Οι τάσεις 2019 στο σχεδιασμό της κουζίνας

houzz.com

Για πολλά χρόνια η κουζίνα από τα αγροτικά σπίτια μέχρι τα διαμερίσματα των αστικών πολυκατοικιών ήταν βοηθητικός χώρος, το μαγειριό, όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν, ήταν χωροθετημένη στο πίσω μέρος του σπιτιού. Είχε περιορισμένο μέγεθος και χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του φαγητού και το πλύσιμο των σκευών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο ρόλος της κουζίνας διαφοροποιήθηκε και σε συνδυασμό με τη δημοφιλία της μαγειρικής τέχνης και της γαστρονομίας σήμερα η κουζίνα αναδεικνύεται στο επίκεντρο του σπιτιού, στον τόπο συγκέντρωσης της οικογένειας και της παρέας.

Η ανακαίνιση κουζίνας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να εκπληρώσει το σκοπό που καλείται να επιτελέσει σήμερα. Η τεχνολογική εξέλιξη σε συσκευές, υλικά και τεχνικές κατασκευής σε συνδυασμό με τις νέες αντιλήψεις σχεδιασμού εξασφαλίζουν το ζητούμενο αποτέλεσμα. Οι τάσεις στο σχεδιασμό κουζίνας για το 2019 επιφυλάσσουν καινοτομίες για μια λειτουργική και άψογη αισθητικά κουζίνα για κάθε σπίτι.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας που ενσωματώνεται σε κάθε συσκευή και λειτουργία από το ψυγείο μέχρι τη βρύση δημιουργεί την έξυπνη κουζίνα. Η έξυπνη κουζίνα διαμορφώνεται με μία ολική ανακαίνιση. Ωστόσο,  αισθητήρες και αυτοματισμοί μπορούν να προστεθούν και σε υπάρχουσες κουζίνες με μερική αντικατάσταση συσκευών. Για παράδειγμα, επιλογή βρύσης που διαθέτει αισθητήρα κίνησης ή λειτουργία ανοίγματος με αφή. Από τις ηλεκτρικές συσκευές το έξυπνο ψυγείο διαχειρίζεται τα τρόφιμα που περιέχει και μέσω εφαρμογής ενημερώνεται για το περιεχόμενο ο κάτοχος ενώ βρίσκεται στο σούπερ μάρκετ. Ο φωτισμός της κουζίνας μπορεί επίσης να διαχειρίζεται μέσω αυτοματισμών και εφαρμογής για την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Σχετικά με το στυλ των ντουλαπιών οι επιλογές στρέφονται σε σύγχρονες λύσεις με εναλλακτικά υλικά. Ο στόχος είναι η δημιουργία περιβάλλοντος που όχι μόνο δεν προκαλεί, αλλά αποβάλλει το άγχος της καθημερινότητας από τους ενοίκους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λιτή, καθαρή γραμμή στο σχεδιασμό. Η αφαίρεση των επάνω ντουλαπιών αποτελεί μια αυξανόμενη τάση, καθώς διευρύνει οπτικά το χώρο. Εναλλακτικά η επιλογή ανοιχτών ραφιών αποτελεί τάση του 2019 εμπνευσμένη από το σχεδιασμό ξενοδοχείων και καταστημάτων. Έχουν μεταλλικό σκελετό και τα ράφια είναι από κρύσταλλο ή ακατέργαστο ξύλο. Η  χρήση του ξύλου είναι επιτακτική για τις φετινές κουζίνες γιατί ολοένα και περισσότεροι χρήστες επιζητούν τη σύνδεση με τη φύση. Το ξύλο διαμορφώνει ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον που είναι το ζητούμενο και παράλληλα είναι υλικό διαχρονικό και ευπροσάρμοστο για τη δημιουργία open plan χώρων.

Μία άλλη δημοφιλής επιλογή κυρίως για το δάπεδο της κουζίνας είναι τα κεραμικά πλακίδια. Χάρις στην τεχνολογία υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, υφές και σχέδια. Για παράδειγμα υπάρχουν κεραμικά πλακίδια απομίμησης ξύλινων σανίδων που μπορούν να επιλεγούν αντί του ξύλου επειδή δεν απαιτούν μεγάλη συντήρηση.

Τα λευκά ντουλάπια υποχωρούν και παραχωρούν τη θέση τους σε ενδιαφέρουσες διχρωμίες έντονων με ουδέτερους φυσικούς τόνους. Τα μαύρα ματ ντουλάπια σε διακριτική παρουσία στην κουζίνα προσδίδουν κομψότητα και πολυτελή εμφάνιση με μία λεπτή αίσθηση δράματος. Το μαύρο ματ χρώμα κυριαρχεί επίσης στα φινιρίσματα και στις λεπτομέρειες. Η φετινή τάση στο χρώμα είναι το πράσινο κυνηγού, ένα βαθύ πράσινο, που είναι μία κλασική απόχρωση, ζεστή, φιλόξενη που συνδυάζεται άψογα με το ξύλο καρυδιάς και το δέρμα σε λεπτομέρειες και επίσης το καπνιστό πράσινο, μια γλυκιά, βαθιά απόχρωση πράσινου που γκριζάρει ελαφρά και συνδυάζεται αρμονικά με ανοιχτόχρωμο ξύλο και μέταλλα. Τα πόμολα στα ντουλάπια επιστρέφουν σε μια περισσότερο ζεστή εκδοχή από τα κλασικά inox κομμάτια από ξύλο ή δέρμα.

Οι χαλαζιακοί πάγκοι εξακολουθούν να είναι στη μόδα.  Είναι υλικό εξαιρετικά σκληρό, ανθεκτικό, εύκολο στη συντήρηση και αντιμικροβιακό. Πολύ δημοφιλή για το 2019 είναι τα σχέδια που μιμούνται φυσικά πετρώματα, ιδιαίτερα αυτά με μεγάλες φλέβες. Η εξασφάλιση αποθηκευτικών χώρων στα ντουλάπια είναι θεμελιακή αρχή για μια λειτουργική κουζίνα. Η σωστή εκμετάλλευση του χώρου των ντουλαπιών εξασφαλίζει την αποθήκευση, π.χ σκευών, μικροσυσκευών, απορριμμάτων ανακύκλωσης. Οι έξυπνες λύσεις αποθήκευσης μέσα στα ντουλάπια εξασφαλίζουν πάγκο κουζίνας ελεύθερο από αντικείμενα και δεν υπάρχει αίσθημα ακαταστασίας. Η μεγαλύτερη τάση στην κουζίνα 2019 είναι οι βυθιζόμενοι απορροφητήρες που δίνουν καθαρή, μοντέρνα όψη στο χώρο.

Όλες οι τάσεις που προαναφέραμε συνδυάζουν την καλύτερη επιλογή σε λειτουργικότητα και αισθητική αρτιότητα για τη δημιουργία της απόλυτης κουζίνας.

Η κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα προσφέρει πολλά πακέτα ανακαίνισης από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ικανοποιεί τις ανάγκες και το διαθέσιμο προϋπολογισμό σας. 

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved