Κατοικία στο Tel-Aviv

Από τους Dror Barda Architects.

Φωτογραφίες: Segev photography

Το κτιρίακό αυτό έργο, ονομάστηκε «αστική-κατοικία» καθώς κτίστηκε, μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά του Tel-Aviv. Ως εκ τούτου, το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν κατά βάση αστικό.

Η κατοικία αυτή, δεν αποτελείται από ενα μόνο κτίριο, αλλά αποτελεί μια σύνθεση κτιρίων, η ακόμα καλύτερα μια σύνθεση δημόσιων και ιδιωτικών ζωνών, ανοιχτών και κλειστών χώρων. Οι διάφορες λειτουργικές μονάδες είναι ανεξάρτητες μεταξύ του προσφέροντας μέγιστη ιδιωτικότητα. Όμως παρά την αυτονομία τους, οι ανεξάρτητες μονάδες διατηρούν μεταξύ τους, οπτική επαφή.

κατοικια με πισίνα

Το βασικό υπνοδωμάτιο, είναι στην ουσία ένα λευκό κουτί, που μοιάζει να βρίσκεται σχεδόν στον αέρα, αδιαφορώντας για τους νόμους της βαρύτητας. Ο όγκος αυτός, βρίσκεται κατά ένα μέρος εντός της μάζας του κτιρίου, ακριβώς πάνω από το βασικό καθιστικό, και κατα ένα μέρος προβάλει έξω από το κτίριο, ενώ είναι στραμένος κατα μια μικρή γωνία ως προς το υπόλοιπο κτίριο δημιουργώντας έτσι ενδιαφέρουσες προοπτικές και θέες.

πισινα, πρόβολος, μοντερνο κτιριο, συγχρονη αρχιτεκτονικη

Στον εσωτερικό χώρο, διάφοροι "ιπτάμενοι" διάδρομοι, ενώνουν τους χώρους της κατοικίας μεταξύ τους αλλά και τις ζώνες των διαφόρων λειτουργιών (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, κλπ) δημιουργώντας την αίσθηση μιας μεγάλης, κοινόχρηστης αυλής στην καρδιά του κτιρίου.

καθιστικο, σαλονι δυο επιπεδων, ψηλο σαλονι,
σαλονι, ιδεες για σαλονι, μεγαλα παραθυρα

Η δεύτερη κτιριακή μονάδα, που αποτελεί το κτίσμα της πισίνας, αναπτύχθηκε γύρω από ένα δέντρο, που προυπήρχε στο οικόπεδο. Έτσι, σχηματίστηκε στο εσωτερικό ένα αίθριο. Τα υλικά του κτίσματος αυτού είναι το μέταλλο και το γυαλί, που προσαρήθηκαν απευθείας πάνω στο ανεπίχριστο σκυρόδεμα.

πισινα, σπιτι με πισινα

Σε όλο το σχεδιασμό, μπορεί να διακρίνει κανείς το παιχνίδι του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, το δωμάτιο μελέτης κτίστηκε 70 εκατοστα χαμηλότερα απο το έδαφος. Έτσι, σχηματίστηκε ένας πάγκος μελέτης, από σκυρόδεμα, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το έδαφος του εξωτερικού χώρου. Αναμφίβολα, αυτός που χρησιμοποιεί το γραφείο αυτό, έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στη μέση ενός κήπου.

Γενικά στο κτίριο χρησιμοποιήθηκαν ψυχρά υλικά (όπως το ανεπίχριστο σκυρόδεμα) και απλά φόρμες που όμως συνδυάστηκαν με ζεστά υλικά αλλά και χαρούμενα χρώματα και μοτίβα (όπως τα έπιπλα).

 • Αρχιτεκτονική μελέτη: Dror Barda Architects
 • Φωτογραφίες: Segev photography
 • Περιοχή: Κοντά στο Tel-Aviv

Σχετικά Άρθρα

 • Αξιοποιείστε τους κρυφούς χώρους του σπιτιού σας Αξιοποιείστε τους κρυφούς χώρους του σπιτιού σας

  Μια ανακαίνιση σπιτιού δίνει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε τους χώρους του σπιτιού σας. Η καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού εντοπίζει και εστιάζει στα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν οι κατοικίες, οπότε με την πρώτη ευκαιρία ανακαίνισης του σπιτιού μπορείτε να προχωρήσετε σε επιλογές που είτε βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και ροηκότητα στο χώρο, είτε αυξομειώνουν τους χώρους με αποτέλεσμα την καλύτερη εκμετάλλευσή τους.

 • Σπίτι έτοιμο για το καλοκαίρι Σπίτι έτοιμο για το καλοκαίρι
  Discover contemporary balcony
  Photo by MIG Design - Discover contemporary balcony design ideas

  Το καλοκαίρι, παρά τις ανοιξιάτικες αλλαγές του καιρού βρίσκεται προ των πυλών. Μετά τον μακρύ, βαρύ φετινό χειμώνα καλό είναι να αποκαταστήσετε τυχόν ζημίες που έχουν προκληθεί στο διαμέρισμα ή το εξοχικό σας.

  Μια μερική ανακαίνιση κατοικίας θα ανανεώσει το σπίτι και θα φτιάξει τη διάθεση μας για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι με τις μακρές, ζεστές μέρες και τις επίσης ζεστές νύχτες. Πέρα από την κλασική γενική καθαριότητα, η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, είτε αφορά σε ποικίλες επισκευές, είτε σε συντηρήσεις αλλά και στη ανανέωση της γενικής ατμόσφαιρας του σπιτιού.

 • Κατοικία στο Γιοχάνεσμπουργκ Κατοικία στο Γιοχάνεσμπουργκ

  Από τους Nico Van der Meulen architects.

  Το εργο αφορά την ανακαίνιση μιας παλαιότερης κατοικίας του 1950 στην περιοχή Bedfordview, ένα προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική.

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved