Παράγοντες που επηρεάζουν τη στάθμη του φυσικού φωτός στον εσωτερικό χώρο

Ο φυσικός φωτισμός είναι απαραίτητος στους εσωτερικούς χώρους, κάνοντας ευκολότερη και ποιοτικότερη την εκτέλεση των περισσότερων εργασιών αλλά και τη καθημερινή διαβίωση. Επιπλέον, συμβάλει στην καλή ψυχολογία των χρηστών και αναβαθμίζει αισθητικά το εσωτερικό περιβάλλον. Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ο φυσικός φωτισμός έχει μηδενικό κόστος.

Παράγοντες που επηρεάζουν το φυσικό φωτισμό στον εσωτερικό χώρο

Όπως είναι λογικό, ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα του φυσικού φωτός στον εσωτερικό χώρο αλλά και την κατανομή του είναι αφενός ο αριθμός, η θέση, το μέγεθος και το σχήμα των παραθύρων και αφετέρου το εμβαδόν και το σχήμα του χώρου. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει ο προσανατολισμός, δηλαδή η θέση του ηλίου σε σχέση με το κτίριο, αλλά και οι τοπικές συνθήκες ηλιοφάνειας. Σημαντικό είναι επίσης και το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή αν υπάρχουν εμπόδια ή έντονα ανακλαστικές επιφάνειες. Τέλος, οι υαλοπίνακες μπορούν να ρυθμίσουν την ποσότητα του φυσικού φωτισμού καθώς υπάρχουν διαφανείς-ημιδιαφανείς υαλοπίνακες.

Συμπερασματικά λοιπόν η ένταση του φυσικού φωτισμού σε έναν εσωτερικό χώρο αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των διαστάσεων των παραθύρων σε σχέση με το εμβαδόν του χώρου, όσο πιο διάφανα και καθαρά είναι τα τζάμια, όσο λιγότερα εμπόδια υπάρχουν έξω από το παράθυρο ή όσο πιο απομακρυσμένα είναι από το κτίριο και όσο πιο ανοιχτόχρωμες είναι οι εσωτερικές επιφάνειες.

Σημειώνεται ότι οι χρήστες ενός χώρου επιθυμούν να βλέπουν τον ουρανό και αυτό επηρεάζει στην αντίληψή τους για τα επίπεδα του φυσικού φωτισμού στον εσωτερικό χώρο.

Η θέση των παραθύρων

Γενικά, όσο πιο ψηλά είναι τοποθετημένα τα παράθυρα τόσο μεγαλύτερη είναι και η στάθμη του φυσικού φωτός. Επίσης, τα παράθυρα που βρίσκονται ψηλότερα έχουν συνήθως καλύτερη θέα στον ουρανό ενώ οι πιθανότητες να παρεμποδίζεται το φυσικό φως από κτίρια, δέντρα ή άλλα εμπόδια είναι λιγότερες. Για αυτό το λόγο, προτιμώνται τα κατακόρυφα παράθυρα έναντι των οριζόντιων, δηλαδή εκείνα που έχουν μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με το πλάτος. Η ποδιά συνιστάται να δημιουργείται στο ύψος του επιπέδου εργασίας ενώ το πρέκι, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Βέβαια, η φωτεινή ένταση του εξωτερικού περιβάλλοντος διαφέρει σημαντικά στη διάρκεια μια ημέρας αλλά και στη διάρκεια του χρόνου. Επίσης το φως ανακλάται στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες και το ανακλώμενο φως συμβάλει σημαντικά στην ένταση του φυσικού φωτός στον εσωτερικό χώρο. Συνεπώς, το φως που υπάρχει στον εσωτερικό χώρο αποτελεί το άθροισμα του άμεσου φωτός που προέρχεται από τον ουρανό και του έμμεσου φωτός που προέρχεται από τις ανακλάσεις των εσωτερικών και των εξωτερικών επιφανειών.

Επειδή οι οροφές και τα δάπεδα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσωτερικών επιφάνειών, η χρήση αποχτόχρομων βαφών στην οροφή και ανοιχτόχρωμων επιστώσεων στο δάπεδο συνιστάται στους εσωτερικούς χώρους που υπολείπονται φυσικού φωτισμού όπως σε υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα, σε διαμερίσματα πυκνοκατοικημένων περιοχών κτλ.  


www.anakainisispitiou.gr

Για προσφορά ανακαίνισης σπιτιού αλλά και για να πάρετε ιδέες για οικολογική και οικονομική ανακαίνιση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας του Ιωάννη Φούσκα. 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved