Πάγκοι κουζίνας- Εναλλακτικά υλικά

Πάγκοι κουζίνας- Εναλλακτικά υλικά http://www.houzz.com/photos/9506/bulthaup-modern-kitchen-other

Οι πάγκοι της κουζίνας και του μπάνιου, μπορούν να κατασκευαστούν απο διάφορα υλικα, αρκεί να πληρούν κάποιες βασικές προυποθέσεις, όπως να αντέχουν στην υγρασία, στους λεκέδες, στην υψηλή θερμοκρασία, κλπ.

Αυτό σημαίνει, ότι εκτός απο το μάρμαρο και τον γρανίτη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διάφορα άλλα υλικά, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το μωσαϊκό και διάφοροι ημιπολύτιμοι λίθοι. Δείτε μερικές εναλλακτικές επιλογές:

Πάγκος απο Σοδαλίτη

Ο Σοδαλίτης (Σοδάλιθος) είναι ένα ημιπολύτιμος λίθος, στην επιφάνεια του οποίου σχηματίζονται λουλακί νερά. Βέβαια, εκτός απο πάγκος κουζίνας χρησιμοποιείται συνήθως στην κρυσταλλοθεραπεία και στην κατασκευή κοσμημάτων. Το πέτρωμα αυτό, πολλές φορές ταυτίζεται με τον γρανίτη αν και πρόκειται για διαφορετικό ορυκτό. Η σκληρότητα του είναι σαφώς μικρότερη απο αυτην του γρανίτη αλλά η αισθητική του είναι μοναδική.

Πάγκος απο φύλλα ψευδαργύρου

Μια συνηθισμένη πρακτική, στην κατασκευή πάγκων κουζίνας, αποτελεί η επικάλυψη μιας σταθερής επιφάνειας (πχ. ξύλινης) με φύλλα μετάλλου. Τα φύλλα μετάλλου μπορεί να είναι απο ανοξείδωτο χάλυβα (inox), απο τιτανιούχο ψευδάργυρο (Zinc) ή από χαλκό. Τα φύλλα τιτανιούχου ψευδαργύρου (Zinc) είναι εύπλαστα και έχουν φυσικές, αντι-βακτηριδιακές ιδιότητες. Διατίθενται είτε προ-οξειδωμένα είτε φυσικά (οπότε η επιφάνεια τους οξειδώνεται και μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου).

Πάγκος απο φύλλα χαλκού

Τα φύλλα χαλκού, έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα φύλλα ψευδαργύρου, δηλαδή είναι εύπλαστα και αποκτούν μια μοναδική πατίνα με το πέρασμα του χρόνου.

Πάγκος απο μωσαϊκό

Το τσιμέντο, χρησιμοποιείται εκτενώς στους πάγκους κουζίνας. Αν όμως, προστεθούν στη μάζα του τσιμέντου διάφορα αδρανή τότε τα αισθητικά αποτελέσματα είναι αρκετά διαφορετικά. Για παράδειγμα το γνωστό υλικό Terrazzo (μωσαϊκό) αποτελεί μια μίξη απο τσιμέντο και διάφορα αδρανή, όπως κομμάτια μαρμάρου, χαλαζία, γρανίτη, γυαλιού, κλπ. Μετά την στερεοποίηση του μίγματος, η επιφάνεια γυαλίζεται σχολαστικά και έτσι γίνεται λεία και ομαλή, όπως το μάρμαρο. Το μωσαϊκό, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στην επίστρωση δαπέδων, αλλά τα τελευταία χρόνια άρχισε να βρίσκει εφαρμογή και στους πάγκους της κουζίνας και του μπάνιου.

Σχετικά Άρθρα

 • Τί χρώμα να γίνει ο πάγκος της κουζίνας από τεχνογρανίτη; Ποιά η γνώμη σας για το πλακάκι; Τί χρώμα να γίνει ο πάγκος της κουζίνας από τεχνογρανίτη; Ποιά η γνώμη σας για το πλακάκι;

  Ερώτηση αναγνώστριας:

  Σας παρακαλώ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τι χρώμα μπορεί να γίνει πάγκος από τεχνογρανίτη σε κουζίνα η οποία είναι λευκή (όχι λάκα) και φαίνονται τα νερά του ξύλου σε χρώμα γκρι και τα ντουλάπια της είναι γυάλινα, βαμμένα σε χρώμα γλυκό λαδοκίτρινο; Το πάτωμα είναι σε χρώμα τσιμεντί. Επίσης στο κούτελο της κουζίνας γα οικονομικούς λόγους θα μπει πλακάκι. Ποια είναι η γνώμη σας για το χρώμα του πλακιδίου; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση. Χρύσα

  Την απάντηση δίνει η Αναστασία Καραβασίλη (Msc Interior Designer)

  Αγαπητή Χρύσα,

  Την επιλογή κουζίνας που έκανες σύμφωνα με την περιγραφή σου θα την χαρακτήριζα ‘’mix & match”. Δηλαδή συνδυασμός δύο διαφορετικών στυλ, αφού η λευκή πατίνα με τα γκρι νερά είναι πιο κλασσικό στυλ που παραπέμπει δε γαλλικό ¨countrystyle¨ ενώ τα γυάλινα χρωματιστά ντουλάπια είναι κάτι σύγχρονο και μοντέρνο.Έτσι και η λύσεις που θα σου προτείνω θα είναι συνδιασμός των δύο αυτών στυλ.

  Επιπλέον δε θα πρέπει να σε δυσαρεστεί το γεγονός ότι στην πλάτη της κουζίνας θα τοποθετηθούν πλακίδια, αφού υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις και προτάσεις χρησιμοποιώντας τα!Ποικιλλία σχεδίων και χρωμάτων για όλα τα γούστα. Το κάθε υλικό έχει την ιστορία και την μαγεία του. Έχοντας έμπνευση ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων θα δώσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει.

  Σαν πρώτη πρόταση προτείνω αγαπημένα παραδοσιακά κεραμικά πλακίδια σε patchwork διάταξη, τα οποία είναι πολύ μόδα αλλά και διαχρονικά συγχρόνως (Εικ. 1). Είναι μία ιδανική λύση που συνδιάζει καλόγουστα το μοντέρνο με το παραδοσιακό, ακριβώς για την περίπτωσή σου. Σε αυτή τη λύση ο τεχνογρανίτης πάγκος που θα ταίριαζε είναι σε σκούρο τόνο του γκρι (Εικ. 2).

  Εικ. 1

  Εικ. 2

  Σαν δεύτερη επιλογή σου προτείνω πλακάκι γκρι ορθογώνιο τοποθετημένο σαν το «παραδοσιακό» τουβλάκι (Εικ. 3). Μία επιλογή που παραπέμπει σε πιο βιομηχανικό στυλ, ωστόσο ταιριάζει κι αυτό αρκετά καλά. Να προσθέσω ότι αντί για πλακάκι θα μπορούσε να είναι και τουβλάκι επένδυση σε αυτόν τον χρωματισμό ή ακόμα και κάποια φυσική ψηφίδα. Εάν επιλέξεις αυτή τη λύση ο τεχνογρανίτης που ταιριάζει είναι λευκός, είτε με απαλή (Εικ.4) είτε με πιο έντονη (Εικ. 5) κρυσταλλική σύνθεση.

  Εικ. 3

  Εικ. 4

  Εικ. 5

  Οι επιλογές είναι πολλές….. Η τελική απόφαση δική σου! Καλή επιτυχία!

  Αναστασία Καραβασίλη

  Msc Interior Designer

  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  blog: www.karavasilidesign.blogspot.gr

  web: www.karavasilisgroup.gr

 • Τι πάγκο και πλακάκια κουζίνας να διαλέξω; Τι πάγκο και πλακάκια κουζίνας να διαλέξω;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Κάνω ανακαίνιση στο πατρικό μου σπίτι και θέλω να αλλάξω στην κουζίνα τον πάγκο και τα πλακάκια. Δεν έχω πάρει ακόμα κανένα έπιπλο ή κουρτίνες όποτε δεν έχω κάποιο περιορισμό στα χρώματα. Τι μου προτείνετε ?” Αντιγόνη

  Η άποψη μας

  Μπορείτε να διαλέξετε χαλαζιακό πάγκο κουζίνας σε ανοιχτόχρωμη ή σκούρα απόχρωση, καθώς συνδυάζεται απόλυτα με τα υπάρχοντα ντουλάπια κουζίνας. Το ίδιο υλικό μπορείτε να επιλέξετε και για την πλάτη της κουζίνας. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιλέξετε πλακάκια ίδιου ή αντίθετου τόνου από του πάγκου.

  Για το δάπεδο διαλέξτε αντίθετο τόνο του πάγκου, δηλ. σκούρος πάγκος-ανοιχτόχρωμο δάπεδο και αντίστροφα.

  Περισσότερες πληροφορίες για υλικά πάγκου κουζίνας στα σχετικά άρθρα μας

  Πάγκοι κουζίνας- Υλικά

  Πάγκοι κουζίνας- Εναλλακτικά υλικά

  Πηγή φωτο: http://www.caesarstone.com/en/Gallery/Kitchens/Pages/default.aspx

 • Τι χρώμα πάγκου κουζίνας να διαλέξω; Τι χρώμα πάγκου κουζίνας να διαλέξω;

  Ερώτηση αναγνώστριας

  “Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο εξής: τα ντουλάπια της κουζίνας μου είναι σπαστό λευκό και το πλακάκι που μου αρέσει πολύ είναι στο χρώμα της μόκας!! Τι χρώμα πάγκο μπορώ να βάλω?” Πηνελόπη

  Η άποψη μας

  Μπορείτε να επιλέξετε χαλαζιακό πάγκο με τα προτερήματα που έχει και σε αποχρώσεις που συνδυάζονται με το πλακάκι σε απόχρωση μόκας και το ζαχαρί χρώμα των ντουλαπιών.Η επιλογή της απόχρωσης και της όψης του πάγκου εξαρτάται από το ύφος της κουζίνας.

  www.fireclaytile.com

  Αν τα ντουλάπια είναι σε μοντέρνο ύφος επιλέξτε την απόχρωση της μόκας στον πάγκο. Επίσης σύγχρονο στυλ ντουλάπια αναδεικνύονται με ανοιχτόχρωμο πάγκο σε απόχρωση της κρέμας.

  Τέλος σε κλασσικό στυλ ταιριάζει πάγκος με χρώματα από μόκα έως μπεζ ανοικτό, που σε όψη θυμίζει γρανίτη.

  Οι φωτό των πάγκων από: www.caesarstone.com/en

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved