Στρώματα ύπνου: γνωρίστε τα

Στρώματα ύπνου: γνωρίστε τα http://www.houzz.com/photos/88712/Contemporary-Bedroom-contemporary-bedroom-other

Η ποιότητα του ύπνου συμβάλλει στην υγεία του οργανισμού μας, τη διάθεση και την αποδοτικότητα μας κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας. Ο καλός ύπνος εξαρτάται βέβαια από την επιλογή του σωστού στρώματος.

Πέρασαν πολλοί αιώνες από τότε που οι προϊστορικοί άνθρωποι κοιμόνταν σε στρώμα από φύλλα και γρασίδι μέσα σε δέρματα ζώων.

Οι χλιδάτοι Πέρσες κοιμόνταν σε στρώμα νερού φτιαγμένο από δέρμα κατσίκας.

Οι Ρωμαίοι κοιμόνταν στα πούπουλα. Από την Αναγέννηση και πέρα τα υλικά των στρωμάτων διαφοροποιήθηκαν από άχυρο, βαμβάκι, μαλλί, τα ελατήρια του 19ου αιώνα μέχρι του σημερινά προηγμένα υλικά.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίσουμε τις κατηγορίες και τους τύπους των σημερινών στρωμάτων, ώστε να αποφύγουμε μία λανθασμένη επιλογή στρώματος.

Κατηγορίες στρωμάτων

  • Tα ορθοπεδικά στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη σε όλο το μήκος της, ώστε να διατηρεί τη φυσική θέση της.
  • Τα ανατομικά ακολουθούν τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και στηρίζουν το σώμα σε όλα τα σημεία του.

Οι τύποι των στρωμάτων περιγράφουν το υλικό κατασκευής του πυρήνα.

Α. Στρώματα ελατηρίων

Υπάρχουν 4 τύποι ελατηρίων.

  • Τα Bonnell ελατήρια, τα παλαιότερα και πιο συνηθισμένα από ατσάλι σε διάφορα πάχη, μεγέθη και πυκνότητα, συνδεμένα μεταξύ τους.
  • Τα pocket ελατήρια, που χρησιμοποιούνται στα ανατομικά στρώματα. Το κάθε ελατήριο είναι τοποθετημένο σε υφασμάτινη θήκη και λειτουργεί ανεξάρτητα, σύμφωνα με την πίεση που του ασκείται.
  • Τα πλεκτά offset σε σχήμα κλεψύδρας ενωμένα με ελικοειδή σύρματα.
  • Τα continuous, όπου το σύστημα ελατηρίων διαμορφώνεται από ένα συνεχόμενο σύρμα.

http://www.simmonsbeds.co.uk/pocket-spring-collection.htm

Θεωρούνται στρώματα αξιόπιστα σε θέματα χρήσης και εξυπηρετούν ποικίλες ανάγκες λόγω των πολλών τύπων ελατηρίων και της εξέλιξης στην κατασκευή τους.

Β. Στρώματα αφρού

1. Στρώματα Memory Foam

Κατασκευάζονται από το υλικό Visco Elastic (Memory Foam). Η ελαστική βισκόζη (Memory Foam- αφρός μνήμης στα ελληνικά) είναι προϊόν της τεχνολογίας και της διαστημικής εποχής, καθώς εφευρέθηκε από τη ΝΑΣΑ για τον εξοπλισμό των διαστημόπλοιων.

Τα στρώματα αυτά προσαρμόζονται στο σχήμα και την εκάστοτε θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου και προσφέρουν τη στήριξη που χρειάζεται κάθε σημείο του σώματος.

2. Στρώματα latex

Με πυρήνα από φυσικό ή συνθετικό latex. Το φυσικό latex προέρχεται από το γαλακτώδη χυμό του καουτσουκόδεντρου, ενώ το συνθετικό παρασκευάζεται χημικά.

Τα στρώματα λατέξ είναι υγιεινά, αναπαυτικά, οικολογικά και υποστηρίζουν το σώμα χωρίς κενά σημεία.

http://viscomemoryfoammattress.com/

Γ. Στρώματα αέρα

Ο πυρήνας τους αποτελείται από ένα ή περισσότερους θαλάμους με ενσωματωμένη ή όχι αντλία.

Χρησιμοποιούνται σε camping, σε κατοικίες και για ιατρική χρήση. Έχουν το πλεονέκτημα ότι αποθηκεύονται και μεταφέρονται εύκολα σε συνδυασμό με τον ευχάριστο ύπνο που προσφέρουν.

http://airmattress.net/smart-air-beds-elevated-supreme-coil-beam-flocked-top-raised-queen-size-inflatable-mattress-best-bd-1224

Δ. Στρώματα νερού

Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικούς λόγους, αργότερα επεκτάθηκε η χρήση τους στην καθημερινότητα.

Ο πυρήνας τους αποτελείται από ένα θάλαμο με νερό ή καλύτερα από περισσότερους θαλάμους που άλλοι περιέχουν νερό και άλλοι αέρα. Τα στρώματα νερού είναι εφοδιασμένα με θερμοστάτη για να επιλέγεται η επιθυμητή θερμοκρασία του νερού ( συνήθως 30ο C).

Πλεονέκτημα τους η προσαρμοστικότητα τους στο κάθε σώμα που προσφέρει ποιοτικό ύπνο, η χρήση τους από άτομα αλλεργικά στα υλικά των στρωμάτων και τα ακάρεα και η δυνατότητα επιλογής ζεστού ή δροσερού στρώματος, ανάλογα με την εποχή.

Ε. Στρώματα futon

Ο όρος αναφέρεται στο παραδοσιακό γιαπωνέζικο στρώμα με δυνατότητα διπλώματος και τα στρώματα αυτά χρησιμοποιούνται είτε στους καναπέδες με χρήση κρεβατιού, είτε ως στρώμα κρεβατιού.

Το στρώμα κατασκευάζεται από επάλληλες στρώσεις από διάφορα υλικά, χωρίς ελατήρια. Τα υλικά αυτά είναι συνήθως φυσικά, οργανικά (ύφασμα, μαλλί, λατέξ, κετσές από δένδρα ή φυτά) και εξασφαλίζουν έναν υγιεινό ύπνο.

Πριν προχωρήσει κάποιος στην επιλογή στρώματος είναι απαραίτητο να κατανοήσει ποιο είναι το κατάλληλο στρώμα, ώστε να απολαμβάνει ένα καλό, βαθύ ύπνο!

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved