Το πλωτό σπίτι Floating House από τους i29 Architects

Τα πλωτά σπίτια καθιερώνονται ανά τον κόσμο, καθώς αποτελούν λύση για να αντιμετωπιστούν η πίεση από την εξαιρετικά μεγάλη αστική πυκνότητα και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Η πλωτή αρχιτεκτονική μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον των πόλεων. Η Ολλανδία υπήρξε πρωτοπόρος, καθώς το 1/4 της επικράτειας της βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και διαθέτει μία καλά οργανωμένη υποδομή καναλιών για να υποδεχθούν πλωτές δομές. Παρουσιάζουμε ένα εξαιρετικό δείγμα πλωτού σπιτιού από τους i29 architects σε ένα κανάλι του Άμστερνταμ.

Floating Home

Το πλωτό σπίτι από τους i29 architects αποτελεί μέρος του Schoonschip, ενός νέου πλωτού χωριού 46 νοικοκυριών που στοχεύει στη δημιουργία της πιο βιώσιμης πλωτής κοινότητας της Ευρώπης. Ανατέθηκε από την CPO (οργανωμένη ιδιωτική ανάθεση) Schoonschip και πραγματοποιήθηκε ένα αστικό σχέδιο και πάνω από 100 κάτοικοι μετακόμισαν και αναζωογόνησαν ένα αχρησιμοποίητο κανάλι και διαμόρφωσαν για τον εαυτό τους  μία διαβίωση στο νερό. Η θέση έχει ένα ισχυρό βιομηχανικό παρελθόν, αλλά σήμερα είναι ένα από τα πιο γρήγορα μεταβαλλόμενα τμήματα της πόλης του Άμστερνταμ που μετατρέπεται σε μια πιο πολυλειτουργική περιοχή διαβίωσης. Η νέα πλωτή γειτονιά προορίζεται να είναι ένα αστικό οικοσύστημα ενσωματωμένο στον ιστό της πόλης: με πλήρη αξιοποίηση της ενέργειας του περιβάλλοντος και του νερού για χρήση και επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών και ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, καθώς και δημιουργία χώρου για φυσική βιοποικιλότητα.

065 HR 03 Floating Home Schoonschip residential exterior facade i29

065 HR 04 Floating Home Schoonschip residential exterior facade i29

Η έκταση έχει ενεργειακή αυτάρκεια, χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμες πρακτικές δόμησης και χρησιμεύει ως βιτρίνα για βιώσιμη διαβίωση. Μια έξυπνη προβλήτα συνδέει τα 46 πλωτά νοικοκυριά μεταξύ τους και με την προκυμαία. Στην επάνω επιφάνεια, η προβλήτα αποτελεί ένα κοινωνικό σύνδεσμο όπου συναντιούνται οι άνθρωποι. Κάτω από την επιφάνεια, η προβλήτα είναι ένας λειτουργικός και βιώσιμος σύνδεσμος για όλα τα δίκτυα ενέργειας, αποβλήτων και νερού του κάθε νοικοκυριού.

065 HR 08 Floating Home Schoonschip residential exterior facade i29

065 HR 12 Floating Home Schoonschip residential exterior facade i29

Μέσα στο έξυπνο πλέγμα του χωριού και τα δεδομένα όρια κάθε υδάτινου οικοπέδου, κάθε σπίτι μπορεί να είναι μοναδικό στην αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση. Επιτρέπεται σε όλους τους κατοίκους να επιλέξουν τον δικό τους αρχιτέκτονα. Ο πελάτης μας, μας προκάλεσε να σχεδιάσουμε ένα σπίτι που θα μεγιστοποιούσε τον χώρο εντός των ογκομετρικών ορίων του οικοπέδου και θα είχε επιπλέον μία τυπική αλλά εκπληκτική μορφή σπιτιού. Ο πλωτός όγκος έχει κεκλιμένη οροφή, αλλά η κάλυψη της οροφής μετατρέπεται διαγώνια στην κάτοψη, η οποία δίνει βελτιστοποίηση σε χρησιμοποιήσιμο χώρο εσωτερικά και ειλικρινή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό εξωτερικά.

065 HR 01 Floating Home Schoonschip residential interior sofa i29

065 HR 06 Floating Home Schoonschip residential interior railing i29

Για τους i29, η αρχιτεκτονική και ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι πάντα αλληλένδετα και συνδεδεμένα σε κάθε επίπεδο για να κάνουν μια σαφή και ενοποιημένη εμπειρία. Ο σχεδιασμός του εξωτερικού του πλωτού σπιτιού είναι το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης μελέτης του εσωτερικού χώρου και αντίστροφα. Όλες οι περιοχές βρίσκονται σε ανοικτή σύνδεση με το αίθριο που εκτείνεται σε τρεις ορόφους. Η διάταξη των χώρων  συνδέεται στο επίπεδο του πρώτου πλατύσκαλου με μια βεράντα-χαγιάτι ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του νερού. Το εσωτερικό και η πρόσοψη παίζουν με την εξωτερική θέα. Οι θεάσεις εμφανίζονται και εξαφανίζονται ενώ μετακινείται κάποιος μέσα στο σπίτι. Το υπόγειο προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη στάθμη του νερού, το καθιστικό προσφέρει θέα στον περιβάλλοντα χώρο μόνο όταν κάθεται κάποιος στο σαλόνι και η κουζίνα στον τελευταίο όροφο έχει θέα προς τη νότια και τη βόρεια πλευρά του καναλιού. Στον τελευταίο όροφο, μια απότμηση της στέγης επιτρέπει τη δημιουργία ενός χαγιατιού και μιας ανοιχτής βεράντας με θέα προς το λιμάνι στα δυτικά.

065 HR 08 Floating Home Schoonschip residential interior terrace i29

065 HR 11 Floating Home Schoonschip residential interior kitchen i29

Με απλές αλλά έξυπνες παρεμβάσεις, αυτό το έργο υλοποιείται με περιορισμένο προϋπολογισμό, αλλά εξακολουθεί να έχει ενοποιημένη αρχιτεκτονική και εσωτερικό σχεδιασμό που κάνει ισχυρή εντύπωση. Ταυτόχρονα, το πλωτό σπίτι είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικό, φιλικό προς το περιβάλλον και με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η βιωσιμότητα φτάνει ακόμη και σε υψηλότερο επίπεδο με την ένταξη στο έξυπνο πλέγμα του πλωτού χωριού. Η ενέργεια μπορεί να είναι ακόμη πιο πολύτιμη όταν τη μοιραζόμαστε. 

065 HR 12 Floating Home Schoonschip residential interior kitchen i29

065 HR 15 Floating Home Schoonschip residential interior terrace i29


Στοιχεία του έργου

Πελάτης:   Ιδιωτικό / CPO Schoonschip

Σχεδιασμός:  i29 architects

Project:  Schoonschip, Kavel 03

Επιφάνεια:  160 m2

Κατασκευαστής:  Hagoort bouw

Κατασκευαστής εσωτερικού χώρου:   Simon Sintenie

Φωτογραφία: i29 / Ewout Huibers


Ευχαριστούμε τους i29 Architects για την παραχώρηση του κειμένου και του φωτογραφικού υλικού. 

Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Ιφιγένεια Κωτίτσα, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Η Ιφιγένεια Κωτίτσα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο και είναι αρθρογράφος αρχιτεκτονικής και interior design στο decobook.gr & decosoup.com. Παράλληλα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved