Καθιστικό: Διάταξη καναπέδων σε σχήμα Γ

Το καθιστικό είναι ο χώρος στον οποίο χαλαρώνουμε, υποδεχόμαστε φίλους, συζητάμε, διαβάζουμε, ψυχαγωγούμαστε κτλ ενώ συνήθως αποτελεί και τον πιο εμφανή χώρο σε μια κατοικία.

Ο καναπές είναι ένα έπιπλο που΄έχει μεγάλες διαστάσεις και έτσι πριν αποφασίσουμε τη διάταξη και τη διακόσμηση του καθιστικού θα πρέπει να πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα "Που θα τοποθετηθεί ο καναπές". Ωστόσο, για να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο και άνετο καθιστικό δεν αρκεί μόνο να αποφασίσουμε πού θα τοποθετήσουμε τον καναπέ, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε μια σειρά ζητημάτων όπως τη διάταξη του καθιστικού. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν οι καναπέδες και οι πολυθρόνες θα δημιουργούν γωνία (σχήμα Γ), αν θα τοποθετηθούν ο ένας απέναντι από τον άλλον, αν θα σχηματίζουν Π, κ.α

Τι διαστάσεις έχουν οι καναπέδες:

Τα περισσότερα έπιπλα κατασκευάζονται σε τυπικές διαστάσεις. Έτσι, παρόλο που υπάρχουν καναπέδες σε διάφορα στυλ, χρώματα, υφάσματα, σχήματα κτλ, οι περισσότεροι έχουν περίπου τις ίδιες διαστάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν μικροδιαφορές και έτσι πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά θα πρέπει πάντα να εξακριβώνετε ότι ο καναπές που σκοπεύετε να αγοράσετε χωράει στο καθιστικό σας.

Η διάταξη των επίπλων είναι για κάθε χώρο διαφορετική και ο κάθε χώρος πρέπει να μελετηθεί διαφορετικά. Συνήθως ξεκινάμε από τα μεγάλα έπιπλα και στη συνέχεια αποφασίζουμε για τα μικρότερα, όπως είναι τα καθίσματα, τα τραπεζάκια κτλ. Ανεξάρτητα, από τη διάταξη οι καναπέδες πρέπει να βρίσκονται σε τέτοια απόσταση που να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών. Το ίδιο ισχύει και για τα τραπεζάκια που πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλους τους χρήστες.

Τραπεζάκια μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στις άκρες των καναπέδων όσο και στο κέντρο.

ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΣΧΗΜΑ Γ: Οι πιο τυπικές περιπτώσεις

1) Καναπές-γωνία: Ο καναπές-γωνία είναι συνήθως ένα έπιπλο που αποτελείται από πολλά τμήματα. Ανάλογα, με τα τμήματα που θα επιλεγούν επιτυγχάνονται και διαφορετικοί συνδυασμοί. Επιπλεόν, μπορείτε να επιλέξετε αν οι άκρες θα έχουν μπράτσα, αν η κορυφή της γωνίας θα είναι ορθογώνια ή κυκλική, αν θα συμπεριλάβετε υποπόδια, κ.α. Το πλεονέκτημα της διάταξης αυτής είναι η άνεση και η ευρυχωρία. Παρόλα αυτά, οι καναπέδες-γωνία είναι συνήθως ογκώδεις και καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

2) Γωνία με τριθέσιο καναπέ και διθέσιο: Μια συνηθισμένη περίπτωση είναι η δημιουργία γωνίας με έναν τριθέσιο και με ένα διθέσιο καναπέ. Οι καναπέδες μπορούν να έχουν το ίδιο στύλ ή να είναι διαφορετικοί. Η κορυφή της γωνίας παραμένει κενή και έτσι μπορεί να τοποθετηθεί ένα τραπεζάκι ή ένα φωτιστικό. Το πλεονέκτημα αυτής της διάταξης είναι η ευελιξία καθώς οι καναπέδες μπορούν να τοποθετηθούν και με άλλους τρόπους για παράδειγμα ο ένας απέναντι από τον άλλον ή να σχηματίζουν αμβλεία γωνία.

3) Γωνία με δύο τριθέσιους καναπέδες: Η διάταξη αυτή απαιτεί αρκετό χώρο. Επίσης, οι καναπέδες μπορούν να είναι ίδιοι ή διαφορετικοί. Το πλεονέκτημα της επιλογής αυτής είναι ότι μπορούν να ξαπλώσουν δύο άτομα.

4) Γωνία με έναν καναπέ και ένα ανάκλιντρο (chaise longue): Το ανάκλιντρο είναι ένα ενδιαφέρον έπιπλο που όμως δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Μπορεί να έχει τις διαστάσεις ενός καναπέ (συνήθως διθέσιου) ωστόσο σαν σχήμα μοιάζει με μακριά καρέκλα. Όσον αφορά στο στύλ, υπάρχουν κλασικά αλλά και μοντέρνα ανάκλιντρα.

5) Γωνία με έναν τριθέσιο καναπέ και δύο πολυθρόνες: Η διάταξη αυτή είναι ευκοϊκή όταν το καθιστικό χρησιμοποιείται από ένα άτομο και όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να τοποθετηθούν δύο καναπέδες.

6) Γωνία με ένα διθέσιο καναπέ και μια πολυθρόνα: Η διάταξη αυτή είναι κατάλληλη για μικρά διαμερίσματα ή για την οργάνωση ενός βοηθητικού καθιστικού.

7) Γωνία με δύο ανάκλιντρα: Η δημιουργία μιας γωνίας στο καθιστικό με δύο ανάκλιντρα δεν αποτελεί μια συνηθισμένη επιλογή. Ωστόσο είναι κατάλληλη για ανθρώπους που που τους αρέσει να διαβάζουν, να ακούν μουσική και ταυτόχρονα να κάθονται άνετα. Άλλωστε το ανάκλιντρο δεν είναι ούτε καναπές αλλά ούτε και καρεκλα, παρά κάτι ενδιάμεσο.

Σχετικά Άρθρα

  • Έπιπλα – κλειδιά για το σαλόνι σας Έπιπλα – κλειδιά για το σαλόνι σας

    Είναι γεγονός ότι το σαλόνι είναι από τα αγαπημένα δωμάτια εντός του σπιτιού, καθώς εκεί συγκεντρωνόμαστε με φίλους και συγγενείς ή περνάμε στιγμές χαλάρωσης παρακολουθώντας μια ταινία. Επομένως, η διακόσμηση του σαλονιού είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να έχουμε ένα χώρο άνετο και λειτουργικό. Εμείς σας διευκολύνουμε και σας προτείνουμε τα κομμάτια που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σαλόνι.

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved