Τραπεζάκια καθιστικού: απαραίτητα χρηστικά και λειτουργικά στοιχεία του χώρου

Το καθιστικό είναι ο χώρος συγκέντρωσης της οικογένειας, της παρέας, ο χώρος της χαλάρωσης, από τους σημαντικούς χώρους του σπιτιού. Η διακόσμηση, η ατμόσφαιρα του αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για κάθε νοικοκυριό. Σε κάθε ανακαίνιση σπιτιού ανανεώνονται και τα έπιπλα του χώρου. ο καναπές αποτελεί το κύριο έπιπλο που ολοκληρώνει την περιοχή του καθιστικού.

Ωστόσο, το επόμενο σημαντικό έπιπλο είναι το τραπεζάκι μέσης, που είναι ένα από τα πιο απαραίτητα κομμάτια σε κάθε σπίτι, μια αισθητή παρουσία στο κέντρο του χώρου.  Αποτελεί ταυτόχρονα διακοσμητικό και λειτουργικό στοιχείο.  Τοποθετούμε τα ποτά, βιβλία, περιοδικά, γενικά ό,τι χρειαζόμαστε όταν καθόμαστε στους καναπέδες, αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα. Με την κατάλληλ διακόσμηση το τραπεζάκι μέσης μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό σημείο σχεδιασμού του στυλ του καθιστικού. 

Η επιλογή του κατάλληλου κομματιού πρέπει να γίνει με κριτήρια ώστε να είναι επιτυχημένη. Το μέγεθος του (μήκος, πλάτος, αλλά και ύψος) εξαρτάται από το χώρο του καθιστικού και τα υπόλοιπα έπιπλα. Το σχήμα του αποτελεί ένα άλλο κριτήριο επιλογής του. Επιλέγουμε  το σχήμα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, αλλά την απόσταση του από τα γύρω έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες). Η απόσταση αυτή πρέπει να είναι αρκετή για κυκλοφορία, αλλά και να επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στα αντικείμενα πάνω στο τραπεζάκι. Συνήθως η απόσταση του από τον καναπέ κυμαίνεται γύρω στα 40εκ. και αυξάνεται στα 75 εκ. αν επιθυμούμε τη διέλευση ενώ ταυτόχρονα κάθεται κάποιος στον καναπέ. 

Πολύ βασική είναι η επιλογή του υλικού του τραπεζιού. Παλιότερα οι επιλογές περιορίζονταν στο ξύλο ή το μέταλλο, αλλά σήμερα ξεφεύγουν από τα υλικά αυτά και η σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία επιτρέπει και άλλα υλικά, όπως το γυαλί, το ακρυλικό και ποικιλία συνδυασμού υλικών. Το ξύλο είναι υλικό διαχρονικό, ευέλικτο που προσφέρει στιβαρότητα και θαλπωρή. Τα ξύλινα τραπεζάκια έχουν μοναδική εμφάνιση και λειτουργικότητα που τα αναδεικνύουν σε εξαιρετική επιλογή. Επίσης δημοφιλές υλικό αποτελεί το μέταλλο. Τα μεταλλικά τραπεζάκια μπορούν να είναι ελαφρύτερα από τα παραδοσιακά ξύλινα και καθώς το μέταλλο έχει μεγαλύτερη ικανότητα αντοχής φορτίων, δίνει τη δυνατότητα λιγότερων σημείων στήριξης, π.χ πόδια, οπότε μπορούν να δημιουργηθούν τραπεζάκια σε καταπληκτικά σχήματα. Μεγάλη δημοτικότητα έχει και το γυαλί με τη σύγχρονη τεχνολογία να επιτρέπει γυάλινες κατασκευές ευέλικτες και εντυπωσιακές. Συνήθως το γυαλί συνδυάζεται με μεταλλικό σκελετό, αλλά υπάρχουν και γυάλινες ολόσωμες δομές. Εναλλακτικά, το ακρυλικό είναι ένα υλικό που μοιάζει με το γυαλί, αλλά δεν έχει το βάρος του, η δε ευελιξία και διαφάνεια προσφέρουν δυνατότητες για ποικιλόμορφα τραπεζάκια που αναδεικνύονται σε σύγχρονους εσωτερικούς χώρους. Αναφέρουμε συνδυασμούς υλικών ,όπως μεταλλικός ή ξύλινος σκελετός και τάβλα από διάφορα άλλα υλικά, π.χ μάρμαρο, δέρμα, rattan. Αντισυμβατικά, αντικείμενα διαφορετικών χρήσεων μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ως τραπεζάκια καθιστικού. Για παράδειγμα, αγαπημένη επιλογή ειδικά για τους DIY αποτελούν οι παλέτες, οι βαλίτσες ταξιδίου, οι κάδοι πλυντηρίου κ.α βιομηχανικά αντικείμενα.

Καθώς τα τραπεζάκια αποτελούν το κεντρικό στοιχείο σε κάθε καθιστικό, οσχεδιασμός τους απογειώθηκε, ώστε να υπάρχουν εξαιρετικές προτάσεις για κάθε στυλ διακόσμησης, παραδοσιακά, σύγχρονα, μοντέρνα, ρουστίκ, βιομηχανικού ύφους. Σημαντικοί σχεδιαστές έχουν προτείνει τραπεζάκια, τα οποία είναι διαχρονικά και παράγονται μέχρι σήμερα. Αναφέρουμε τα Laccio του Marcel Breuer, το Mold Plywood coffee table των Charles και Ray Eames, το Noguchi table του Isamu Noguchi. Ωστόσο, και σύγχρονοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές δεν αντιστάθηκαν στην πρόκληση σχεδιασμού τραπεζιού μέσης, όπως η Zaha Hadid, o Ron Arad, o Κarim Rashid, o Thomas Heatherwick. 

Το σωστό τραπεζάκι καθιστικού προσφέρει την επιφάνεια που χρειαζόμαστε στο κέντρο του σαλονιού, αλλά και την τελική πινελιά στην εμφάνιση του χώρου. οι παραπάνω αναφορές μπορούν να βοηθήσουν για την επιλογή του.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει οικονομικά πακέτα ανακαίνισης σπιτιού και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved