Ανάπλαση πλατείας στα τείχη της Θεσσαλονίκης

από την Αναστασία Δούκη - Σπουδάστρια αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων & διακόσμησης Γ΄έτους

Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Αρώνης - Κολλέγιο ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης

Το θέμα της εργασίας αφορά την ανάπλαση της πλατείας που βρίσκεται στην οδό Γ. Παπαδοπούλου στις Συκιές Θεσσαλονίκης, απέναντι από την παλιά ταβέρνα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ», με σκοπό την έκθεση δέκα έργων που πρόκειται να δημιουργηθούν από καλλιτέχνες στα πλαίσια προγραμμάτων δραστηριοτήτων ART VILLAGES και καλλιτεχνικών Workshops.

Η εργασία αυτή είναι συνθετική και περιλαμβάνει πρόταση ανάπλασης της πλατείας και μελέτη ενός περιπτέρου, από το οποίο ο επισκέπτης του χώρου μπορεί να ενημερωθεί για τους καλλιτέχνες που εκθέτουν στην υπαίθρια έκθεση και για το έργο τους.

ΠΕΡΙΟΧΗ

Η πλατεία βρίσκεται σε μια περιοχή όπου είναι χτισμένα παλιά μικρά σπιτάκια, πολλά από τα οποία είναι προσκολλημένα στην εξωτερική πλευρά του τείχους της πόλης.

Η περιοχή αυτή είναι υπό ανάπλαση, καθώς η ομαδική άφιξη των προσφύγων και η άμεση ανάγκη για τη στέγασή τους δημιούργησε έναν πρώτο οικισμό με έντονα προβλήματα ρυμοτομίας. Στα πλαίσια της γενικότερης ανάπλασης της περιοχής συμπεριλαμβάνεται και η ανάπλαση της πλατείας αυτής.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Για τη διαμόρφωση του σχεδιασμού της ανάπλασης της πλατείας χρειάστηκε αρχικά να καθοριστούν τα προβλήματα και να γίνει συλλογή γενικών πληροφοριών.

Αρχικά συνέλεξα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την περιοχή και στη συνέχεια μελέτησα προσεκτικά το ζητούμενο της εργασίας αυτής, ώστε να δώσω απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν. Τα σχέδια που προτείνονται πρέπει να υποστηρίζονται από οικοδομικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

Το κοινό στο οποίο απευθύνεται το έργο είναι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η πλατεία βρίσκεται σε μια περιοχή λίγο έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κατά το σχεδιασμό επιλέχθηκαν μοντέρνα υλικά και στοιχεία, που προτείνονται στο ημιυπαίθριο περίπτερο, στον κάδο, στα παγκάκια, στα βάθρα, καθώς και στις επιστρώσεις των δαπέδων.

Κατά τον σχεδιασμό της πλατείας λήφθηκε σοβαρά υπόψη η δυνατότητα εύκολης επικοινωνίας μεταξύ των επισκεπτών. Για τον λόγο αυτό, το πλάτωμα αποφασίστηκε να σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει χώρος να τοποθετηθούν τα παγκάκια το ένα απέναντι στο άλλο.

Σημαντικό επίσης ρόλο στο σχεδιασμό του έργου έπαιξαν και τα τοιχία αντιστήριξης. Στην πίσω πλευρά της πλατείας τα τοιχία λειτουργούν σαν αντιστήριξη για τα χώματα του εδάφους, που θα δυσκόλευαν τον περίπατο του επισκέπτη. Επιπροσθέτως τα τοιχία από την πλευρά το δρόμου επιλέχθηκε να έχουν ύψος τέτοιο, ώστε να δημιουργείται στον επισκέπτη η αίσθηση της προστασίας των έργων αλλά και παράλληλα να τους προσδίδουν την επιπλέον επισήμανση που τους αρμόζει.

Επειδή επέλεξα για την πλατεία ακανόνιστο σχήμα, προτείνω για υλικό πλακόστρωσης το μπετόν, γιατί είναι ένα υλικό κατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις σχεδιασμού. Για τον ίδιο λόγο επέλεξα να τοποθετήσω στην πλατεία κυβόλιθους και σχιστόπλακες στα σκαλοπάτια εισόδου και εξόδου.

Η τοποθέτηση των γλυπτών μελετήθηκε έτσι, ώστε οι θέσεις τους να βρίσκονται περιμετρικά του κεντρικού διαδρόμου με σκοπό την ύπαρξη του ελεύθερου χώρου, καθώς και να μην ελαχιστοποιείται οπτικά το μέγεθός τους σε σχέση με το υπέρογκο μέγεθος των τειχών.

Ένα ακόμα ιδιαιτέρως σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό της πλατείας είναι ο φυτικός διάκοσμος, ο οποίος αποτελείται από δέντρα Ακακίας και φυτά χαμηλότερης φύτευσης Αλόη και Αγάβη, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια παχυφύτων.

Τέλος σημαντικό είναι να επισημάνω ότι για λόγους σεβασμού της ιστορικής παράδοσης και επισήμανσης του ιστορικού μνημείου των τειχών της πόλης, προτείνω να παρεμβάλλεται χώρος πρασίνου πλάτους 2μ. μεταξύ των τειχών και της νέας πλατείας.

Αναστασία Δούκη - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved