Metris αρχιτέκτονες: Ο χώρος εκτός από ύλη είναι και μια πνευματική κατάσταση

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Metris, βρίσκεται στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων, τοπίου, κλπ. Πρόκειται για μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων και μηχανικών που όμως διαθέτουν πολυετή εμπειρία και σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό τους.

Τα έργα τους διακρίνονται αφενός για την τεχνική και κατασκευαστική αρτιότητα και αφετέρου για την υψηλή αισθητική. Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουν να σχεδιάζουν βιώσιμα κτίρια και χώρους που μειώνουν την κατανάλωση φυσικών πόρων και ενέργειας.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν επιλέξαμε να εστιάσουμε σε θέματα που αφορούν το σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου. Εντύπωση μας έκανε, η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουν με τον κάθε πελάτη/χρήστη ξεχωριστά και η άποψή τους ότι ο αρχιτέκτονας δεν είναι "έμπορος" παρά δημιουργός πλαισίων ζωής και δράσης.

dB: Όταν αναλαμβάνετε μια μελέτη εσωτερικών χώρων συνεργάζεστε με κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες που προσφέρουν λύσεις σε έπιπλα και αντικείμενα;

Metris: Κάθε ανάθεση μελέτης είναι μια ευκαιρία για νέα δημιουργία. Και κάθε δημιουργία είναι συνάρτηση των αναγκών και δυνατοτήτων του πελάτη, που με τη συμβολή μας αξιολογούνται, εξελίσσονται και ιεραρχούνται. Αυτό είναι ένα πρώτο ξεκαθάρισμα που αποδεσμεύει τον υποψήφιο χρήστη από πολλά στερεότυπα στα οποία μπορεί να είναι εγκλωβισμένος. Κατόπιν, ανοίγει ο δρόμος προς μια πιο ουσιαστική και προσωπική αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης. Έχοντας πλέον αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τον πελάτη δεν μπορείς εύκολα να σκέφτεσαι σαν έμπορος, προωθώντας συγκεκριμένα έπιπλα και αντικείμενα ή να δίνεις λύσεις που έχεις χρησιμοποιήσει αλλού. Άλλωστε σε κάθε μελέτη που αναλαμβάνεις, δεν είναι μόνο ο χρήστης διαφορετικός αλλά και το περιβάλλον για το οποίο δημιουργείς, φυσικό και ανθρωπογενές. Και βέβαια ο χώρος εκτός από ύλη είναι και μια πνευματική κατάσταση. Και αποστολή του αρχιτέκτονα είναι η δημιουργία πλαισίων ζωής και δράσης που ανταποκρίνονται στον κάθε χρήστη ξεχωριστά. Όλα αυτά προσδιορίζονται εκ νέου σε κάθε μελέτη.

κατασκευή με γυψοσανίδες, βιβλιοθήκη με γυψοσανίδες

Τριόροφη κατοικία στις Σέρρες / Σχεδιασμός επίπλων και ιδιοκατασκευών/ Μελέτη: Κωνσταντίνος Δήμας & Αθηνά Σίγκα

dB: Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα υλικά; Σε ποια φάση της μελέτης ενσωματώνονται στο σχεδιασμό;

Metris: Το υλικό είναι βασικό στοιχείο ενός χώρου και έχει τη δική του ζωή, τις δικές του χωρικές ανάγκες. Επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πάντα με τον ίδιο τρόπο, αλλά εξαρτάται από το πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται. Μεγάλο ρόλο παίζει η υφή, η αίσθηση, η αναπνοή του κάθε υλικού γι’ αυτό και η λύση των άψυχων, λείων απομιμήσεων είναι κάτι που προσπαθούμε να αποφεύγουμε. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η διαχρονικότητα. Δηλαδή το αν ένα υλικό - ή ο τρόπος χρήσης του - θα καταφέρει να θεωρείται καλαίσθητο μετά από 5-10 χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίο φθείρονται τα υλικά στο πέρασμα του χρόνου, είναι το άλλο ζητούμενο, το οποίο έχει να κάνει με τα δεδομένα της μελέτης. Π.χ. πολλές φορές ζητούμενο δεν είναι η διάρκεια αλλά η αισθητική απόλαυση που μπορεί να σχετίζεται με ένα υλικό το οποίο κατά τα άλλα φθείρεται γρήγορα. Ή και ο οικονομικός χαρακτήρας του, όταν επιθυμία είναι να καλυφθεί με εφήμερο τρόπο μια χωρική ανάγκη. Σε άλλα πάλι υλικά, λέμε ότι ο χρόνος προσθέτει αισθητικές αρετές αντί να αφαιρεί. Παράλληλα, το υλικό είναι κάτι πολύ σημαντικό και για τη σχεδιαστική πορεία ενός έργου. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις από μόνο του να αποτελέσει τον πυρήνα ολόκληρης της μελέτης. Μπορεί να οργανώσει ή να νοηματοδοτήσει έναν χώρο, να αποτελέσει βασικό αισθητικό στοιχείο. Συνήθως η επιλογή του γίνεται κατά τη διάρκεια της μελέτης, αν όχι από την αρχή. Πρόκειται όμως για μια διαδικασία πολλών πισωγυρισμάτων και αναθεωρήσεων μέχρι να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

ντουλάπα, διακόσμηση, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα

Κατοικία στο Αττικό Άλσος / Μελετη: Ναταλία Μπαζαίου

dB: Στις μελέτες σας πολλές φορές σχεδιάζετε και τα ίδια τα έπιπλα. Γιατί να καταφύγει κάποιος σε μια τέτοια λύση και όχι σε κάτι έτοιμο του εμπορίου;

Metris: Υπάρχουν πράγματα που “συμφέρει” κανείς να σχεδιάσει και να κατασκευάσει, όπως μια βιβλιοθήκη, ένα τραπέζι  και πράγματα που θα ήταν προτιμότερο αν τα αγόραζε, όπως μια καρέκλα ή ένας καναπές. Αλλά και πάλι όλα είναι σχετικά. Οι ιδιαιτερότητες ενός χώρου (π.χ. η γεωμετρία του, οι διαφορετικές χρήσεις που πρέπει να συνδυαστούν σε αυτόν, οι ιδιαίτερες χωρικές απαιτήσεις, η επιθυμία για πρωτοτυπία) πολλές φορές οδηγούν στη δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων λύσεων, προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες. Κάτι τέτοιο αναδεικνύει και εκμεταλλεύεται πολύ περισσότερο τις δυνατότητες του χώρου και τελικά μπορεί να είναι πολύ περισσότερο πρακτικό και λειτουργικό. Μπορούμε όμως να εστιάσουμε και σε μια άλλη παράμετρο: τον μετασχηματισμό. Κάποια αντικείμενα μπορούν να αλλάξουν χρήση, προορισμό και κάποια να υποστούν τέτοιες μετατροπές που είτε να μη θυμίζουν την αρχική τους μορφή, είτε απλά να εξελιχθούν προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, σε γενικές γραμμές δεν συμφέρει να κατασκευάσει κανείς μια καρέκλα, μπορεί εύκολα όμως να μετατρέψει μια παλιά καρέκλα σε κάτι νέο και τελείως διαφορετικό.

φωτισμός, γυψοσανίδα, ταβανι με γυψοσανίδα, οροφή

Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Παγκράτι / Μελέτη: Ναταλία Μπαζαίου & Κωνσταντίνος Δήμας

Η ομάδα του γραφείου Metris

 • Ναταλία Μπαζαίου (Αρχιτέκτονας Msc)
 • Κωνσταντίνος Δήμας (Αρχιτέκτονας Msc)
 • Θανάσης Φώτου (Πολιτικός μηχανικός Msc)
 • Γιώργος Κονταξόπουλος (Πολιτικός μηχανικός)

Επικοινωνία: Μαυρομιχάνη 45-46, Αθήνα / τηλ: 2103839568 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερες πληροφορίες: www.metris.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου
  traditional kitchen
  Photo by Brett Mickan Interior Design - Look for transitional kitchen design inspiration

  Αν αισθάνεστε συχνά άγχος και στρες σε κάποιο χώρο του σπιτιού σας, όπως για παράδειγμα στο καθιστικό ή στο γραφείο, ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε την επίδραση που έχουν τα χρώματα στην ψυχολογία σας. Τα χρώματα στους εσωτερικούς χώρους βρίσκονται παντού, στο δάπεδο, στην οροφή, στους τοίχους, στα έπιπλα, στα μικροαντικείμενα, στα υφάσματα και αλλού. Ωστόσο, οι βαμμένοι τοίχοι αποτελούν εκείνες τις επιφάνειες που καθορίζουν σημαντικά την χρωματική παλέτα ενός χώρου.

 • Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας Διακοσμήστε του τοίχους σας με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κτλ και ανανεώστε το χώρο σας

  Οι τοίχοι σε ένα εσωτερικό χώρο, αποτελούν τις ιδανικές επιφάνειες, πάνω στις οποίες μπορείτε να αναρτήσετε μια πλειάδα αντικειμένων, όπως ζωγραφικά έργα, κολάζ, φωτογραφίες, διακοσμητικά αντικείμενα, αντικείμενα design κτλ. Για την ακρίβεια οι λύσεις και οι ιδέες είναι τόσες πολλές. που είναι σχεδόν αδύνατον να μην βρείτε την ιδανική λύση για το δικό σας γούστο και στιλ.

 • Πέργκολες – Διακοσμητικός χαρακτήρας και λειτουργικότητα στον κήπο Πέργκολες – Διακοσμητικός χαρακτήρας και λειτουργικότητα στον κήπο

  Όταν ο καιρός το επιτρέπει – και στην χώρα αυτό γίνεται τις περισσότερες μέρες τον χρόνο- η απόλαυση της χαλάρωσης κάτω από τον ήλιο είναι ασύγκριτης αξίας. Φέτος διαμορφώστε τον κήπο σας με τον καλύτερο τρόπο, τοποθετώντας μία μοντέρνα λύση σκίασης που σας επιτρέπει να κάθεστε υπό σκιά όλες τις ώρες της ημέρας.

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved