Τα γραφεία της Effective Communication από τους El Equipo Creativo στη Βαρκελώνη

Ποιος δεν ονειρεύτηκε ποτέ να εργαστεί στην παραλία;

Ο σχεδιασμός των νέων κεντρικών γραφείων για την εταιρία Effective Communication στη Βαρκελώνη μετατρέπει το χώρο εργασίας σε μια παραλία, φέρνοντας μια φρέσκια και διασκεδαστική ατμόσφαιρα που προσκαλεί την ομάδα να διατηρήσει μια θετική στάση, ως μέρος της εταιρικής φιλοσοφίας τους.

 Σύνοψη στόχων του πελάτη  

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES entrance

Η σουηδική εταιρεία Effective Communication προσεγγίζει τους EL EQUIPO CREATIVO με μια σαφή επιθυμία: να προσφέρουν στη νεαρή σουηδική ομάδα τους ένα νέο διασκεδαστικό και φρέσκο χώρο εργασίας στη Βαρκελώνη. Ένα μέρος όπου μπορούν να “δουλέψουν σκληρά” και “παρτάρουν σκληρά”, και που τους επιτρέπει να γιορτάζουν τις εκδηλώσεις τους “μετά την εργασία” και “το μπάρμπεκιου της Παρασκευής”, σημαντικές δραστηριότητες της εταιρικής τους στρατηγικής.

Συνοπτικά, ο στόχος είναι ο σχεδιασμός να ελαφρύνει το σκληρό πρόγραμμα του τηλεφωνικού κέντρου προσφέροντας χώρους χαλάρωσης, κοινωνικοποίησης και παιχνιδιού. Μέσω μιας νέας χωρικής αντίληψης, η εταιρεία οραματίζεται να δημιουργήσει μια ευτυχισμένη και διασκεδαστική εταιρική κουλτούρα, με ένα σκοπό: να διατηρήσει το προσωπικό της αναπτύσσοντας προσωπικές σχέσεις πέρα από την εργασία και δημιουργώντας μια μικρή “σουηδική οικογένεια” στη Βαρκελώνη.

 EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES From the workspace to the Beach

Από το χώρο εργασίας στην "παραλία".

 

Η ιδέα

Από την αρχή, οι EL EQUIPO CREATIVO συνειδητοποίησαν ότι ο σχεδιασμός έπρεπε να μιλάει για την πόλη της Βαρκελώνης, καθώς ήταν το κύριο στοιχείο έλξης για το σουηδικό προσωπικό που μετακόμισε στη νέα έδρα της εταιρείας. Και πιο συγκεκριμένα μια αυθόρμητη και φρέσκια Βαρκελώνη, γεμάτη χρώμα και χαρά, που είναι η εικόνα που εξάγει η πόλη στη Βόρεια Ευρώπη.

Τα γραφεία βρίσκονται στη γειτονιά Poble Nou, μια παλιά βιομηχανική περιοχή εργαστηρίων δίπλα στην ακτή, που σήμερα έχει μετασχηματιστεί στην 22 @ District, το νέο τεχνολογικό και καλλιτεχνικό κέντρο της πόλης: ο νέος “ιδανικός τόπος” για κάθε νέα εταιρεία. Η γειτνίαση του με τη θάλασσα και η ιδέα δημιουργίας παιχνιδιάρικου εργασιακού χώρου για νέους Σουηδούς στη Βαρκελώνη, έκανε τους σχεδιαστές να σκεφτούν να δημιουργήσουν ένα γραφείο εμπνευσμένο από την παραλία. 

 EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES The Terrace socializing space

Η ταράτσα, χώρος κοινωνικοποίησης.

 

Ποιος δεν ονειρεύτηκε ποτέ να εργαστεί στην παραλία;

 

Ο σχεδιασμός

Ο κύριος χώρος των κεντρικών γραφείων είναι , που απαιτεί πολύ προσεκτική ακουστική λόγω του είδους της εργασίας που πραγματοποιείται εκεί. Οι EL EQUIPO CREATIVO χρησιμοποίησαν ηχομονωτικά στοιχεία ως μία από τις κορυφαίες στρατηγικές σχεδιασμού. Το αποτέλεσμα είναι μια ζωντανή ακουστική οροφή που προσομοιώνει πετσέτες παραλίας με μια έκρηξη φωτεινών χρωμάτων και ναυτικών ριγών. Το ανάγλυφο δάπεδο μοκέτας λειτουργεί ως το οργανικό αντιστικτικό σημείο προς την οροφή. Σε διαφορετικές αποχρώσεις και τόνους του μπλε, η μοκέτα προσομοιώνει το νερό της θάλασσας που σκάει στην παραλία.

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES The large call centre room

Η μεγάλη αίθουσα τηλεφωνικών κέντρων

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES The main space the Call Center

Ο κύριος χώρος: τα τηλεφωνικά κέντρα. Στο βάθος φαίνονται η κουζίνα-τραπεζαρία.

 

Το αποτέλεσμα είναι ένας δυναμικός χώρος που δημιουργεί ενεργητική και θετική διάθεση μεταξύ του προσωπικού, που αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της εταιρείας.

Η κουζίνα αντιπροσωπεύει το alter-ego του χώρου εργασίας. Στρατηγικά τοποθετημένη δίπλα στην πρόσοψη και απευθείας συνδεδεμένη με την ταράτσα -τον άλλο κύριο πρωταγωνιστή των γραφείων - η κουζίνα είναι το κατ’ εξοχήν μέρος για κοινωνικοποίηση. Ο σχεδιασμός και στους δύο χώρους αντικατοπτρίζει την πιο παιχνιδιάρικη και σπορ αισθητική της παραλίας, προσφέροντας διαφορετικές χωροθετήσεις περιοχών καθιστικού και κοινωνικοποίησης: οικείες γωνίες, πολύ φιλικά ομαδικά τραπέζια σε σχήμα σανίδας σέρφινγκ, επιτραπέζια παιχνίδια, πισίνα και ακόμη και ένα κιόσκι-μπαρ για πάρτι “μετά την εργασία” κάθε Παρασκευή.

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES Office Kitchen visual relationEFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES Kitchen

Γραφεία-κουζίνα: οπτική σχέση                                                              Η κουζίνα 

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES The dinning room have an aestetic that remains staying at the beach

Η τραπεζαρία έχει αισθητική παραμονής στην παραλία.

 

Η κουζίνα ανοίγει στη βεράντα μέσω μεγάλων συρόμενων ανοιγμάτων, συνδέοντας και τους δύο χώρους τις ηλιόλουστες μέρες. Για να τονιστεί αυτή η “αίσθηση του εξωτερικού χώρου”, τα ακουστικά πάνελ της οροφής της κουζίνας, σε λευκά οργανικά σχήματα, προσομοιώνουν σύννεφα κάτω από έναν μπλε ουρανό.

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES A kiosk on the terrace 

Ένα κιόσκι στην ταράτσα

 

Μαζί με τις αίθουσες συσκέψεων και τα λουτρά του προσωπικού, η κύρια πρόσβαση διατηρεί τη γραφιστική στρατηγική της έμπνευσης από την παραλία, φρέσκια και πολύχρωμη.

 EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES Main Access

Η κύρια πρόσβαση

 

Μεταλλικές κουρτίνες με ριγέ μοτίβα, μαζί με διαγώνια τοποθετημένα δάπεδα και φωτιστικά, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας χαλαρής και παιχνιδιάρικης ατμόσφαιρας με σκοπό να εμπνεύσουν μια θετική διάθεση. Τα μπάνια περιέχουν μια επιπλέον έκπληξη με τη χρήση γραφιστικών vintage ναυτικών χαρακτήρων.

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES Bahroom Areas02EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES Bahroom Areas01EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES Bahroom Areas

 Η περιοχή των μπάνιων.                                                           Γραφιστικά με vintage ναυτικούς χαρακτήρες.

 

Υπάρχει μια δευτερεύουσα πρόσβαση στον τομέα διοίκησης και συντονισμού, με μια πιο ουδέτερη αισθητική, που κορυφώνεται στο πολυτελές γραφείο της διεύθυνσης, μια μικρή ιδιοτροπία των συνεταίρων. Επειδή η ζωή αξίζει επίσης μια περιστασιακή ιδιοτροπία, σωστά;

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES Direction and Coordinarion Access

 Η πρόσβαση στον τομέα διοίκησης και συντονισμού.

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES Coordination area

Η περιοχή του συντονισμού.

 

Συμπέρασμα

Ένας από τους κύριους στόχους των EL EQUIPO CREATIVO είναι να κάνουν το άτομο που κατοικεί ή επισκέπτεται τους χώρους που σχεδιάζουν να αισθάνεται θετικά εμπνευσμένο από αυτά. Μέσω ενός σχεδιασμού που επικεντρώνεται στην εμπειρία του χρήστη, το προσωπικό της εταιρείας γίνεται ο πρωταγωνιστής του ίδιου του χώρου, είναι το στοιχείο ενεργοποίησης. Η στρατηγική σχεδιασμού επιδιώκει να δημιουργήσει μια ανταποδοτική εργασιακή εμπειρία, δραστήρια, αισιόδοξη και, γιατί όχι, διασκεδαστική! Με αυτό τον σκοπό, ο σχεδιασμός εισάγει το “παιχνίδι” ως την αντίστιξη  της ιδέας της “δουλειάς”, καθώς το παιχνίδι δημιουργεί συντροφικότητα μεταξύ συναδέλφων. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκό για την εταιρεία: μια πολύ παραγωγική ενθουσιώδης ομάδα με μεγάλη αίσθηση συντροφικότητας.

EFFECTIVE COMMUNICATION OFFICES The Dinning room as a playroom

Η τραπεζαρία ως αίθουσα παιχνιδιού.


Στοιχεία του έργου

Σχεδιασμός: EL EQUIPO CREATIVO: Oliver Franz Schmidt + Natali Canas del Pozo + Lucas Echeveste Lacy

Μέλη της ομάδας: Cesc Buxó, Daniel Trujillo

Πελάτης: Effective Communicacion

Γενικός Ανάδοχος: 4retail 

Φωτογραφία: Adrià Goula

Επιφάνεια: 1000 m² εσωτερικό + 150 m² ταράτσα


EL EQUIPO CREATIVO

Οι EL EQUIPO CREATIVO είναι ένα στούντιο εσωτερικού σχεδιασμού που εδρεύει στη Βαρκελώνη και ειδικεύεται στο σχεδιασμό της γαστρονομικών, εμπορικών και εταιρικών χώρων.

Από το 2010 εργάστηκαν για μερικούς από τους πιο διάσημους σεφ στον κόσμο, όπως η Ferran Adrià, και στα έργα τους συγκαταλέγονται εστιατόρια με 4 αστέρια Michelin. Τα έργα τους έχουν αναγνωριστεί σε περισσότερα από 40 διεθνή βραβεία design, και δημοσιεύονται ευρέως σε όλο τον κόσμο σε περιοδικά για το design, τις τάσεις και ποικίλης ύλης.


Ευχαριστούμε τους EL EQUIPO CREATIVO για την παραχώρηση του κειμένου και του φωτογραφικού υλικού. 

Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Ιφιγένεια Κωτίτσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός


Η Ιφιγένεια Κωτίτσα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο decobook.gr & decosoup.com. Παράλληλα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved