Τραπέζι τραπεζαρίας: οδηγός επιλογής

unsplash-logoyann maignan

Το τραπέζι τραπεζαρίας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έπιπλα σε κάθε κατοικία. Δεν χρησιμοποιείται μόνο για φαγητό, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Ειδικά όταν υπάρχει ορισμένος χώρος για τραπεζαρία, το τραπέζι αποτελεί το κεντρικό σημείο του που προσκαλεί την οικογένεια με τους φίλους να απολαύσουν την παρέα όχι μόνο για φαγητό αλλά και για ανταλλαγή απόψεων.

Επιπρόσθετα από αισθητικής άποψης το design του τραπεζιού τραπεζαρίας μπορεί να ενισχύσει το ύφος όλου του χώρου. σε περίπτωση ανακαίνισης κατοικίας και εφόσον ανανεώνεται το συνολικό ύφος του σπιτιού μπορεί να προκύψει ανάγκη αγοράς νέου τραπεζιού ή προσαρμογής του υπάρχοντος στις νέες συνθήκες.

Καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε επιλογές, πριν προβούμε σε αναζήτηση του κατάλληλου τραπεζιού είναι αναγκαία μία διερεύνηση των αναγκών μας και των κριτηρίων που πρέπει να θέσουμε για τη σωστή επιλογή του. Είναι τα διαφορετικά τα κριτήρια επιλογής αν πρόκειται για τραπέζι τραπεζαρίας ή κουζίνας, καθώς το υψηλό design αποτελεί από τα σημαντικά κριτήρια στην πρώτη περίπτωση, ενώ η αντοχή και η χαμηλή συντήρηση αποτελούν κύρια κριτήρια για τραπέζια κουζίνας καθημερινής χρήσης. 

Ένα άλλο κριτήριο αποτελεί ο αριθμός των ατόμων που συνήθως καλούμε για φαγητό, αλλά ταυτόχρονα και το μέγεθος του χώρου που προορίζουμε για τραπεζαρία. Με βάση τα κριτήρια αυτά επιλέγουμε το μέγεθος του τραπεζιού. Θα πρέπει να μένει χώρος περιμετρικά του τραπεζιού αρκετός ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν οι καλεσμένοι, αλλά και να μπορούν να τραβούν τις καρέκλες προς τα πίσω όταν κάθονται στο τραπέζι. Συνήθως πρέπει να αφήνουμε χώρο περίπου 90 εκ. μεταξύ τραπεζιού και τοίχων ή άλλων επίπλων του χώρου. Εάν οι καρέκλες της τραπεζαρίας θα παραμείνουν οι ίδιες θα πρέπει να συνδυάζονται με το νέο τραπέζι για άνετη χρήση, δηλ. θα πρέπει το ύψος του τραπεζιού να είναι τέτοιο ώστε να υπάρχει χώρος ελεύθερος περίπου 30 εκ. από την επιφάνεια του τραπεζιού έως το κάθισμα.

Το σχήμα του τραπεζιού αποτελεί ένα άλλο κριτήριο επιλογής που εξαρτάται από το μέγεθος του διατιθέμενου χώρου. συνήθως τα ορθογώνια τραπέζια ταιριάζουν στους περισσότερους χώρους, αποτελούν μία κλασική επιλογή και είναι πολύ λειτουργικά. Μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς καλεσμένους και μπορούν να τοποθετούνται σε σειρά πολλά τραπέζια σε περιπτώσεις μεγάλων συγκεντρώσεων. Τα τετράγωνα τραπέζια αποτελούν καλή επιλογή όταν δεν έχουμε πολλούς καλεσμένους, π.χ είναι ιδανικά για 4 άτομα. Ωστόσο, αν υπάρχει δυνατότητα εκατέρωθεν επεκτάσεων μετατρέπονται σε ορθογώνια τραπέζια και επίσης μπορούν και αυτά να τοποθετούνται σε σειρά. Σε περίπτωση γεύματος 4 ατόμων προσφέρουν οικειότητα και καλή απόσταση για συζήτηση. Τα στρογγυλά ή τα οβάλ τραπέζια που δεν έχουν κεφαλή προσφέρουν επίσης οικειότητα για 4 ή 6 άτομα και είναι κατάλληλα για μικρούς χώρους. Μόνο οι μεγάλες ροτόντες δίνουν δυνατότητα για πολλά άτομα, αλλά η μεγάλη απόσταση δυσκολεύει την επικοινωνία με τα απέναντι άτομα και την περιορίζει μόνο με τα διπλανά.

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξουμε το υλικό του τραπεζιού. Τα ξύλινα τραπέζια προσφέρουν ζεστασιά και άνεση για ευχάριστα γεύματα. Με την πάροδο του χρόνου αποκτούν χαρακτήρα και προτείνονται ιδιαίτερα σε κλασικό στυλ διακόσμησης. Το γυαλί αποτελεί κατάλληλο υλικό για τραπέζια σε μοντέρνους χώρους και είναι ιδανικό για μικρούς χώρους, καθώς η διαφάνεια δημιουργεί αίσθημα ευρυχωρίας. Εναλλακτική επιλογή αποτελεί το μάρμαρο που είναι κατάλληλο τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε  σύγχρονους χώρους. Ωστόσο, μειονέκτημα αποτελεί η απορροφητικότητα του μαρμάρου που αν χυθεί πάνω του κόκκινο κρασί μπορεί να καταστρέψει την εμφάνιση του.

Τέλος το στυλ του τραπεζιού πρέπει να εναρμονίζεται με το ύφος του χώρου. επιλέξτε αυτό που συνδυάζεται καλύτερα με το χώρο μας για να απολαύσουμε υπέροχα γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Μπορούμε να βρούμε πακέτα οικονομικής ανακαίνισης από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα που συνδυάζονται με άψογο αποτέλεσμα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr

 

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved