Υποδεχόμαστε την άνοιξη στο μπαλκόνι μας

Η άνοιξη έρχεται σύντομα και η επιτακτική ανάγκη παραμονής στο σπίτι μας για αρκετό χρονικό διάστημα είναι αρκετά πιθανόν να μας αναγκάσει να την υποδεχθούμε στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας. Προς το παρόν αποτελούν τα μόνα υπαίθρια μέρη που μπορούμε να απολαύσουμε λόγω περιορισμού των μετακινήσεων αυτό το διάστημα. Ακόμη και τα μικρά μπαλκόνια μπορούν να αναδειχθούν σε μικρογραφία κήπου με όμορφα λουλούδια και χρώματα που θα μας χαλαρώσουν προς στιγμή από τη δύσκολη πραγματικότητα. 

Ωστόσο, για να απολαύσουμε ευχάριστες στιγμές στο μπαλκόνι μας χρειάζεται να κάνουμε εκεί κάποιες δουλειές. Ενδεχόμενα να απαιτούνται εργασίες ανανέωσης και βελτιστοποίησης της κατάστασης του, αλλά η παρούσα συγκυρία δεν το επιτρέπει. Η ανακαίνιση του μπαλκονιού μπορεί να συνδυαστεί με ανακαίνιση σπιτιού σε εποχή που οι συνθήκες το επιτρέπουν. Μπορούμε όμως να βάλουμε μερικές φρέσκιες πινελιές για μια μικρή ανανέωση. Για παράδειγμα μπορούμε να αναδιατάξουμε τη θέση των επίπλων και των στο μπαλκόνι και να κάνουμε κάποιες DIY διακοσμητικές κατασκευές με υλικά που βρίσκονται διαθέσιμα στο σπίτι επιστρατεύοντας τη φαντασία μας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, που σε κάποιες περιοχές έφεραν παγωνιές και χιόνια σίγουρα επηρέασαν την κατάσταση του μπαλκονιού. Οπωσδήποτε οι χειμωνιάτικοι μήνες άφησαν το στίγμα τους. Ο πάγος και τα χιόνια άφησαν σημάδια σε επιφάνειες (εξωτερικοί τοίχοι, δάπεδο, κάγκελα), παγωμένα κλαδιά και φύλλα, σκόνη, μούχλα και άλλα κατάλοιπα. Είναι λοιπόν η κατάλληλη εποχή να τα απομακρύνουμε. Αρχικά με σκούπισμα και συγκέντρωση τους σε σακούλες απορριμμάτων και στη συνέχεια με πλύσιμο με λάστιχο. Το πλύσιμο πρέπει να γίνει με προσεκτικές κινήσεις για να μην ενοχλήσουμε τους συγκατοίκους των υποκείμενων ορόφων αλλά και τους περαστικούς. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να καθαρίσουμε τα κάγκελα, τα φωτιστικά (οροφής και τυχόν επίτοιχα) και τα παντζούρια. 

Επόμενη κίνηση μας είναι ο καθαρισμός των κουφωμάτων. Τα καθαρά κουφώματα και τα τζάμια, όχι μόνο θα δώσουν την αίσθηση καθαριότητας και ευχάριστης διαμονής στο μπαλκόνι, αλλά θα αφήσουν περισσότερο φυσικό φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό του σπιτιού. Ουσιαστικά θα φέρουν τη λαμπρότητα της άνοιξης μέσα στο σπίτι. Επίσης ετοιμάζουμε τα έπιπλα του μπαλκονιού, τα καθαρίζουμε και τα αναπτύσσουμε για να είναι έτοιμα να μας υποδεχθούν. Αν κάποιοι από μας τα έχουμε αποθηκεύσει θα αποφύγουμε την επιπρόσθετη δουλειά του καθαρίσματος. Ελέγχουμε την κατάσταση τους και αν πρόκειται για μεταλλικά ή ξύλινα τα συντηρούμε εφόσον παρατηρήσουμε προβλήματα στις επιφάνειες τους.

Η κύρια ενέργεια που θα απογειώσει το μπαλκόνι μας είναι να το γεμίσουμε με φυτά και λουλούδια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Η επιλογή των φυτών πρέπει να γίνει με κάποια κριτήρια, ώστε να ευδοκιμήσουν και να δημιουργήσουν ένα χαρούμενο, ευωδιαστό περιβάλλον. Ελέγχουμε λοιπόν την ποσότητα φωτός που δέχεται το μπαλκόνι, αν έχει ή όχι σκιερά μέρη και ανάλογα επιλέγουμε τα φυτά που θα φυτέψουμε. Στη συνέχεια επιλέγουμε τις γλάστρες και τις θέσεις τους με τα ανάλογα φυτά. Μπορούμε να ομαδοποιήσουμε λαχανικά, βότανα και άνθη.

Αν έχουμε μεγάλο ευρύχωρο μπαλκόνι έχουμε την ευχέρεια να οργανώσουμε ένα μικρό κήπο με φιλόξενες γωνιές. Με μικρό μπαλκόνι έχουμε λιγότερες επιλογές, αλλά μπορούμε να εξαντλήσουμε τη δημιουργικότητα μας με ευφάνταστες λύσεις. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλέξουμε αναρριχώμενα φυτά ή να κρεμάσουμε γλάστρες με φυτά σε κατάλληλα σημεία. Συμπληρώνουμε με κεριά και φαναράκια που συμπληρώνουν την ευωδιά των λουλουδιών για όμορφες χαλαρωτικές βραδιές στο μπαλκόνι. Ουσιαστικά επεκτείνουμε το καταφύγιο μας και προς τον εξωτερικό χώρο δημιουργώντας ένα τόπο ηρεμίας και γαλήνης μέσα στο αστικό περιβάλλον.

Μπορούμε να σκεφθούμε όλο αυτό το διάστημα τι μεγέθους ανακαίνιση σπιτιού χρειαζόμαστε, οπότε με την άρση περιορισμού των μετακινήσεων να επισκεφθούμε την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα και να συζητήσουμε μαζί τους για τις ανάγκες μας.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr 

photo: https://www.pianetadesign.it/normative/fondo-cassa-per-lavori-straordinari-di-condominio-come-funziona.php

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved