Επένδυση με κεραμικά πλακάκια: Μια οικολογική επιλογή

Η επιλογή υλικών με οικολογικά κριτήρια, αποτελεί μια διαδικασία στην οποία υπεισέρχονται αρκετοί παράγοντες, όπως ο τρόπος που κατασκευάζεται το υλικό, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, η ενέργεια που καταναλώνεται στην κατασκευή και μεταφορά του, η ανθεκτικότητά του υλικού, οι ανάγκες για συντήρηση, οι δυνατότητες ανακύκλωσης, τα πτητικά αέρια που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής του και πολλές άλλες παράμετροι.

Η επένδυση δαπέδου με πλακάκια εκτός από μια πρακτική επιλογή με πολλά πλεονεκτήματα αποτελεί και μια οικολογική επιλογή. 

mpanio plakaki diakosmisj

Ανακαίνιση μπάνιου στο Ιλιον από την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

Καταρχάς τα πλακάκια αποτελούν ανακυκλώσιμα υλικά. Αντίθερα, άλλα δημοφιλή υλικά, όπως το βινύλιο και οι συνθετικές μοκέτες δεν αποσυντίθενται με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό οικολογικό χαρακτηριστικό των κεραμικών πλακιδίων είναι η μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στη φθορά. Για την ακρίβεια, αν εγκατασταθούν σωστά, τότε η διάρκειά ζωής είναι τόσο μεγάλη όσο και του κτιρίου και ενδεχόμενα να μην χρειαστεί ποτέ η αντικατάστασή τους. Για αυτό το λόγο η εταιρεία που θα σας δώσει προσφορά ανακαίνισης μπάνιου θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σωστή τοποθέτηση των πλακιδίων. Ωστόσο, αν απαιτηθεί αντικατάσταση του δαπέδου, για λόγους αισθητικούς τότε τα νέα πλακάκια, μπορούν να εγαγκατασταθούν από πάνω χωρίς να απαιτηθεί αφαίρεση του πρηγούμενου στρώματος. Αυτό σημαίνει, ότι μειώνεται η απόρριψη μπαζών στο περιβάλλον αλλά και οι περιττές εργασίες.

Η ποιότητα του αέρα αποτελεί μια από τις βασικότερες παραμέτρους που επηρεάζει την διαβίωση στον εσωτερικό χώρο. Τα πλακάκια, αποτελούν ανόργανα υλικά που κατασκευάζονται σε μεγάλη θερμοκρασία, Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με άλλα οργανικά υλικά, τα πλακάκια δεν παράγουν επικίνδυνα αέρια, είναι υποαλλεργικά, αντέχουν στην ανάπτυξη μούχλας, δεν μαζεύουν σκόνη κτλ. Επίσης, τα πλακάκια αλλά και άλλα παρόμοια υλικά όπως το μάρμαρο, αποτελούν άριστη επιλογή για άτομα με αλλεργίες.

Τα πλακάκια, καθαρίζονται εύκολα από λεκέδες, ρύπους, σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα υλικά, όπως η γύρη. Επίσης, η επιφάνεια των πλακιδίων δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μούχλας. Ειδικά τα πλακάκια πορσελάνης αλλά και τα υαλωμένα πλακάκια είναι αδιαπέρατα στο νερό. Σημειώνεται ωστόσο, ότι ο αρμός των πλακιδίων είναι ευαίσθητος στην ανάπτυξη μούχλας.

Τα κεραμικά πλακάκια κυκλοφορούν σε δεκάδες αποχρώσεις. Σε περίπτωση που αποτελούν επένδυση εξωτερικού χώρου, τότε συνιστάται να αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες συνεισφέροντας στην θερμική άνεση του εσωτερικού χώρου. Αν αντίθετα, το ζητούμενο είναι η απορρόφηση θερμότητας τότε συνιστάται η επιλογή σκουρόχρωμων πλακιδίων. Αντίστοιχα σε ένα σκοτεινό χώρο μπορείτε να επιλέξετε ανοιχτόχρωμα πλακίδια που θα αντανακλούν το λιγοστό φυσικό φως εξοικονομώντας ενέργεια από το φωτισμό.

Όσον αφορά στον καθαρισμό τους, οι επιφάνειες από πλακάκια καθαρίζονται με απαλά απορρυπαντικά που δεν παράγουν πτητικά αέρια και έχουν ουδέτερο PH. Περαιτέρω, η συντήρησή τους είναι μηδενική, σε αντίθεση με το ξύλο που απαιτεί ανά χρονικά διαστήματα τρίψιμο και επάλειψη με βερνίκι ή η μοκέτα που χρειάζεται συστηματικό καθαρισμό. Σημαντικό είναι τέλος, το γεγονός ότι οι πρώτες ύλες με τις οποίες παραγονται τα κεραμικά πλακάκια, βρίσκονται σε μεγάλη επάρκεια στον πλανήτη.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Δάπεδα: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν επιλέξετε το καταλληλότερο υλικό δαπέδου Δάπεδα: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν επιλέξετε το καταλληλότερο υλικό δαπέδου

  Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές δαπέδων. Ωστόσο, κάθε χώρος και κάθε χρήστης είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχουν ωστόσο, κάποια κριτήρια με βάση τα οποία μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικότερο υλικό δαπέδου.

  ΑΠΟΧΡΩΣΗ:

  Συνήθως, οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο χρώμα των τοίχων και των υφασμάτων και αντιμετωπίζουν το δάπεδο ως μια δευτερεύουσα και ουδέτερη επιφάνεια. Ωστόσο, η απόχρωση του δαπέδου παίζει σημαντικό ρόλο στο χρωματικό σχήμα και στο ύφος του χώρου. Μερικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη απόχρωση δαπέδου είναι οι παρακάτω:

  • Στη φύση, τα σκούρα χρώματα έχουν την τάση να αντιπροσωπεύουν την σταθερότητα (γη) ενώ τα ανοιχτά χρώματα το ανάλαφρο (ουρανός). Με βάση αυτήν τη λογική, αν επιλέξετε σκούρο δάπεδο ο χώρος θα μοιάζει περισσότερο σταθερός ενώ αν επιλέξετε ανοιχτόχρωμο δάπεδο ο χώρος θα είναι πιο ανάλαφρος.
  • Τα σκούρα δάπεδα κάνουν το χώρο να δείχνει μικρότερος ενώ αντίθετα τα ανοιχτόχρωμα δάπεδα δίνουν την αίσθηση του ευρύχωρου.
  • Σε πολλές περιπτώσεις τα σκουρόχρωμα δάπεδα αποπνέουν σοβαρότητα ενώ τα ανοιχτόχρωμα δίνουν την αίσθηση του χαλαρού.
  • Εκτός από την απόχρωση, σημαντικό ρόλο στην επιλογή του δαπέδου παίζει η αντανάκλαση. Τα γυαλιστερά υλικά αντανακλούν το φως και μεγαλώνουν ένα χώρο ενώ αντίθετα τα ματ απορροφούν φώς.
  • Αν χρησιμοποιήσετε το ίδιο υλικό σε όλο το δάπεδο του σπιτιού, τότε οι χώροι φαίνονται μεγαλύτεροι και ενιαίοι.
  • Αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο υλικό σε όλο το δάπεδο, τότε μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε το ίδιο χρώμα ή να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά σκουρόχρωμα δάπεδα ή αποκλειστικά ανοιχτόχρωμα δάπεδα.

  ΚΛΙΜΑΚΑ

  Η αίσθηση που έχουμε για τις διαστάσεις ενός χώρου είναι εξίσου σημαντική με τις πραγματικές διαστάσεις του χώρου αυτού. Τα μικρά δωμάτια μπορούν να μοιάζουν μεγαλύτερα και οι μεγάλοι χώροι μπορούν να γίνουν πιο φιλικοί αν παίξουμε με την κλίμακα των επίπλων και των υλικών. Η κλίμακα των υλικών του δαπέδου είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψην. Αν για παράδειγμα, τοποτετήσετε μεγάλα πλακάκια σε ένα μικρό χώρο, τότε αυτός θα φαίνεται ακόμη μικρότερος. Ομοίως, αν σε ένα μεγάλο χώρο τοποθετήσετε μικρά πλακάκια τότε το δάπεδο θα προκαλεί σύγχυση. Γενικά, συνιστάται η επιλογή μεγέθους πλακιδίων ανάλογα με το μέγεθος του χώρου.

  ΜΟΤΙΒΟ ΚΑΙ ΦΟΡΜΑ

  Το μοτίβο σε συνεργασία με το χρώμα και την κλίμακα χαρακτηρίζουν την εμφάνιση του δαπέδου. Η φόρμα αναφέρεται στο σχήμα του υλικού (τετράγωνο, μακρόστενο κτλ). Όταν ωστόσο λέμε φόρμα δεν εννοούμε απαραίτητα την αυστηρή γεωμετρία. Για παράδειγμα οι σχιστόπλακες έχουν ακανόνιστο σχήμα ενώ το βιομηχανικό δάπεδο αποτελεί μια ομοιόμορφη επιφάνεια χωρίς διαιρέσεις.

  Το μοτίβο έχει να κάνει με τον τρόπο που οι πλάκες του υλικού εγκαθίσταται στο δάπεδο και με τα σχέδια που μπορούν να δημιουργηθούν. Σκεφτείτε για παράδειγμα με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν να τοποθετηθούν τα πλακάκια σε ένα δάπεδο (ρόμβος, ψαροκόκαλο, τουβλάκι, κ.ά). Η επιλογή του μοτίβου γίνεται για καθαρά διακοσμητικούς λόγους. Εκτός από τα απλά μοτίβα, στο δάπεδο μπορούν να σχηματισμούν και πιο περίπλοκες μορφές, όπως κάποιο σχέδιο στο κέντρο, μπορντούρες, κ.ά. Όταν το μοτίβο είναι έντονο (για παράδειγμα μια μοκέτα με έντονα σχέδια και χρώματα), τότε το βλέμμα κατευθύνεται προς τα κάτω.

  Όσον αφορά στα δάπεδα που αποτελούνται από σανίδες σημαντικό ρόλο παίζει η κατεύθυνση των σανίδων. Αν οι σανίδες είναι τοποθετημένες παράλληλα στον μεγάλο τοίχο ενός δωματίου τότε το βλέμμα κατευθύνεται προς τα έξω. Αν οι σανίδες είναι τοποθετημένες κάθετα στον μεγάλο τοίχο, τότε το βλέμμα επικεντρώνεται στο εσωτερικό του δωματίου.

  ΥΦΗ

  Η υφή ενός υλικού αφορά αφενός στην εμφάνιση του αφετέρου στα φυσικά χαρακτηριστικά του. Η υφή γίνεται περισσότερο κατανοητή αν σκεφτείτε αντίθετες ιδιότητες, για παράδειγμα το μαλακό και το σκληρό, το ελαφρύ και το βαρύ, το τραχύ και το ομαλό. Τα τραχιά υλικά, όπως για παράδειγμα οι φυσικές πέτρες προσδίδουν στο χώρο την αίσθηση του ρουστίκ και του πρωτόγονου. Οι παχιές μοκέτες είναι απαλές και άνετες στο βάδισμα και προκαλουν το χρηστη να καθισει στο πάτωμα. Το μάρμαρο είναι ένα σκληρό και εξαιρετικά ψυχρό υλικό. Τα γυαλιστερά πλακάκια και τα βερνικωμένα παρκέ είναι απαλά στο άγγιγμα.

  Ακριβώς, επειδή υπάρχουν υλικά με αντίθετες ιδιότητες, μπορούν να γίνουν πρωτότυποι συνδυασμοί. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα δάπεδο όπου συνδυάζεται το ψυχρό μάρμαρο με το θερμό ξύλινο παρκέ ή ένα γυαλιστερό βιομηχανικό δάπεδο με ένα πολυτελές χαλί.

  ΑΝΕΣΗ

  Όσον αφορά στην άνεση μπορούμε να χωρίσουμε τα υλικά των δαπέδων σε δύο κατηγορίες: στα σκληρά και στα μαλακά δάπεδα. Στα σκληρά υλικά περιλαμβάνονται το ξύλο, η πέτρα, το κεραμικό πλακάκι και το σκυρόδεμα. Στα μαλακά περιλαμβάνονται το καουτσούκ, το βινύλιο, η μοκέτα, ο φελλός, κ.ά. Φυσικά η κατηγοριοποίηση δεν είναι απόλυτα αυστηρή. Για παράδειγμα το πλακάκι και το σκυρόδεμα είναι σκληρότερα από το ξύλο γιατί είναι περισσότερο άκαμπτα. Επίσης κάποιες μοκέτες είναι απαλότερες από άλλες ανάλογα με το πέλος.

  Η άνεση είναι μια αίσθηση που βασίζεται σε αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά κριτήρια. Για παράδειγμα το ξύλο για μερικούς ανθρώπους είναι ένα εξαιρετικά φιλικό και οικείο υλικό κατάλληλο για υπνοδωμάτια. Αντίθετα ο γρανίτης ή το μάρμαρο θεωρούνται ψυχρά υλικά, κατάλληλα για επαγγελματικούς χώρους. Τα πολύ σκληρά δάπεδα, όπως η σκληρή ξυλεία και το μπετόν δεν έχουν καθόλου ελαστικότητα με αποτέλεσμα η πολύωρη ορθοστασία να προκαλεί κούραση.

  Οι ιδιότητες μερικών υλικών μπορούν να αλλάξουν με τη χρήση της τεχνολογίας. Για παράδειγμα τα δάπεδα μαρμάρου, αν και είναι εξαιρετικά ψυχρά, με την τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης γίνονται ζεστά και άνετα στο βάδισμα.

  ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

  Όλα τα δάπεδα χρειάζονται συντήρηση και καθάρισμα. Η τακτική συντήρηση μεγαλώνει τη διάρκεια ζωής των υλικών. Γενικά, θα πρέπει να επιλέγουμε υλικά που είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο χώρο. Οι χώροι με υψηλή κυκλοφορία και βαριά χρήση, όπως οι σκάλες, οι είσοδοι, η κουζίνα κτλ, θα πρέπει να επενδύονται με ανθεκτικά, μη-ολισθηρά υλικά όπως με πλακάκια, μοκέτες βαριάς χρήσης, λαμινέιτ, σκληρή ξυλεία, φυσικούς λίθους, κ.ά. Αντίθετα, ευαίσθητα υλικά όπως τα χαλιά επιλέγονται για το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό.

  Ωστόσο, ακόμα και στον ίδιο χώρο η επιβάρυνση και η φθορά του υλικού δεν είναι παντού η ίδια. Για παράδειγμα κοντά στους τοίχους και στις γωνίες το δάπεδο φθείρεται πολύ λιγότερο σε σχέση με τις περιοχές όπου κάθονται και βαδίζουν άνθρωποι, όπως μπροστά από τον καναπέ ή στους διαδρόμους κυκλοφορίας.

  Καλό είναι η επιλογή του υλικού να συμβαδίζει με τον τρόπο ζωής των χρηστών. Αν για παράδειγμα δεν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα τότε η μοκέτα δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή. Επίσης το ξύλινο δάπεδο και ο φελλός απαιτούν βερνίκωμα ανά διαστήματα.

  ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  Η ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα στην επιλογή δαπέδου. Οι πτώσεις και τα ατυχήματα είναι επικίνδυνα για όλους τους ανθρώπους και ειδικότερα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Τα περισσότερα ατυχήματα που οφείλονται στα δάπεδα συμβαίνουν λόγω κακής συντήρησης και κακής τοποθέτησης ή λόγω των ακατάλληλων ιδιοτήτων των υλικών. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων αν βάλετε το σωστό δάπεδο στο σωστό χώρο και φροντίζετε να το συντηρείτε σωστά. Ολισθηρές ή επικίνδυνες για ατυχήματα επιφάνειες θεωρούνται οι παρακάτω:

  • Σημεία όπου πέφτουν λάδια ή νερά όπως στην κουζίνα και στο μπάνιο.
  • Χαλιά και μοκέτες σε κλιμακοστάσια που δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά.
  • Ολισθηρά πλακάκια σε κλιμακοστάσια ή σημεία με υγρασία (μπάνια).
  • Δάπεδα όπου τα πλακάκια έχουν αρχίσει να ξηλώνονται.
  • Ξύλινα δάπεδα όπου προεξέχουν καρφιά.
  • Δάπεδα με υψομετρική διαφορά.
  • Μοκέτες με εκτεταμένες φθορές.
  • Ξύλινα δάπεδα όπου δεν έχουν γυαλιστεί σωστά. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να τραυματιστεί το γυμνό πόδι από ακίδες.

  Ωστόσο, ακόμη και οι μη-ολισθηρές επιφάνειες θα πρέπει να συντηρούνται και να καθαρίζονται τακτικά για την αποφυγή ατυχημάτων. Επίσης, όταν υπάρχει υψομετρική διαφορά ενός σκαλοπατιού, καλό είναι να χρησιμοποιούνται διαφορετικά υλικά μεταξύ των επιπέδων για να μπορεί να αντιλαμβάνεται ο χρήστης οπτικά τη διαφορά στο ύψος.

  ΗΧΟΣ

  Ο ήχος που παράγεται από το δάπεδο όταν βαδίζουν οι χρήστες πάνω στο δάπεδο, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό που συχνά παραβλέπεται. Γενικά, όσο πιο σκληρό είναι ένα υλικό τόσο πιο έντονο ήχο παράγει. Τα ξύλινα δάπεδα, το σκυρόδεμα και τα πλακάκια αποτελούν υλικά που παράγουν υψηλό θόρυβο, για παράδειγμα όταν βαδίζει μια γυναίκα με τακούνια. Αντίθετα τα μαλακά υλικά, όπως η μοκέτα, ο φελλός, το λινόλεουμ και το βινύλιο απορροφούν τους θορύβους και συμβάλουν στη μη μετάδοση του ήχου από τον έναν όροφο στον άλλον.

  Τα δάπεδα λαμινέιτ βρίσκονται ανάμεσα στα μαλακά και στα σκληρά υλικά. Άλλωστε, μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από την τελική επίστρωση ηχομονωτική στρώση. Η μοκέτα θεωρείται ηχοαπορροφητικό υλικό αλλά χρειάζεται συντήρηση. Ο φελλός επίσης έχει έντονες ηχοαπορροφητικές ιδιότητες και χρειάζεται λιγότερη συντήρηση από τη μοκέτα. Για αυτό το λόγο, ο φελλός συχνά ενσωματώνεται σε σανίδες λαμινέιτ για να απορροφά δηλαδή τον ήχο.

  Όσον αφορά στο ξύλο, μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τις σανίδες ηχομονωτικά και ηχοαπορροφητικά υλικά. Αντίθετα το πλακάκι και οι φυσικές πέτρες πρέπει να τοποθετούνται πάνω σε σταθερές επιφάνειες. Αυτό σημαίνει, ότι η τοποθέτηση ηχομονωτικής στρώσης είναι προβληματική. Ωστόσο, η μόνωση μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το υπόστρωμα.

  Μια εύκολη λύση για να μειωθεί ο ήχος που παράγεται από το βάδισμα είναι με τη τοποθέτηση χαλιών, ειδικά σε σημεία έντονης κυκλοφορίας όπως σε διαδρόμους.

  ΚΟΣΤΟΣ

  Το κόστος αγοράς του υλικού αποτελεί ένα μόνο μέρος του συνολικού κόστους, καθώς στο κόστος θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το κόστος των εργατικών καθώς και η αγορά υλικών και εργαλείων που απαιτούνται για την τοποθέτηση (πχ. κόλλες). Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η συντήρηση και η διάρκεια ζωής του υλικού.

  Γενικά, τα υλικά υψηλής ποιότητας, που είναι συχνά και ακριβότερα είναι ευκολότερα στην εγκατάσταση και απαιτούν λιγότερη συντήρηση. Επίσης τα υλικά υψηλής ποιότητας, συχνά διαθέτουν εξειδικευμένους τεχνίτες αλλά και αναλυτικές οδηγίες συντήρησης και καθαρισμού.

  Μερικά υλικά όπως το κεραμικό πλακάκι και το μάρμαρο έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς την ανάγκης τακτικής συντήρησης. Αντίθετα το ξύλο είναι ευαίσθητο και απαιτεί ανά διαστήματα τρίψιμο και βερνίκωμα. Ωστόσο, αν βερνικωθεί γίνεται ξανά σαν καινούργιο. Τα δάπεδα λαμινέιτ προσφέρουν την εμφάνιση του φυσικού ξύλου ενώ είναι πιο οικονομικά.

  Στον υπολογισμό του κόστους θα πρέπει να προστεθεί και το υλικό που τυχόν περισσεύει ή καταστρέφεται κατά την εγκατάσταση. Ακόμα και ο πιο οργανωμένος σχεδιασμός δεν μπορεί να αποτρέψει την απώλεια κάποιας ποσότητας υλικού. Για παράδειγμα, αν ένα δάπεδο επιστρώνεται με πλακάκια, ένα μέρος των πλακιδίων θα κοπεί για να ταιριάξει τους τοίχους, στις σωληνώσεις και σε άλλα εμπόδια. Γενικά, τα πιο σύνθετα σχέδια συμβάλλουν σε μεγαλύτερες απώλειες υλικού.

  Αν σκοπεύετε να μείνετε μικρό χρονικό διάστημα σε ένα σπίτι, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα οικονομικότερο υλικό. Σε κάθε περίπτωση, αν τοποθετήσετε το δάπεδο χωρίς να έχετε ελέγξει το υπόστρωμα, τότε είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν μελλοντικά βλάβες και φθορές.

 • Κεραμικά πλακάκια: κόλλες και κονιάματα Κεραμικά πλακάκια: κόλλες και κονιάματα

  Τα κεραμικά πλακίδια κολλιούνται στο υπόστρωμα με ειδικά συνδετικά υλικά. Πριν αγοράσετε κάποιο συγκεκριμένο υλικό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προμηθευτή ώστε να σας δώσει την καταλληλότερη κόλλα για τον συγκεκριμένο τύπο πλακιδίου. Γενικά, οι τύποι κολλών κατηγοριοποιούνται στα κονιάματα και στις μαστίχες. Οι συνηθέστεροι τύποι είναι:

  • Τα μη πολυμερή κονιάματα αποτελούνται από τσιμέντο πορτλαντ, τριμμένα αδρανή, και άλλα χημικά συστατικά. Χρησιμοποιούνται για να κολλήσουν απορροφητικά, ημι-υαλώδη και υαλώδη πλακάκια πάνω σε σκυρόδεμα.
  • Τα τσιμεντοειδή κονιάματα λάτεξ αποτελούνται από τσιμέντο πορτλαντ, άμμο και ρευστό λάτεξ. Το κονίαμα χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να επιστρώσουμε με νέα πλακάκια ένα παλιό δάπεδο κεραμικών ή βινυλικών πλακιδίων. Το κονίαμα είναι κατάλληλο και για επίστρωση δαπέδων σκυροδέματος. Χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Οι εποξικές κόλλες αποτελούνται από εποξική ρητίνη και ένα σκληρυντικό υλικό. Χρησιμοποιούνται σε όλους του τύπους πλακιδίων. Οι κόλλες έχουν μεγάλη αντοχή στην πίεση αλλά και στην υγρασία.
  • Τα εποξικά κονιάματα αποτελούνται από μια εποξική ρητίνη και από ένα σκληρυντικό υλικό. Επίσης, περιέχουν άμμο και τσιμέντο πορτλαντ. Χρησιμοποιούνται όταν οι απαιτήσεις αντοχής και ποιότητας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Το κονίαμα είναι ανθεκτικό στα χημικά, στην πίεση και κολλάει πολύ καλά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επένδυση δαπέδων σκυροδέματος ή δαπέδων με κεραμικά πλακάκια.
  • Μαστίχες από οργανικά υλικά: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από τη συσκευασία τους. Είναι κατάλληλα για δάπεδα που δεν έχουν βαριά κυκλοφορία και αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους.
  • Μαστίχες λάτεξ: Κολλάνε δυνατά και είναι ανθεκτικές στο νερό. Η χρήση τους συνιστάται για χρήση σε εσωτερικούς χώρους
 • Επίστρωση δαπέδων με κεραμικά πλακάκια Επίστρωση δαπέδων με κεραμικά πλακάκια

  Το βασικό υλικό των κεραμικών πλακιδίων είναι ο πηλός. Ωστόσο, στον πηλό προστίθενται και άλλα συστατικά όπως στεατίτης, βερμικουλίτης, γύψος και άμμος. Τα υλικά αναμιγνύονται με νερό και σχηματίζεται ένα μείγμα που ονομάζεται bisque. Το μείγμα τοποθετείται σε καλούπι και πιέζεται για να πάρει το σχήμα του καλουπιού, δηλαδή του πλακιδίου. Ο χρόνος που ψήνεται το πλακάκι στο φούρνο ποικίλει ανάλογα με το προϊόν που θα παραχθεί και τις απαιτούμενες ιδιότητες.

  Τα κεραμικά πλακάκια χρησιμοποιούνται στην επίστρωση δαπέδων, ίσως συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό. Τα συνήθη σχήματα είναι το τετράγωνο, το ορθογώνιο ενώ υπάρχουν και εξαγωνικά πλακάκια. Όσον αφορά στα μεγέθη, μπορείτε να βρείτε πολύ μικρά πλακάκια, για παράδειγμα 10Χ10cm, μέχρι πολύ μεγάλα 120Χ120 cm.

  Εκτός από τα απλά κεραμικά πλακάκια υπάρχουν και τα πορσελάνινα. Τα συγκεκριμένα πλακάκια έχουν υαλώδη μάζα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Σε σχέση με τα απλά πλακάκια, τα πορσελάνινα ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αυτό τα κάνει ανθεκτικότερα ακόμη και από το μάρμαρο και το γρανίτη. Επίσης το χρώμα προστίθεται στη μάζα του πλακιδίου, δεν είναι δηλαδή επιφανειακό, και ως εκ τούτου είναι πολύ ανθεκτικό.

  Βέβαια τα περισσότερα πλακάκια είναι ανθεκτικά στις φθορές και στην υγρασία και για αυτό είναι κατάλληλα για δάπεδα που δέχονται μεγάλο φόρτο κυκλοφορίας. Με την προσθήκη διαφόρων συστατικών, κατασκευάζονται πλακάκια με "διακοσμητικές" υφές, που μοιάζουν με πέτρα, με γρανίτη, με ξύλο, έχουν ματ ή γυαλιστερή επιφάνεια κτλ.

  Τα υαλωμένα πλακάκια: Τα πλακάκια αυτά, στην καλή τους πλευρά έχουν μια στρώση που μοιάζει με γυαλί. Το υάλωμα είναι είτε αδιαφανές οπότε δίνει και το χρώμα στο πλακάκι, είτε διαφανές οπότε αφήνει να φανεί το χρώμα του ψημένου πηλού. Το υάλωμα συνήθως προστίθεται μετά το πρώτο ψήσιμο του πλακιδίου. Μοιάζει με υγρή σκόνη, και επαλείφεται είτε με πινέλο είτε με ψεκαστήρα. Τα πλακάκια ξανά-ψήνονται για δεύτερη φορά και η σκόνη μετατρέπεται σε σκληρή και ανθεκτική γυάλινη επιφάνεια. Ένα υαλωμένο πλακάκι είναι ολισθηρό, ειδικά όταν είναι βρεγμένο. Για αυτό προστίθενται στο υάλωμα διάφορα συστατικά, που κάνουν την επιφάνεια μη-ολισθηρή.

  Όταν επιστρώνουμε ένα δάπεδο με πλακάκια αυτό θα ανυψωθεί. Η ανύψωση περιλαμβάνει το υπόστρωμα σκυροδέματος που φτάνει και τα 1.20 cm, καθώς και το πάχος του πλακιδίου. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση ανακαίνισης, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις πόρτες, τις ντουλάπες αλλά και με την ένωση με άλλα δάπεδα.

  Ενώ τα κεραμικά πλακάκια είναι ανθεκτικά στην υγρασία, εντούτοις το νερό μπορεί να διαπεράσει τους αρμούς. Αν το υπόστρωμα είναι ξύλινο, και ειδικά κόντρα πλακέ ή καπλαμάς, τότε η υγρασία που θα περάσει από τους αρμούς θα προκαλέσει φούσκωμα του δαπέδου και αποκόλληση υλικών. Για αυτό υπάρχουν ειδικά ρευστά σφραγιστικά προϊόντα, ενώ συνιστάται το υπόστρωμα να κατασκευάζεται από υλικό ανθεκτικό στην υγρασία, όπως είναι για παράδειγμα το σκυρόδεμα.

  Πριν επιλέξετε πλακάκι θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η επιφάνεια των γυαλιστερών πλακιδίων είναι ολισθηρή όταν βραχεί. Αυτό σημαίνει ότι σε χώρους, όπως στα μπάνια και στην κουζίνα αλλά και σε δημόσιους χώρους θα πρέπει να επιλέγονται μη-ολισθηρά πλακάκια.

  Σε ποιούς χώρους μπορούμε να τοποθετήτουμε κεραμικά πλακάκια

  Τα κεραμικά πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο. Ειδικά σε δάπεδα που δέχονται μεγάλη κυκλοφορία χρηστών, όπως για παράδειγμα σε διαδρόμους και χωλ εισόδου. Επίσης, επιλέγονται όταν τα δάπεδα κινδυνεύουν από την υγρασία και τους λεκέδες, όπως στο μπάνιο και στην κουζίνα. Επιπλέον, τα κεραμικά πλακάκια, ειδικά τα υαλωμένα δεν απορροφούν λεκέδες και καθαρίζονται πολύ εύκολα

  Τα κεραμικά πλακάκια τοποθετούνται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε μονοπάτια, σε βεράντες, σε ταράτσες, σε αυλές, στην περιοχή γύρω από την πισίνα κτλ. Σε μερικές περιοχές όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, οι επιφάνειες ενός κτιρίου επενδύονται εξολοκλήρου με πλακάκια και ψηφίδες.

  Το μέγεθος των πλακιδίων, η απόσταση μεταξύ των πλακιδίων και το χρώμα του αρμού επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Τα χρώματα και η υφή των πλακιδίων θα πρέπει να ταιριάζουν με το στυλ διακόσμησης, τα έπιπλα, τα υφάσματα και τα χρώματα των τοίχων και της οροφής.

  Γενικά, τα πλακάκια μικρών διαστάσεων ταιριάζουν καλύτερα σε μικρούς χώρους ενώ τα πλακάκια μεγάλων διαστάσεων σε μεγάλους χώρους. Το χρώμα επίσης του αρμού παίζει σημαντικό ρόλο. Αν η απόχρωση του είναι όμοια με τα χρώματα των πλακιδίων, τότε το δάπεδο μοιάζει περισσότερο ενιαίο και οι αρμοί σχηματίζουν έναν αχνό κάναβο. Αν αντίθετα, το χρώμα των αρμών είναι αντίθετο από το χρώμα των πλακιδίων τότε ο κάναβος των αρμών γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο και τα πλακάκια αποτελούν το φόντο.

  Κεραμικά πλακάκια: Είδη

  Προτού αγοράσετε πλακάκια, θα πρέπει να διευκρινίσετε στο προμηθευτή ότι αναζητάτε πλακάκια δαπέδου και όχι τοίχου, καθώς τα πλακάκια τοίχου είναι λεπτότερα από αυτά του δαπέδου. Τα κυριότερα είδη κεραμικών πλακιδίων είναι τα εξής:

  • Πλακάκια χωρίς υάλωμα: Τα πλακάκια αυτά δεν έχουν υάλωμα και ως εκ τούτου έχουν τραχιά όψη και μη-ολισθηρή επιφάνεια. Η όψη τους μοιάζει αρκετά με την όψη του φυσικού ψημένου πηλού. Παρά την τραχιά επιφάνεια, καθαρίζονται εύκολα, είναι ανθεκτικά και διατίθενται σε ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, όπως τετράγωνα, ορθογώνια και εξαγωνικά.
  • Πλακάκια εξωτερικού χώρου: Αποτελούν πολύ ανθεκτικά πλακάκια και διατίθενται τόσο με επιφανειακή υάλωση όσο και χωρίς. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αντοχή τους στις καιρικές συνθήκες. Είναι κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους, όπως σε αυλές, σε διαδρόμους, σε μονοπάτια και για χώρους με μεγάλη κυκλοφορία.
  • Ψηφίδες: Ουσιαστικά η μόνη διαφορά τους με το κεραμικό πλακάκι είναι το μικρό μέγεθος. Γενικά, οποιοδήποτε πλακάκι που είναι μικρότερο από 3cm ονομάζεται ψηφίδα. Παρά το μικρό μέγεθος, η τοποθέτηση είναι εύκολη καθώς οι ψηφίδες είναι στερεωμένες πάνω σε δίχτυ που τοποθετείται απευθείας στον τοίχο. Με αλλα λόγια οι ψηφίδες δεν τοποθετούνται μία-μία αλλά πολλές μαζί.
  • Υαλωμένα κεραμικά πλακάκια: Αποτελούν τον πιο γνωστό τύπο πλακιδίων ιδιαίτερα για κατοικίες. Η επιφάνειά τους είναι ομαλή ή ελαφρά ανάγλυφη. Διατίθενται σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και υφών.
  • Πορσελάνινα πλακάκια: Τα συγκεκριμένα πλακάκια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Η μάζα τους μοιάζει υαλώδη και το χρώμα έχει προστεθεί στη μάζα του πηλού.

  Δείτε οικονομικά πακέτα ανακαίνισης σπιτιού

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved