Σκυρόδεμα υπερυψηλής αντοχής (UHPC): ένας νέος δρόμος ανοίγεται για αρχιτέκτονες και κατασκευαστές

The Stranding Museum, Denmark The Stranding Museum, Denmark www.hi-con.com

Η γενιά των 3D λογισμικών, 3D εκτυπωτών δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κατασκευών με σύνθετη γεωμετρία, καθώς γίνεται δημοφιλής στο σχεδιασμό η γεωμετρική πολυπλοκότητα που επιτρέπει την πολυλειτουργικότητα και ευρεία κλίμακα στην αρχιτεκτονική. Οι σχεδιαστές αποκτούν μορφολογική ελευθερία και υψηλή αισθητική στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Το σκυρόδεμα υπερυψηλής αντοχής (Ultra-high performance concrete, UHPC) είναι ένα τσιμεντοειδές υλικό που ανταποκρίνεται σε υψηλές απαιτήσεις σε αντοχή, ολκιμότητα και σκληρότητα, οι τιμές των οποίων μπορούν να καθορίζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε έργου. Το υλικό κατασκευάζεται από τσιμέντο Portland, τσιμεντοειδή υλικά, αντιδραστικές κονίες, αλεύρι ασβεστόλιθου και χαλαζία, λεπτόκοκκη άμμο και νερό. Η λεπτή κοκκομετρία των υλικών παρέχει πυκνή, λεία επιφάνεια, ιδανική για το ζητούμενο αισθητικό αποτέλεσμα και την απόδοση μορφολογικών λεπτομερειών. Η προσθήκη διάφορων τύπων ινών προσδίδει αντοχή σε κάμψη. Οι ίνες ποικίλουν από πολυεστέρα, υαλοβάμβακα, βασάλτη, χάλυβα και ανοξείδωτο χάλυβα.

Στα πλεονεκτήματα του υλικού καταγράφεται το μικρότερο βάρος, καθώς τα πάνελς από UHPC είναι περίπου 30% λεπτότερα που σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερο υλικό για την κατασκευή τους και μικρότερων διατομών σκελετό στήριξης τους. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, στην υγρασία, καθώς έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το κανονικό σκυρόδεμα, στη φωτιά, σε χημική προσβολή. Οι κατασκευές από UHPC έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, οπότε είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον. 

Το σκυρόδεμα υπερυψηλής αντοχής βρίσκει εφαρμογή στη διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου. Τα πάνελς από UHPC προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κάθε αρχιτεκτονικού έργου. Αξιοποιούν τις ιδιότητες του υλικού για αρχιτεκτονική υψηλής ποιότητας με λεπτές διατομές και μεγάλα ανοίγματα, τόσο σε νέες κατασκευές, όσο και σε ανακαινίσεις. 

Herningsholm Vocational School 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herningsholm Vocational School, Denmark by Casa A/S

Το UHPC χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μπαλκονιών, ιδιαίτερα σε ανακαινίσεις και επανάχρηση κτιρίων που αρχικά λόγω διαφορετικής χρήσης στερούνται εξωστών. Τα λεπτότοιχα μπαλκόνια δεν επιβαρύνουν με μεγάλα φορτία το κτίριο και έχουν δυνατότητα ελεύθερης μορφοποίησης.

 plejebolig2

114 senior citizen apartments, Copenhagen by JJW Architects

Επιπλέον οι μοναδικές ιδιότητες του υλικού αξιοποιούνται στο σχεδιασμό της σκάλας που αποτελεί το κόσμημα του εσωτερικού χώρου ενός κτιρίου. Η αρχιτεκτονική έκφραση και η λειτουργικότητα μπορεί να αποδοθεί εξαιρετικά με το υλικό αυτό.

arting

Elegant staircase at Arting by Casa A/S

Εκτός από την εφαρμογή σε κτιριακές δομές, το UHPC δίνει τη δυνατότητα σχεδιασμού κομψών γεφυρών πεζών και ποδηλάτων με μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής. Επιπρόσθετα το υλικό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για κατασκευές αστικού εξοπλισμού, όπως πάγκοι, τραπέζια, στύλοι, γλυπτά εξωτερικού χώρου.

sceneoverdækning1

 Park “Hedelund” in Brønderslev, Denmark by Hellsten

Arch2O the winton gallery designed by zaha hadid architects opens at the science museum

 The Winton Gallery Science Museum benches, London by Zaha Hadid Architects

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved