Ρίτα Πλακιά: δημιουργίες…..

Στα πλαίσια της έκθεσης της δημιουργού Ρίτας Πλακιά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το έργο της.

Παλιά αντικείμενα αυτούσια ή κομμάτια τους, που ολοκλήρωσαν τον κύκλο χρηστικότητας τους, προσφέρουν έμπνευση στη δημιουργό και εκείνη με τη σειρά της τους προσφέρει ένα δεύτερο κύκλο ενεργού παρουσίας με νέα μορφή και χρήση.

Αντικείμενα από μέταλλο, ξύλα, υφάσματα ξεχασμένα, παρατημένα σε χώρους αναζητήθηκαν και βρέθηκαν χάρις στο μεράκι και την αγάπη της δημιουργού. Βαθειά συνειδητοποιημένη για το περιβάλλον, την οικολογία, την ανακύκλωση, όπως η ίδια μας εξομολογήθηκε, εμπνέεται από τις μορφές τους, τις μνήμες που κουβαλούν και διαμορφώνει συνθέσεις μοιράζοντας στο κάθε κομμάτι το ρόλο του.

Έτσι, υνιά που όργωναν τη γη μεταμορφώνονται σε καράβια και οργώνουν θάλασσες ή γίνονται γλάροι που συντροφεύουν τα καράβια.

Θαλασσόξυλα γίνονται κορμοί δένδρων και προσελκύουν πεταλούδες, ενώ κάποιο που στέκεται ορθό θυμίζει γυναικεία μορφή που ντύνεται από τη δημιουργό με αέρινα υφάσματα, έτοιμα να ανεμίσουν στο παραμικρό φύσημα.

Το ξύλινο πάτημα μιας σκάλας κάποιου σπιτιού γίνεται η βάση ενός ρολογιού από γρανάζι με εκκρεμές την αλυσίδα ενός ποδηλάτου. Εδώ σταματάει ο χρόνος…

Άλλα κομμάτια αποκτούν και νέα χρήση: επιτραπέζιο φωτιστικό, κρεμάστρες, κανδήλες. Όλα προκαλούν τη μνήμη και το συναίσθημα…..

Κατά την επίσκεψη μας στην έκθεση αισθανθήκαμε να ξεπηδούν από τα έργα μηνύματα αγάπης για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον!

Σχετικά Άρθρα

  • Illusions - Works on Paper: του εικαστικού Βασίλη Πούλιου Illusions - Works on Paper: του εικαστικού Βασίλη Πούλιου

    Ο Βασίλης Πούλιος εικαστικός και καθηγητής του ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί στην έκθεση ζωγραφικής του με τίτλο "ILLUSION - WORKS ON PAPER" στην gallery Donopoulos (Αγ.Θεοδώρας 3 - Θεσσαλονίκη).

    Διάρκεια έκθεσης έως 17/5/14. Περισσότερα: www.donopoulos.gr

    "Το εικαστικό προσκήνιο του Βασίλη Πούλιου  διαμορφώνει μια ψυχολογική ενδοσκόπηση της ατομικής ταυτότητας μέσα στο περιβάλλον του κοινωνικού παρεμβατισμού. Αποκαλύπτει  την αυταπάτη που γεννά η ανθρώπινη άμυνα απέναντι σε φοβίες και αδυναμίες απωθημένες από τη συνείδηση. Η μοναξιά, μια από τις υπέρτατες αλήθειες τις ανθρώπινης φύσης, εκτοπίζεται δίνοντας τη θέση της στη ψευδαίσθηση μια ασφάλειας παρεχόμενης από την ένταξη σε κοινωνικές συμβάσεις όπως η οικογένεια ή την προσκόλληση σε υπαρξιακές ιδεοληψίες όπως η θρησκεία. Η αυταπάτη ως πανοπλία προστασίας απέναντι στην πραγματικότητα καθησυχάζει και λυτρώνει, ωστόσο με αντίτιμο την κυριάρχηση του ατροφικού εγώ. Ως διέξοδος απεγκλωβισμού της ατομικότητας αντιτίθεται η συνειδητοποίηση και ο ενστερνισμός της μοναξιάς της, μια επίπονη διαδικασία που αναπόφευκτα επιφέρει εσωτερικές συγκρούσεις"

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved