«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης με ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» έδωσε τη δυνατότητα τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά με κρατική επιδότηση που σε πολλές περιπτώσεις άγγιζε το 60% και περιελάμβανε πολλές ενεργειακές παρεμβάσεις, όπως εγκατάσταση ενεργειακών κουφωμάτων, μόνωση του κτιρίου και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.

Τώρα, έρχεται ένα καινούριο πρόγραμμα για την Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2020, το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη κρατική επιδότηση, αυξάνει κατά πολύ τους δικαιούχους με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τις προϋποθέσεις των κτιρίων και δίνει τη δυνατότητα για ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων στα κτίρια που βελτιώνουν θεαματικά την ενεργειακή τους αποδοτικότητα.

Η Fenestral, μία από τις γνωστότερες εταιρείες κατασκευής και εγκατάστασης κουφωμάτων αλουμινίου στην Ελλάδα, μας εξηγεί με απλά λόγια τι νέο φέρνει το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και γιατί πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να αναβαθμίσετε το κτίριό σας με λιγότερα χρήματα και να δείτε τους λογαριασμούς για θέρμανση και ψύξη να μειώνονται κατακόρυφα.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής του κτιρίου στο πρόγραμμα;

Οι προϋποθέσεις, για να λάβετε την κρατική επιδότηση, δεν αφορούν το οικογενειακό εισόδημα (το οποίο παίζει ρόλο μόνο στον καθορισμό του ύψους της επιδότησης), αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Συγκεκριμένα, το κτίριο πρέπει:

 • Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
 • Να υφίσταται νόμιμα, δηλαδή να φέρει οικοδομική άδεια.
 • Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
 • Να έχει καταταγεί με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Για να διαπιστώσετε την ενεργειακή κλάση του κτιρίου, θα πρέπει να έρθει ενεργειακός επιθεωρητής και να σας δώσει ενεργειακό πιστοποιητικό. Όμως, αν το κτίριο έχει κατασκευαστεί πριν το 2000, είναι πολύ πιθανό ότι είναι ενεργειακά μη αποδοτικό.

Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης;

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από το ύψος του ατομικού ή του οικογενειακού εισοδήματος. Η διαφορά του νέου προγράμματος από τα προηγούμενα προγράμματα Εξοικονόμησης κατ’ οίκον είναι ότι οι κατηγορίες των εισοδηματικών κριτηρίων έχουν αυξηθεί, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί και το ελάχιστο εισόδημα σε κάθε κατηγορία. Έτσι, οι δικαιούχοι είναι πολύ περισσότεροι και ο καθένας δικαιούται μεγαλύτερη επιδότηση.

Συγκεκριμένα:

 • Για ετήσιο ατομικό εισόδημα μικρότερο των 10.000€ (οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000€), η επιδότηση είναι 65%.
 • Από 10.000-20.000€ (οικογενειακό εισόδημα 20.000-30.000€), η επιδότηση είναι 55%.
 • Από 20.000-30.000€ (οικογενειακό εισόδημα 30.000-40.000€), η επιδότηση είναι 50%.
 • Από 30.000-50.000€ (οικογενειακό εισόδημα 40.000-70.000€), η επιδότηση είναι 45%.
 • Από 50.000-90.000€ (οικογενειακό εισόδημα 70.000-120.000€), η επιδότηση είναι 35%.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει επιπλέον 10% επιδότηση λόγω Covid-19, ενώ για τις λιγνιτικές περιοχές γίνεται επιπλέον προσαύξηση 10%. Άλλο ένα 10% παρέχεται σε ενεργειακές αναβαθμίσεις από ενεργειακή κλάση Η και Ζ σε Β. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιδότηση μπορεί να αγγίξει και το 95%.

Ενεργειακές παρεμβάσεις

energy performance certificate

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται, ώστε να γίνει το κτίριο πιο αποδοτικό ενεργειακά, είναι περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα και είναι οι ακόλουθες:

 • Ενεργειακά κουφώματα και υαλοπίνακες
 • Συστήματα σκίασης, όπως τέντες, παντζούρια και ρολά
 • Εξωτερική θερμομόνωση στο κτίριο (τοίχοι και ταράτσες)
 • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης με πιο οικονομικές και περιβαλλοντικά φιλικές επιλογές.
 • Αναβάθμιση ανελκυστήρα
 • Αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, οι μπαταρίες και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα
 • Έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης(SmartHome).

Πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου 2020 και θα ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων και πάντως όχι μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων γίνεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια. 

Μπορείτε να διαβάσετε τις Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved