Ζαρντινιέρες στα κτίρια

Οι σύγχρονες πολυώροφες πολυκατοικίες δημιουργούν χώρους κατοικιών σε κατακόρυφα επίπεδα, τα γνωστά διαμερίσματα. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των διαμερισμάτων, που βρίσκονται σε ορόφους είναι ότι το επίπεδό τους είναι απομακρυσμένο από το επίπεδο του εδάφους. Κατά συνέπεια, ένα σημαντικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν όλα τα διαμερίσματα είναι η μη δυνατότητα φυτεύσεων στο φυσικό έδαφος.

Μία από τις πιο συχνές λύσεις, που επιλέγουν οι ένοικοι διαμερισμάτων, που θέλουν πράσινο στα μπαλκόνια τους είναι οι γλάστρες. Οι γλάστρες αποτελούν κινητά στοιχεία (πολλές έχουν και σύστημα μετακίνησης με ρόδες) μέσα στις οποίες μπορούν να φυτευτούν λουλούδια, θάμνοι, πράσινα φυτά ακόμη και μικρά δεντράκια. Ωστόσο οι γλάστρες παρουσιάζουν το σοβαρό μειονέκτημα ότι καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στο μπαλκόνι και στη βεράντα. Μια εναλλακτική λύση, δημιουργίας φυτεύσεων σε μπαλκόνια και βεράντες είναι αυτή της κατασκευή ζαρντινιέρας.

Οι ζαρντινιέρες πρέπει να προβλέπονται στο στάδιο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, δηλαδή πρέπει να περιλαμβάνονται στην οικοδομική άδεια του κτιρίου, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τις όψεις αλλά και την στατικότητα του κτιρίου. Πράγματι, το φορτίο της κατασκευής (χώμα, φυτεύσεις, υλικά κατασκευής) σε συνδυασμό με την ποσότητα του νερού και του χιονιού είναι σημαντικό και πρέπει να υπεισέρχεται στους στατικούς υπολογισμούς του κτιρίου. Επίσης, η συνεχής παρουσία νερού δημιουργεί την ανάγκη αντοχής της κατασκευής σε παγετό και σε ουσίες που μπορεί να διαβρώσουν την κατασκευή. Απαραίτητη είναι επίσης και η άριστη στεγανότητα της κατασκευής καθώς και η πρόβλεψη συστήματος αποστράγγισης, για την αποφυγή διαρροών, αποκολλήσεων, υγρασίας, κηλίδων κτλ.

Οι φυτεύσεις στα μπαλκόνια, ειδικά αν αφορούν σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε πολυσύχναστες και πολύβουες γειτονιές, προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Βελτιώνουν τη θέα.
  • Αυξάνουν το βαθμό ιδιωτικότητας του μπαλκονιού.
  • Προσφέρουν ηχοπροστασία.
  • Προσφέρουν σκίαση.
  • Βελτιώνουν την αισθητική της βεράντας.

Πράγματι, οι φυτεύσεις, ειδικά αν είναι πυκνές, αποτελούν συμπαγή στοιχεία που συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό του θορύβου που προέρχεται από το δρόμο, τις γειτονικές κατοικίες, τους χώρους συνάθροισης κοινού κτλ. Σε σχέση επίσης με τις γλάστρες οι ζαρντινιέρες εξοικονομούν σημαντικό χώρο επειδή συνήθως αποτελούν αρχιτεκτονικές προεξοχές, κατασκευάζονται δηλαδή εξωτερικά της όψης του κτιρίου ή ως στηθαίο μπαλκονιού . Ωστόσο οι γλάστρες αποτελούν κινητά στοιχεία και ως εκ τούτου μπορούν εύκολα να μετακινηθούν ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Οι φυτεύσεις θέλουν ιδιαίτερη και συνεχή φροντίδα. Για αυτό το λόγο οι ζαρντινιέρες πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες. Όσον αφορά στην κατασκευή, οι ζαρντινιέρες κατασκευάζονται:

  • Επιτόπου ως προεκτάσεις των δομικών στοιχείων. Το σύνηθες υλικό κατασκευής είναι το σκυρόδεμα.
  • Προκατασκευασμένες. Κατασκευάζονται είτε από τσιμεντονοκία ή σκυρόδεμα είτε από μέταλλο.

Στο εμπόριο μπορεί να βρείτε και μακρόστενες γλάστρες από πλαστικό ή ξύλο, που λόγω του μεγάλου όγκου τους, πλησιάζουν αισθητικά και λειτουργικά τις μόνιμες ζαρντινιέρες. Ωστόσο, και πάλι το μειονέκτημα αυτών των επιλογών είναι η κατάληψη του χώρου της βεράντας. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση εκ των υστέρων στα μπαλκόνια αντικειμένων με σημαντικό βάρος (που δεν έχουν δηλαδή προβλεφθεί στην άδεια του κτιρίου), καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν την στατικότητά τους.

Αν θέλετε να κάνετε ανακαίνιση διαμερίσματος ή ανακαίνιση ξενοδοχείου, με σκοπό την αλλαγή όψεων και την προσθήκη φυτεύσεων, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γραφείο που μπορεί να αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή. Για προσφορά ανακαίνισης ξενοδοχείου επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρίας του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved