.

Ένα ευρύ φάσμα κορυφαίων αρχιτεκτόνων, μηχανικών και μελετητών ασχολήθηκαν στα πλαίσια της διάσκεψης για την εξερεύνηση των ορίων των επιστημών. Πως η νέα γενιά επαγγελματιών και κατασκευαστών συγχωνεύει πρακτικές αρχιτεκτονικής και μηχανικής και πως τα νέα υλικά αλλάζουν το επάγγελμα τους.

Μεταξύ των συμμετεχόντων επιστημόνων αναφέρουμε τον κεντρικό ομιλητή του συνεδρίου Greg Lynn, καθηγητή του Πανεπιστημίου UCLA και τον Michael Graves, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Princeton.

Ελαφρύ, οικονομικό και οικολογικό το πλαστικό ως δομικό υλικό μπορεί να ξεφύγει από τους περιορισμούς στην Αρχιτεκτονική εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και με τη χρήση του να δώσει τη δυνατότητα στους μελετητές να αποφύγουν συμβιβασμούς στο στυλ, καθώς μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιαδήποτε μορφή, χρώμα και υφή.

Kunsthaus στο Graz των Peter Cook και Colin Fournier. Το ημιδιαφανές, μπλε, ακρυλικό γυαλί του εξωτερικού κελύφους εντάσσεται στην ιστορικότητα του κέντρου της πόλης, καθώς το αντανακλά με παραμόρφωση στις καμπυλόμορφες, σχεδόν υγρές επιφάνειες του

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σημείο των κατασκευών: προσόψεις, οροφές, ανοίγματα, αντικείμενα γλυπτικής.

Η διαφάνεια του οδηγεί το φυσικό φως μέσα στα κτίρια προσφέροντας επάρκεια φωτισμού και ατμόσφαιρα.

Η αντοχή του εξασφαλίζει δομική σταθερότητα στις κατασκευές, αλλά και πολυμορφικότητα, ρευστότητα και οργανικότητα στις επιφάνειες.

Η άποψη ότι δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον εξαιτίας της βιοαποικοδομησιμότητας έρχεται σε αντίστιξη με το ποσό της απαιτούμενης ενέργειας κατά τη διαδικασία παραγωγής του και την ανακυκλωσιμότητα και επαναχρησιμοποίηση του.

Plastic house του Kengo Kuma, ο οποίος “διαλύει” ή επιλέγει υλικά λιγότερο σημαντικά για να κριτικάρει την υλικότητα της αρχιτεκτονικής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πλαστικό είναι αναμφίβολα υλικό με απεριόριστες εκφραστικές δυνατότητες, δημιουργικό εργαλείο σε πολλές κατηγορίες δημιουργών. Συνδυάζεται με τα κλασικά υλικά, το μπετόν, το ξύλο, το γυαλί, το μέταλλο κατακτώντας μια θέση ανάμεσα τους ως δομικό υλικό.

 

 

Πηγή φωτό

    1. johncoulthart.com
    2. my.opera.com
    3. architectureweek.com

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved