Θερμοκρασία χρώματος: Ποιά η σημασία της στην διακόσμηση

Το χρώμα, όχι μόνο μπορεί να κάνει ένα χώρο πιο όμορφο και ενδιαφέρον αλλά και να επηρεάσει άμεσα την ψυχολογία των χρηστών. Στον κύκλο των χρωμάτων μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα μισά περίπου χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί) φαίνονται ζεστά ενώ τα άλλα μισά (μπλε, βιολέ και πράσινα) ψυχρά.

Σε σχέση με τη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου, οι επιφάνειες με θερμούς τόνους θεωρούνται ότι:

  • Έρχονται κοντά στο θεατή, προβάλλουν δηλαδή.
  • Κάνουν ένα χώρο ζεστό και φιλικό.

Αντίθετα οι επιφάνειες με ψυχρά χρώματα

  • Προσφέρουν ηρεμία.
  • Κάνουν έναν χώρο να δείχνει φωτεινότερος και πιο ευρύχωρος.

Η θερμοκρασία του χρώματος δεν είναι ένα ανεξάρτητο και απόλυτα αντικειμενικό χαρακτηριστικό του κάθε χρώματος. Αντίθετα επηρεάζεται άμεσα από τα χρώματα που βρίσκονται δίπλα. Για παράδειγμα, ο ίδιος τόνος του μωβ μπορεί να μοιάζει ζεστός αν αντιπαραβάλλεται με ένα ψυχρό μπλε και θερμός αν αντιπαραβάλλεται με ένα ζεστό κόκκινο.

Ο ίδιος τόνος του μώβ φαίνεται ψυχρός αν αντιπαραβάλλεται με θερμά χρώματα και θερμός αν αντιπαραβάλλεται με ψυχρά χρώματα.

Αναπόφευκτα, η αντιπαράθεση ψυχρών και θερμών χρωμάτων κάνει πιο έντονα και τα δύο. Αν για παράδειγμα βάψετε ένα δωμάτιο κόκκινο ή πορτοκαλί και ένα διπλανό δωμάτιο μπλε, τότε το καθένα θα φαίνεται πιο θερμό και πιο ψυχρό αντίστοιχα. Ομοίως σε ένα δωμάτιο με τοίχους σε ψυχρά χρώματα, θα φαίνεται ακόμα πιο ζεστό το ξύλινο δάπεδο.

Ένα δωμάτιο βαμμένο με θερμά χρώματα δίπλα σε ένα δωμάτιο με ψυχρά χρώματα.

Σχετικά Άρθρα

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved