Eric Griffionen: Το κάθισμα αλλιώς

Η δουλειά του Erik Griffioen είναι μια πρόκληση που ακροβατεί ανάμεσα στην γλυπτική και το βιομηχανικό σχεδιασμό.

Ο Erik Griffionen φαίνεται να έχει πραγματική εμμονή με τη μορφή του καθίσματος, χωρίς όμως να παγιδεύτεται σε μια στείρα διερεύνηση της εξωτερικής μορφής. Αντίθετα, ο σχεδιαστής, ασχολείται με τη σχέση της μορφής και της λειτουργικότητας, θέτοντας μονίμως το εξής ερώτημα: Μπορούν αυτές οι καρέκλες που μοιάζουν "άβολες" και "απρόσιτες" να μετατραπούν σε λειτουργικά και άνετα καθίσματα;

Ο Erik Griffioen (1976) δεν ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία του με σκοπό να γίνει σχεδιαστής αλλά μάλλον ο σχεδιασμός τον ανακάλυψε στην πορεία. Αποφοίτησε το 2001 από την σχολή καλών τεχνών (Monumental Design) της πόλης Enschede της Ολλανδίας. Μετά τις σπουδές του, αποφάσισε να περιμένει μερικά χρόνια πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με τον σχεδιασμό. Άλλωστε δεν είχε φανταστει μέχρι τότε ότι θα επιδιδοταν σχεδόν ολοκληρωτικά στον σχεδιασμό και την κατασκευή καθισμάτων. Ήταν απλά ενθουσιασμένος με το να περνάει το χρόνο του, παρατηρώντας τις αλλαγές των υλικών και την επίδραση του ανθρώπου στις μεταμορφώσεις της ύλης.

Τα περισσότερα από τα καθίσματα του, συνδέονται μεταξύ τους καθώς φαίνεται να είναι ενταγμένα σε μια σχεδιαστική ακολουθία. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή. από το πρώτο σχέδιο ξεπήδησε το δεύτερο και από το δεύτερο ξεπήδησε το τρίτο και ούτω καθεξής. ενω καθε σειρά καθισμάτων μπορει να παραγάγει ολοένα και περισσότερα σχέδια. Η επεξεργασία μιας σειράς καθισμάτων σταματάει μόνο όταν έχει γεννηθεί η επόμενη ιδέα.

Κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού, ο Erik Griffioen προσπαθεί πρώτα να καταλήξει στη μορφή και τη φόρμα του επίπλου και στη συνέχεια να επιλύσει το θέμα του υλικού και του χρώματος. Οι κατασκευές του είναι ενδιαφέρουσες από κάθε οπτική γωνιά, και θα έλεγε κανείς ότι αλλάζουν μορφή καθώς ο παρατηρητής γυρίζει γύρω από αυτές. Ο σχεδιαστής έχει δηλώσει «Η δουλειά μου πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα από κάθε γωνία, να έχει χαρακτήρα, αισθητική και ποιότητα… Αλλά πάνω από όλα: πρέπει να είναι άνετη».

Τα έργα του, άλλοτε είναι πολύπλοκα, θυμίζοντας πολυεπίπεδες γλυπτικές κατασκευές και άλλοτε αφαιρετικά και λιτά. Όλα όμως, έχουν ένα κοινό αισθητικό ύφος. Οι περισσότερες απο τις δημιουργίες του κυκλοφορούν σε ελάχιστα κομμάτια ή είναι μοναδικές.

Τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει ενεργά σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ σχεδιασμού και σε αντίστοιχες εκθέσεις. 

Σχετικά Άρθρα

 • Design μέχρι 10 ευρώ Design μέχρι 10 ευρώ

  Καλώς ή καλώς, η κυρίαρχη άποψη που αφορά στο υψηλό design είτε πρόκειται για το χώρο της μόδας είτε για το χώρο της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης, είναι ότι αποτελεί ένα σπορ για λίγους, για εκείνους δηλαδή που έχουν οικονομική άνεση. Αν ψάξετε ωστόσο λίγο προσεκτικότερα θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να βρείτε δεκάδες προϊόντα, σχεδιασμένα από βραβευμένους designers που διατίθενται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Άλλωστε ο σκοπός του βιομηχανικού σχεδιασμού είναι να είναι προσιτός, να ομορφαίνει το περιβάλλον του ανθρώπου, να διευκολύνει τις στιγμές της ζωής, από τις πιο απλές μέχρι και τις πιο επίσημες.

 • Designisthis ή αλλιώς…. «Αυτό είναι το design" Designisthis ή αλλιώς…. «Αυτό είναι το design"

  Αν αναζητάτε προϊόντα με προσεγμένο design ή αν ψάχνετε μανιωδώς ποιοτικά και πρωτότυπα δώρα τότε μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το designisthis, το εκτενέστερο κατάστημα με είδη design στην Ελλάδα. Όσοι αισθάνονται εξοικειωμένοι με τις διαδικτυακές αγορές τότε σίγουρα θα ικανοποιηθούν από το online shop. Για όσους ωστόσο προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή την επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα συνδυάζοντας τη βόλτα με τις αγορές τους, τότε μπορούν να επισκεφτούν το designisthis στη διεύθυνση

  Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 52

  54642, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

  Πώς ξεκίνησε η ιδέα: Το designisthis.com ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Ρεκόπουλο, αρχικά ως ηλεκτρονικό περιοδικό (blog) που σκοπό είχε την επιλεκτική παρουσίαση μοναδικών αντικειμένων που ξεχώριζαν όχι μόνο για την αισθητική τους αλλά και για τη λειτουργικότητά τους. Σύντομα το blog απέκτησε δεκάδες φανατικούς αναγνώστες, πολλοί από τους οποίους αναρωτιόντουσαν αν τα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν διαθέσιμα στην Ελλάδα. Έτσι, η δημιουργία του εμπορικού καταστήματος ήταν πλέον ζήτημα χρόνου.

  Σήμερα το designisthis, ως φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως φωτιστικά, έπιπλα, είδη διακόσμησης, αξεσουάρ μόδας και δεκάδες άλλα αντικείμενα που παρουσιάζουν σχεδιαστικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

  Ένα μικρό μουσείο σύγχρονου design: Όλα τα είδη του designisthis είναι σχεδιασμένα από διακεκριμένους σε παγκόσμιο επίπεδο designers και αρχιτέκτονες, μερικοί από τους οποίους είναι Έλληνες. Το κάθε προϊόν έχει επιλεγεί με κριτήρια τον πρωτότυπο σχεδιασμό, την ποιότητα κατασκευής, την αισθητική, την εργονομία και την πρακτικότητα.

  Πολλά από τα σχέδια είναι βραβευμένα σε σημαντικούς διαγωνισμούς όπως στο Red Dot Design Award, στο IF Design Award, στο IDEA International Design Excellence Award και στο GOOD DESIGN. Πολλά επίσης προϊόντα αποτελούν τμήματα συλλογών γνωστών μουσείων design και θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα στην ιστορία του βιομηχανικού σχεδιασμού.

  Designisthis, online design shop

  Το designisthis.com είναι αφοσιωμένο στον σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική και για αυτό το λόγο απασχολεί εκτός από εξειδικευμένα στελέχη πωλήσεων, αρχιτέκτονα και διακοσμητή. Αν είστε λοιπόν λάτρης του καλού design αλλά αισθάνεστε ότι χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο designisthis.

 • Πόδια τραπεζιού φτιαγμένα με τόρνο Πόδια τραπεζιού φτιαγμένα με τόρνο

  O σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και επίπλων Robert Austin Gonzalez σχεδιάζει και κατασκευάζει την πρωτότυπη σειρά τραπεζιών Grace. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα τραπέζια, παρότι αποτελούν καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα, διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό κομματιών, ακριβώς όπως και τα έργα τέχνης.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved