Ecooler: φυσικός δροσισμός και design

Το Studio Kahn άντλησε από την παράδοση της Μέσης Ανατολής και δημιούργησε ένα ανέξοδο σύστημα φυσικού δροσισμού με αισθητική ευαισθησία

Η Mey και ο Boaz Kahn, του Studio Kahn, τιμήθηκαν με το ένα από τα τρίτα βραβεία στο διαγωνισμό iida 2010 με θέμα ‘green life’ (πράσινη ζωή), που διοργάνωσε το online περιοδικό DesignBoom σε συνεργασία με την Incheon Metropolitan City, στην Κορέα.

Το βραβευμένο project Ecooler είναι ένα όμορφο παθητικό σύστημα φυσικού δροσισμού. Το πρωτότυπο αυτό σύστημα αποτελείται από κοίλα κεραμικά στοιχεία- τρισδιάστατα πλακίδια, τα οποία συγκρατούν νερό και καθώς συνδέονται μεταξύ τους με κατάλληλα εξαρτήματα δημιουργούν διακοσμητικά διαχωριστικά χώρων, που προσφέρουν δροσισμό χωρίς κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τις αρχές της υγρασίας και της εξάτμισης του νερού από την πήλινη επιφάνεια τους.

Εμπνευσμένο από την παράδοση της Μέσης Ανατολής συνδυάζει δύο στοιχεία της: την jara, την πήλινη στάμνα και την mashrabiya, τη διάτρητη πλίνθο, χαρακτηριστικό στοιχείο της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Η στάμνα έχει την ιδιότητα να διατηρεί δροσερό το νερό, ενώ η mashrabiya δημιουργεί διάτρητα πανό, που διαχωρίζουν τον εσωτερικό από τον εξωτερικό χώρο, ενώ επιτρέπουν τη διέλευση αέρα και φωτός.

Με την ενσωμάτωση των δύο παραδοσιακών στοιχείων και τη χρήση παραδοσιακών υλικών, το Studio Kahn δημιούργησε αυτό το φυσικό, οικολογικό σύστημα δροσισμού, που έχει δυνατότητα να αναπτύσσεται σε διαστάσεις τέτοιες, ώστε να εντάσσεται σε οποιοδήποτε μέγεθος χώρου, καθώς με τους συνδετήρες μπορεί να ενωθεί μεγάλος αριθμός τέτοιων κοίλων στοιχείων. Μεταφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο και προσφέρει δροσιά και διακοσμητική πρόταση.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς το Ecooler επιφέρει βελτίωση τόσο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, όσο και στα ποιότητα του περιβάλλοντος.

Φωτογραφίες: http://ecooler.yolasite.com/gallery.php

Ευχαριστούμε το Studio Kahn για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών. www.studiokahn.com

Σχετικά Άρθρα

 • Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού

  Η δροσιά στον εσωτερικό μας χώρο δεν πρέπει να είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την ενεργοποίηση και χρήση του κλιματιστικού, το οποίο αν είναι παλιάς τεχνολογίας μπορεί να εκτοξεύσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Παραθέτουμε μερικές ιδέες περιορισμού της χρήσης του οικιακού κλιματιστικού.

 • Design μέχρι 10 ευρώ Design μέχρι 10 ευρώ

  Καλώς ή καλώς, η κυρίαρχη άποψη που αφορά στο υψηλό design είτε πρόκειται για το χώρο της μόδας είτε για το χώρο της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης, είναι ότι αποτελεί ένα σπορ για λίγους, για εκείνους δηλαδή που έχουν οικονομική άνεση. Αν ψάξετε ωστόσο λίγο προσεκτικότερα θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να βρείτε δεκάδες προϊόντα, σχεδιασμένα από βραβευμένους designers που διατίθενται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Άλλωστε ο σκοπός του βιομηχανικού σχεδιασμού είναι να είναι προσιτός, να ομορφαίνει το περιβάλλον του ανθρώπου, να διευκολύνει τις στιγμές της ζωής, από τις πιο απλές μέχρι και τις πιο επίσημες.

 • Designisthis ή αλλιώς…. «Αυτό είναι το design" Designisthis ή αλλιώς…. «Αυτό είναι το design"

  Αν αναζητάτε προϊόντα με προσεγμένο design ή αν ψάχνετε μανιωδώς ποιοτικά και πρωτότυπα δώρα τότε μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το designisthis, το εκτενέστερο κατάστημα με είδη design στην Ελλάδα. Όσοι αισθάνονται εξοικειωμένοι με τις διαδικτυακές αγορές τότε σίγουρα θα ικανοποιηθούν από το online shop. Για όσους ωστόσο προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή την επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα συνδυάζοντας τη βόλτα με τις αγορές τους, τότε μπορούν να επισκεφτούν το designisthis στη διεύθυνση

  Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 52

  54642, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

  Πώς ξεκίνησε η ιδέα: Το designisthis.com ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Ρεκόπουλο, αρχικά ως ηλεκτρονικό περιοδικό (blog) που σκοπό είχε την επιλεκτική παρουσίαση μοναδικών αντικειμένων που ξεχώριζαν όχι μόνο για την αισθητική τους αλλά και για τη λειτουργικότητά τους. Σύντομα το blog απέκτησε δεκάδες φανατικούς αναγνώστες, πολλοί από τους οποίους αναρωτιόντουσαν αν τα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν διαθέσιμα στην Ελλάδα. Έτσι, η δημιουργία του εμπορικού καταστήματος ήταν πλέον ζήτημα χρόνου.

  Σήμερα το designisthis, ως φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως φωτιστικά, έπιπλα, είδη διακόσμησης, αξεσουάρ μόδας και δεκάδες άλλα αντικείμενα που παρουσιάζουν σχεδιαστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

  Ένα μικρό μουσείο σύγχρονου design: Όλα τα είδη του designisthis είναι σχεδιασμένα από διακεκριμένους σε παγκόσμιο επίπεδο designers και αρχιτέκτονες, μερικοί από τους οποίους είναι Έλληνες. Το κάθε προϊόν έχει επιλεγεί με κριτήρια τον πρωτότυπο σχεδιασμό, την ποιότητα κατασκευής, την αισθητική, την εργονομία και την πρακτικότητα.

  Πολλά από τα σχέδια είναι βραβευμένα σε σημαντικούς διαγωνισμούς όπως στο Red Dot Design Award, στο IF Design Award, στο IDEA International Design Excellence Award και στο GOOD DESIGN. Πολλά επίσης προϊόντα αποτελούν τμήματα συλλογών γνωστών μουσείων design και θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα στην ιστορία του βιομηχανικού σχεδιασμού.

  Designisthis, online design shop

  Το designisthis.com είναι αφοσιωμένο στον σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική και για αυτό το λόγο απασχολεί εκτός από εξειδικευμένα στελέχη πωλήσεων, αρχιτέκτονα και διακοσμητή. Αν είστε λοιπόν λάτρης του καλού design αλλά αισθάνεστε ότι χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο designisthis.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved