Επιλογή υλικών για εξωτερικούς χώρους - Μέρος ΙΙ - Η τροπική ξυλεία

Στην επιλογή υλικών για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για διακοσμητικές επενδύσεις, είτε για κατασκευή επίπλων, είτε για επίστρωση δαπέδων, είτε για κατασκευή στεγάστρων, κτλ., μία σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την επιλογή των καταλληλότερων υλικών είναι η χρήση που πρόκειται για έχουν επιφάνειες των εξωτερικών χώρων. Για παράδειγμα αν πρέπει να επιλέξουμε υλικά για δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους τότε οι ιδιότητες αυτών των υλικών θα πρέπει να είναι ανάλογες της αναμενόμενης χρήσης, η οποία θα είναι βαριά και απαιτητική αλλά και των πιθανών βανδαλισμών.

Ασφαλώς, σημαντικό είναι να συνυπολογιστεί και ο προσδοκώμενος χρόνος ζωής των υλικών, δηλαδή πόσο χρόνο θα πρέπει να λειτουργεί το υλικό σε ένα εξωτερικό χώρο χωρίς να μειωθούν αισθητά οι ιδιότητές του και η αισθητική του. Επίσης, ο μελετητής θα πρέπει να σκεφτεί τι είδους ανακαίνιση θα απαιτηθεί μελλοντικά, σε πόσο χρονικό διάστημα, και ποιο θα είναι το κόστος και απαιτούμενος χρόνος των επισκευών. Η διάρκεια ζωής των υλικών, θεωρείται πλέον ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των υλικών. Πολλές φορές μάλιστα θεωρείται σημαντικότερος παράγοντας από την αισθητική του υλικού. Πράγματι, η επιλογή ενός ανθεκτικού υλικού που θα μπορεί να ανταπεξέρχεται στη βαριά, καθημερινή χρήση και στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες θεωρείται προτιμότερη από ένα άλλο υλικό που είναι πιο εντυπωσιακό ή αισθητικά ανώτερο αλλά οι ιδιότητες του δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές παιτήσεις αντοχής και διάρκειας που θέτουν οι εξωτερικοί χώροι.

Αξιολόγηση των υλικών για εξωτερικούς χώρους:

Τα πιο δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές εξωτερικού χώρου, όπως σε έπιπλα, δάπεδα, στέγαστρα, γλάστρες, παρτέρια, κάγκελα, διακοσμητικό εξοπλισμό κτλ., είναι το ξύλο, το μέταλλο, το σκυρόδεμα και το γυαλί. Κάθε υλικό έχει τις δικές του αισθητικές και λειτουργικές ιδιότητες. Τα υλικά χωρίζονται συνήθως στα συνήθη υλικά και στα υλικά που έχουν βελτιωμένες ιδιότητες (high-performance materials). Τα βελτιωμένα υλικά, αποτελούν προϊόντα επιστημονικής έρευνας, που έχουν ενισχυμένες και βελτιωμένες ιδιότητες έτσι ώστε να ανταπεξέρχονται ικανοποιητικότερα στις δύσκολες απαιτήσεις των εξωτερικών χώρων, όπως στην υγρασία, στην ηλιακή ακτινοβολία, στις φθορές, στην τριβή, στη συχνή χρήση, κτλ.

Το ξύλο:

Το ξύλο, αποτελεί μια από τις παλαιότερες και δημοφιλέστερες επιλογές για τη κατασκευή επίπλων εξωτερικού χώρου, κυρίως λόγω των ιδιοτήτων του.

  • Είναι φυσικό υλικό που εναρμονίζεται εύκολα με ποικίλους εξωτερικούς χώρους, όπως πάρκα και κήπους.
  • Προσφέρει αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας.
  • Κατεργάζεται εύκολα σε ένα απλό ξυλουργικό εργαστήριο με ποικίλες μεθόδους.
  • Προσφέρεται σε μια ποικιλία χρωμάτων και ιδιοτήτων.
  • Έχει καλές ηχοαπορροφητικές και θερμομονωτικές ικανότητες.
  • Έχει ικανοποιητική διάρκεια ζωής, εφόσον συντηρείται σωστά.
  • Με την προϋπόθεση της σωστής διαχείριση των δασών, το ξύλο αποτελεί ένα ανανεώσιμο, οικολογικό υλικό.

Η τυπική Τροπική ξυλεία:

Τα περισσότερα είδη ξυλείας που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να είναι σκληρά κα ανθεκτικά. Πολλά από αυτά τα είδη, ανήκουν στη λεγόμενη τροπική ξυλεία όπως είναι για παράδειγμα το τικ. Η τροπική ξυλεία είναι εξαιρετικά δημοφιλής εξαιτίας της σκληρότητας και της αντοχής που διαθέτει, όπως επίσης και λόγω της φυσικής αντίστασης που παρουσιάζει απέναντι στην υγρασία, στη φωτιά, στα ζωύφια και στη φθορά. Αν μάλιστα ακολουθείται η απαιτούμενη τυπική συντήρηση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υλικού, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα φυσικά προστατευτικά έλαια, τα τροπικά ξύλα συμπεριφέρονται ικανοποιητικά στο πέρασμα του χρόνου ακόμη και σε απαιτητικές συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος και διατηρούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τις λειτουργικές και διακοσμητικές ιδιότητές τους.

Η τροπική ξυλεία είναι κατάλληλη για ποικίλες εφαρμογές εξωτερικών χώρων ενώ η αισθητική απόδοση με τους έντονους χρωματισμούς, τα νερά του ξύλου, τη υφή και την ικανότητα να ωριμάζουν όμορφα με το πέρασμα του χρόνου, τα καθιστούν μια εξαιρετικά πλεονεκτική επιλογή στην διαμόρφωση, διακόσμηση κα ανακαίνιση χώρων εξωτερικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, λόγω της αλόγιστης χρήσης της τροπικής ξυλείας και της αποψίλωσης των δασών χωρίς μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, η χρήση τροπικής ξυλείας εγείρει πλέον σημαντικά ζητήματα οικολογίας και βιωσιμότητας. Πράγματι, τα τροπικά δάση, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την διατήρηση της ισορροπίας του πλανήτη, αποψιλώνονται συστηματικά και με γοργούς ρυθμούς, χωρίς να προβλέπεται η αντίστοιχη αποκατάσταση τους.

Για προσφορά ανακαίνισης και διακόσμησης κήπων, βεραντών, εξωτερικών χώρων ξενοδοχείων, χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας κτλ., με επιλογή των καταλληλότερων υλικών, τόσο από αισθητική άποψη όσο από την άποψη της αντοχής, της διάρκειας και του κόστους επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας ανακαινίσεων και διακοσμήσεων του Ιωάννη Φούσκα.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved