Αξίζει η επένδυση σε ιστορικά και διατηρητέα κτίρια;

Law firm Aristotelous square Thessaloniki-architectural detail                             Law firm Aristotelous square Thessaloniki-architectural detail

Τα ιστορικά κτίρια αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας μας. Η επισκευή και επανάχρηση τους επιβάλλεται για οικολογικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς λόγους.

Τα τελευταία χρόνια τα ιστορικά κτίρια και ιδιαίτερα τα κενά και εγκαταλειμμένα αποτελούν αντικείμενο επένδυσης στην αγορά ακινήτων για πολλούς λόγους, καθώς η αγορά και αποκατάσταση και ανακαίνιση ενός τέτοιου κτιρίου θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί μία εξαιρετική μακροπρόθεσμη επένδυση. Η καλή κατασκευή τους, που προκύπτει από την αντοχή τους στο χρόνο, η δωρικότητα της κάτοψης τους προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στην επαναχρησιμοποίηση τους. Επιπλέον η θέση τους κυρίως στο κέντρο των πόλεων ισχυροποιεί την επιλογή τους.

Τα κτίρια αυτά κυρίως του 19ου έως του μέσου του 20ου αιώνα είναι γεμάτα από ενδιαφέροντα μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία αντίστοιχα του αρχιτεκτονικού στυλ που σχεδιάστηκαν και έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Κατασκευάστηκαν με καλά οικοδομικά υλικά και ποιοτική χειροτεχνία όσον αφορά στις ξύλινες κατασκευές. Ξυλεία από δρυ, πεύκο, έλατο χρησιμοποιήθηκε για κουφώματα, δάπεδα, οροφές, στέγες. Εξειδικευμένοι τεχνίτες χρησιμοποίησαν τα τούβλα για εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους και διαμόρφωσαν ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Ειδικής τεχνικής επιχρίσματα, όπως τραβηχτά, αρτιφισιέλ (πελεκητά), κορνιζώματα, ολοκλήρωσαν τις όψεις των κτιρίων. Στους εσωτερικούς χώρους, ο σίδηρος, η τερακότα και το γυαλί διαμόρφωσαν αριστουργηματικά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία, όπως κιγκλιδώματα, υαλοστάσια, δάπεδα, ταβάνια.

The Aficionados Bar Restaurant Thessaloniki

The Aficionados Bar - Restaurant Thessaloniki                                    @decobook.gr

 

Casablanca Social Club Thessaloniki / staircase railing detail

Casablanca Social Club Thessaloniki / staircase railing detail                                        @Maria Kakoulidou

Τα ιστορικά κτίρια είναι από κατασκευής οικολογικά και βιοκλιματικά κατά μία έννοια, καθώς είναι ψηλοτάβανα, έχουν κουφώματα με ανοιγόμενους φεγγίτες για φυσικό αερισμό και δροσισμό και τοίχους με μεγάλο πάχος. Μπορούν να γίνουν λιγότερο ενεργοβόρα με σύγχρονες θερμομονωτικές λύσεις, όπως προσθήκη μόνωσης στο δώμα, αντικατάσταση των υαλοπινάκων με ενεργειακούς στα υπάρχοντα κουφώματα ή ακόμη και ολική αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα ίδιας μορφολογίας με τα παλιά, εφόσον επιτρέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία. Επίσης υπάρχουν διακριτικοί (επίπεδοι) ηλιακοί ακόμη και φωτοβολταϊκά συστήματα που μπορούν να εγκατασταθούν στο δώμα διατηρώντας τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτιρίου.

Η καθαρότητα στην κάτοψη και οι ευρύχωροι εσωτερικοί χώροι επιτρέπουν την επανάχρηση των κτιρίων. Ακόμη και αν η προηγούμενη χρήση ήταν οικιστική μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματική χρήση, όπως κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, εκπαιδευτήρια, χώροι διασκέδασης. Βέβαια θα μπορούσαν να διατηρήσουν την αρχική τους χρήση και να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι μοναδικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στις όψεις και τους εσωτερικούς χώρους διαμορφώνουν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και αίσθηση ζεστασιάς και φιλοξενίας.

Casablanca Social Club Thessaloniki / interior

 Casablanca Social Club Thessaloniki / interior                                                           @Maria Kakoulidou

Η εγγύτητα με άλλα ιστορικά κτίρια στο κέντρο των πόλεων δίνουν τη δυνατότητα στο προς αξιοποίηση ακίνητο να συμβάλλει και να επωφεληθεί από τη γενικότερη συντήρηση και επανάχρηση γειτονικών ιστορικών κτιρίων. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται στο σύνολο τους σε ελκυστικούς χώρους που ενισχύουν την κίνηση στην περιοχή και τη ζήτηση χώρων για διάφορες δραστηριότητες διαμορφώνοντας την τάση για δημιουργία πόλου έλξης επισκεπτών. Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν είναι πολλά, καθώς τα ακίνητα αυτά γίνονται περιζήτητα λόγω θέσης και χρήσης. Τα οφέλη που προκύπτουν δεν είναι μόνο προσωπικά του επενδυτή, αλλά και προς την κοινότητα που και αυτά επιστρέφουν ανταποδοτικά στους επενδυτές και επαγγελματίες. Διατηρείται και αξιοποιείται το κτιριακό απόθεμα , οπότε δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον από τα προϊόντα τυχόν κατεδάφισης, εφόσον δεν είναι διατηρητέα. Παράλληλα αποκαθίσταται η ιστορικότητα μιας περιοχής που καθίσταται εξαιρετικά δημοφιλής για επισκέπτες πολιτιστικού τουρισμού που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από άλλους τύπους επισκεπτών ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και την κοινότητα και επιστρέφοντας διαφημίζουν την περιοχή.

Η ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας και εισόδημα σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων, αντίστοιχα με την ανέγερση νέων κτιρίων. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου τεχνικού έργου μεγάλης κλίμακας απαιτεί μία ομάδα έμπειρων τεχνικών, μελετητών, ανάδοχου και τεχνητών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως η κατασκευαστική εταιρία Fouskas Construction που μπορεί να ολοκληρώσει ένα τα’ετοιο απαιτητικό έργο με ταχύτητα, χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα κατασκευής.

Fouskas Construction logo new www.anakainisispitiou.gr

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved