Decosoup.com

Το Κουρασάνι ή Ρωμαϊκό κονίαμα

Το Κουρασάνι ή Ρωμαϊκό κονίαμα https://www.flickr.com/photos/sofiagk/462205195/in/photostream/

Το κουρασάνι ή ρωμαϊκό κονίαμα είναι μια παραδοσιακή και πανάρχαια μέθοδος επιχρίσματος τοίχων που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και το Βυζάντιο.

Όμως, εκτός από επίχρισμα (επικάλυψη δηλαδή εξωτερικών επιφανειών) το κονίαμα αυτό χρησιμοποιούνταν και ως συνδετικό υλικό στο κτίσιμο των τοίχων και ως αρμολόγημα. Το όνομα «κουρασάνι» το πήρε από την περσική πόλη Khorasan, όπου εκεί χρησιμοποιούνταν εκτενώς.

Τι το ιδιαίτερο όμως έχει το κουρασάνι σε σχέση με τους απλούς σοβάδες

Το κουρασάνι χρησιμοποιείται ως έγχρωμος σοβάς. Έτσι, δεν χρειάζεται επιπλέον χρωματισμός των επιφανειών (βάψιμο) καθώς στη μάζα του σοβά έχουν προστεθεί χρωστικές ύλες. Συνεπώς, το κουρασάνι μειώνει το κόστος της κατασκευής. Το κουρασάνι, όμως δεν είναι ένα απλός έγχρωμος σοβάς αλλά κάτι πολύ περισσότερο: στη μάζα του κονιάματος έχουν προστεθεί δυο πολύ σημαντικά συστατικά:

 • Η θηραϊκή γη, και
 • Το κεραμάλευρο (αλεσμένο κεραμιδί)

Η θηραϊκή γη είναι ηφαιστειακή γη, που πηρέ το όνομά της από το νησί Θήρα. Παρόλα αυτά, μπορεί να βρεθεί και σε άλλες περιοχές. Η θηραϊκή γη είναι πουζολάνη, δηλαδή υλικό με υδραυλικές ιδιότητες. Συνεπώς, προσδίδει στο κονίαμα, εξαιρετική αντοχή στην υγρασία και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το κεραμάλευρο, προσδίδει στο κονίαμα αντοχή αλλά και το χαρακτηριστικό γήινο του χρώμα.

Συνεπώς, το Ρωμαϊκό κονίαμα, εξαιτίας της σύστασης του, έχει εξαιρετική αντοχή στην υγρασία, αλλά και στις διάφορες περιβαλλοντικές επιδράσεις. Οι τοίχοι, που έχουν επιχριστεί με κουρασάνι, χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Το χρώμα δεν ξεφλουδίζει, ούτε ξεθωριάζει καθώς οι χρωστικές βρίσκονται μέσα στη μάζα του σοβά. Αποτελεί άριστη επιλογή για κατασκευές που βρίσκονται καθημερινά σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως υγρασία, παγετό, κοντά στη θάλασσα, κλπ.

Τέλος, εκτός από αντοχή, το κουρασάνι έχει και ιδιαίτερη αισθητική, καθώς μοιάζει χειροποίητο και γήινο. Η επιφάνεια του χρώματος δεν είναι μονότονη, αλλά έχει φυσικά νερά και διακυμάνσεις.

Πως τοποθετείται το κουρασάνι:

Το κουρασάνι είναι κατάλληλο τόσο για εξωτερικούς όσο και για εσωτερικούς χώρους. Αν θέλετε να επενδύσετε τους τοίχους με αυτό το κονίαμα, θα πρέπει να το αποφασίσετε πριν το σοβάτισμα του σπιτιού (όταν δηλαδή οι τοίχοι είναι ακόμα στα τούβλα). Το αυθεντικό κουρασάνι δεν είναι βαφή ή τεχνοτροπία αλλά κονίαμα επιχρίσματος επιφανειών.

Κατά το σοβάτισμα, λοιπόν, ο αρχιτέκτονας ή ο μηχανικός σας, θα πρέπει να προμηθεύσει τα συνεργεία με κουρασάνι, αντί για συμβατικούς σοβάδες. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι πανομοιότυπη με αυτή των υπολοίπων έτοιμων σοβάδων και έτσι δεν απαιτείται εξειδικευμένο συνεργείο.

Το αυθεντικό κουρασάνι, έχει το χρώμα του χώματος και της γης. Παρόλα αυτά με την προσθήκη φυσικών χρωστικών, το κουρασάνι, μπορεί να αποδώσει τις αποχρώσεις του μπλε, του κίτρινου, του λευκού, της ώχρας, κλπ.

Είναι απόλυτα οικολογικό προϊόν . Τα συστατικά του είναι εντελώς φυσικά, ενώ επιτρέπει στους τοίχους να αναπνέουν.

Όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, απεικονίζουν το ξενοδοχείο 'Ιμαρέτ' στην Καβάλα. Οι χώροι είναι μαγικοί, ενώ οι φωτογραφίες δείχνουν ένα ελάχιστο μόνο μέρος των χώρων.

πηγές φωτογραφιών:

Φωτογραφία 01 : http://www.flickr.com/photos/sofiagk/462205195/in/photostream/

Λοιπες φωτογραφίες: Απο την ιστοσελίδα www.imaret.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Η εξέλιξη στην τσιμεντοκονία Η εξέλιξη στην τσιμεντοκονία

  Επενδύστε τους τοίχους, την οροφή και το δάπεδο με ειδικές κονίες που δημιουργούν ένα ενιαίο και μονολιθικό αποτέλεσμα χωρίς αρμούς.

  Mε τα προϊόντα της σειράς concrete collection μπορείτε να δημιουργήσετε: Δάπεδα ενιαία, χυτά, μονοκόμματα, αυτοεπιπεδούμενα, για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με απεριόριστες δυνατότητες σχεδιασμού και χρωμάτων που μοιάζουν με κερωμένη πατητή τσιμεντοκονία και ντύνουν το μπάνιο, την κουζίνα ή οποιαδήποτε επιφάνεια σε απεριόριστες αποχρώσεις. Τα ενιαία χυτά δάπεδα δεν λερώνονται και καθαρίζονται πολύ εύκολα.

  Τα προϊόντα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και οικονομικά πάνω σε πλακάκια, μάρμαρα, μωσαϊκά αλλά και σε ξύλινα έπιπλα λόγω της μοναδικής τους ευκαμψίας και του πάχους τους, το οποίο δεν ξεπερνά τα 4mm. Τα βερνίκια που χρησιμοποιούνται είναι οικολογικά νερού.

  Συχνές Ερωτήσεις για το προϊόν:

  Μπορεί η κονία να τοποθετηθεί απευθείας πάνω στα πλακάκια; Δηλαδή, σε περίπτωση ανακαίνισης μπορεί κάποιος να επενδύσει το μπάνιο του με το υλικό αυτό χωρίς να ξηλώσει τα πλακάκια;

  Τα προϊόντα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και οικονομικά πάνω σε πλακάκια, μάρμαρα, μωσαϊκά, πάγκους κουζίνας και σε ξύλινα έπιπλα, αφού προηγουμένως εξομαλύνουμε την επιφάνεια, ώστε να είναι ενιαία, χωρίς να χρειάζεται αποξήλωση ή αφαίρεση του υφιστάμενου δαπέδου.

  Χρειάζεται εξειδικευμένο συνεργείο τοποθέτησης ή μπορεί και κάποιο μη-ειδικευμένο συνεργείο να τοποθετήσει το προϊόν αυτό;

  Η εταιρία μας διαθέτει εξειδικευμένα συνεργεία εφαρμογής των υλικών μας, αλλά είναι εύκολο με την δική μας καθοδήγηση να γίνει τοποθέτηση από δικό σας συνεργείο.

  Σε πόσο χρονικό διάστημα δίνονται σε πλήρη χρήση οι επιφάνειες που επιχρίονται με τις κονίες αυτές;

  Συνήθως στη σειρά concrete, απαιτείται διάστημα 3-4 ημερών (εξαρτάται βέβαια από το μέγεθος της επιφάνειας) για την εφαρμογή του και άλλο τόσο μέχρι να μπορέσει ο χώρος να χρησιμοποιηθεί κανονικά.

  Για το δάπεδο, που έχει πιο πολλές απαιτήσεις αντοχής χρησιμοποιείται το ίδιο προϊόν με αυτό που χρησιμοποιείται για στους τοίχους;

  Τα προϊόντα της σειράς concrete εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις επιφάνειες. Κατά περίπτωση, διαφοροποιούνται τα τελικά βερνίκια με στόχο την προστασία του δαπέδου από τις καταπονήσεις, αν προορίζεται για έντονη χρήση.

  Η επιφάνεια γίνεται αδιάβροχη;

  Τα ενιαία δάπεδα της σειράς concrete δεν είναι απορροφητικά, είναι αδιάβροχα, και δεν απαιτούν τακτική φροντίδα. Έτσι, αν εφαρμοστούν σε πάγκους κουζίνας, δεν καταστρέφονται από τα καυτά σκεύη.

  Τα κονιάματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως υλικό επένδυσης του πάγκου της κουζίνας;

  Ναι και αν εφαρμοστούν σε πάγκους κουζίνας, δεν καταστρέφονται από τα καυτά σκεύη.

  Οι επιφάνειες χρειάζονται κάποια συντήρηση, δηλαδή κάποιο πέρασμα ανά τακτά διαστήματα με κερί ή βερνίκι;

  Αν χρειαστεί, η επιφάνεια μπορεί να ανανεωθεί με το πέρασμα ενός βερνικιού, σε διάστημα 2-3 ετών.

  Πληροφορίες: Dalinne Imports Intl. και Dalinne South. Σε αποκλειστική συνεργασία με Ιταλικούς οίκους, πρωτοπόρους στην μόδα δαπέδων και επενδύσεων, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα ολοκληρωμένες λύσεις για σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, ασυναγώνιστης ποιότητας και αισθητικής.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved