Snarkitecture +Chai Design + περίπτερο μόδας

γράφει η Ιφιγένεια Κωτίτσα - φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

Πρωτοποριακός εφήμερος χώρος από την Snarkitecture για την ανάδειξη κολεξιόν του βραβευμένου σχεδιαστή Richard Chai στη Ν. Υόρκη.

Η φίρμα Snarkitecture και ο σχεδιαστής μόδας Richard Chai συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια εφήμερη εγκατάσταση καταστήματος λιανικής, κάτω από το πάρκο High Line στον ίσκιο του ουρανοξύστη HL23, στη Ν. Υόρκη.

Snarkitecture (Design) + Richard Chai (μόδα)

Φωτό: Lexie Moreland

Το εφήμερο κατάστημα του Richard Chai κάτω από το πάρκο High Line
Στον ίσκιο του ουρανοξύστη HL23, στη Ν. Υόρκη η πρόταση των Snarkitecture + Richard Chai για το project Building Fashion

Η εγκατάσταση έγινε στα πλαίσια του project Building Fashion, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το Boffo, ένας μη κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός και πολιτιστικός οργανισμός και ο αρχιτέκτων / συγγραφέας Σπήλιος Γιαννακόπουλος. Ο σκοπός του project είναι να προσφέρει δημοσιότητα σε σχεδιαστές και καλλιτέχνες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα χωρικό κέλυφος για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Ο δημιουργός Richard Chai μέσα στο χώρο με τα ρούχα του

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν μια πρόταση που ακροβατεί στα όρια της μόδας και της αρχιτεκτονικής, μια κατασκευή που δημιουργήθηκε λαξεύοντας έναν υπάρχοντα δομικό όγκο, με σκοπό να περικλείει τους επισκέπτες σ’ ένα παγόμορφο σπήλαιο, που δημιουργήθηκε από ένα και μόνον υλικό.

Εσωτερική άποψη με τα ρούχα ανάμεσα στους 'πάγους'
Μια άλλη εσοχή με τα ρούχα του Richard Chai

ευκός αφρός εξηλασμένης πολυστερίνης κόπηκε με το χέρι και με διαβρώσεις και προεξοχές δημιούργησε ένα ανάγλυφο στους τοίχους και στην οροφή, για να προσφέρει ένα ποικιλόμορφο περιβάλλον για την προβολή της κολεξιόν του Richard Chai.

Μοναδική εμπειρία χώρου μόδας από την Snarkitecture

Ο πρωτότυπος αυτός χώρος από το εύπλαστο υλικό με τις ενσωματωμένες θέσεις ραφιών, τις κρεμάστρες, τις κόγχες καλεί για κριτική επιλογή των θέσεων προβολής της κολεξιόν.

Ένα ιδιαίτερο stand στο χώρο

Φωτό: Lexie Moreland

"Βρισκόμασταν εκεί την προηγούμενη νύχτα με τα ρούχα στο χώρο, κυριολεκτικά διαμορφώνοντας το χώρο, για να προσαρμοστεί στη συλλογή του Richard", θυμάται ο Alex Mustonen, εταίρος της Snarkitecture.

Λαξευμένη εσοχή για τα παπούτσια του σχεδιαστή Richard Chai
Προβολή της κολεξιόν του Richard Chai με μοναδικό τρόπο

Η ιδέα βασίστηκε στην επιθυμία του σχεδιαστή, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του ήταν σημαντικό για κείνον οι επισκέπτες του χώρου να αισθανθούν την ανάγκη εξερεύνησης και ανακάλυψης. ‘’Ήθελα οι άνθρωποι να περιπλανηθούν στο χώρο και να ανακαλύψουν πράγματα μέσα σε μικρά κοιλώματα’’, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πρόταση εξερεύνησης του χώρου από την Snarkitecture
Η κάτοψη του χώρου
Τομή κατά πλάτος

Μετά τη λήξη της εφήμερης εγκατάστασης, το υλικό θα επιστραφεί στον κατασκευαστή για να ανακυκλωθεί σε άκαμπτο μονωτικό αφρό.

Snarkitecture (Design) + Richard Chai (μόδα)

Η εγκατάσταση είναι ανοιχτή από τις 21 έως 31 Οκτωβρίου 2010

504 West 24th Street, Ν Υόρκη

Προφίλ

Snarkitecture

Η Snarkitecture είναι μια συνεργασία μεταξύ ενός καλλιτέχνη και ενός αρχιτέκτονα. Το ενδιαφέρον των Snarkitecture επικεντρώνεται στην εκπόνηση σχεδίων μέσα σε υφιστάμενους χώρους, ή στη συνεργασία με άλλους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες σε υφιστάμενα projects.

Το αντικείμενο της εταιρείας περιλαμβάνει διερεύνηση της δομής και των υλικών μέσα σε ένα χώρο και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν νέους και σκοπούς γεμάτους φαντασία. Ψάχνοντας για θέσεις εντός της αρχιτεκτονικής με δυνατότητα σύγχυσης ή κακής χρήσης, οι Snarkitecture έχουν ως στόχο να αναμορφώσουν αυτά τα υπάρχοντα στοιχεία για να κάνουν την αρχιτεκτονική να κάνει πράγματα που δεν πρόκειται να κάνει.

Η Snarkitecture ιδρύθηκε από τον Daniel Arsham και τον Alex Mustonen.

Richard Chai

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Richard Chai ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο της μόδας σε νεαρή ηλικία μαθητεύοντας κοντά στον Geoffrey Beene, ως προπτυχιακός φοιτητής στο Parsons School of Design. Μετά την αποφοίτησή του συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Lissa στο Παρίσι, στη διάρκεια των οποίων εργάστηκε ως σκιτσογράφος στον Lanvin. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, ένα χρόνο αργότερα και αμέσως ξεκίνησε την πρακτική εμπειρία του ως βοηθός σχεδιαστή στο Armani Exchange. Έπειτα δούλεψε στη Donna Karan ως σχεδιαστής για τις συλλογές DKNY και D. Από το 1998 έως το 2001, ο Chai ήταν ο Διευθυντής Σχεδιασμού για την ανδρική και γυναικεία κολεξιόν του Marc Jacobs. Το Σεπτέμβριο του 2001, ο Chai διορίστηκε διευθυντής Δημιουργικού Σχεδιασμού όλων των συλλογών TSE. Μέσα από την εμπειρία του σε μερικούς από τους πιο ισχυρούς οίκους μόδας του κόσμου, ο Chai ανάπτυξε μια κοτερή ματιά για τη λεπτομέρεια, μια ευλάβεια για τα στοιχεία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, και μια ισχυρή πίστη στη σημασία και την αξία της κατασκευής των ρούχων. Μετά από δύο χρόνια στο TSE, ο Richard Chai ίδρυσε τη δική του εταιρεία το 2004. Τον Ιούνιο του 2010, ο Chai τιμήθηκε με το βραβείο Swarovksi, ως ο καλύτερος αναδυόμενος σχεδιαστής ανδρικών ρούχων στα CFDA Fashion Awards.

Οι δηλώσεις των συντελεστών του project δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Last Magazine.

Φωτογραφίες: David B. Smith, με εξαίρεση τις επισημάνσεις

http://www.snarkitecture.com/

Ιδεές & Λύσεις

Χώρος & Αρχιτεκτονική

Decosoup.com
Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved