Το δωμάτιο αποθήκευσης τροφίμων

Το δωμάτιο αποθήκευσης τροφίμων http://www.houzz.com/photos/373543/Mill-Creek-Ridge-Farmhouse-farmhouse-kitchen-minneapolis

Αν σχεδιάζετε την κατοικία σας από την αρχή, τότε έχετε τη δυνατότητα να προβλέψετε την κατασκευή ενός ξεχωριστού δωματίου για την αποθήκευση των τροφίμων, δίπλα ή μέσα στην κουζίνα.

Τα δωμάτια αυτά είναι πολύ πρακτικά καθώς εκεί μπορούν να αποθηκεύονται τρόφιμα, σκέυη, καθαριστικά είδη ή ακόμα και ένα βοηθητικό ψυγείο ή μια κατάψυξη.

Εγκαταστάσεις/ αερισμός:

Οι χώροι αποθήκευσης τροφίμων πρέπει να διατηρούνται δροσεροί και να προστατεύονται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Συνεπώς, χρειάζονται ένα μικρό παράθυρο ή και καθόλου παράθυρο, ενώ είναι απαραίτητο να αερίζονται καλά (με φυσικό ή με τεχνητό τρόπο).

Θα πρέπει να διαθέτουν παροχές ηλεκτρισμού, για πιθανή τοποθέτηση καταψύκτη, ψυγείου κρασιών, βοηθητικού ψυγείου, κλπ.

Προσοχή: Οι κεντρικές σωληνώσεις του καλοριφέρ δεν πρέπει να διέρχονται από την τροφο-αποθήκη αλλά ούτε και να υπάρχει θερμαντικό σώμα μέσα στο μικρό αυτό χώρο, καθώς η ζέστη που θα εκπέμπεται θα καταστήσει αδύνατη την αποθήκευση των τροφίμων. Αυτό είναι ένα λάθος που γίνεται αρκετά συχνά, καθώς τα βοηθητικά δωμάτια θεωρούνται ιδανικά για το "κρύψιμο" των εγκαταστάσεων και των σωληνώσεων.

Η πόρτα:

Ανάλογα με τις διαστάσεις της αποθήκης αλλά και τη θέση της στο σπίτι, η πόρτα μπορεί να ανοίγει προς τα έξω ή προς τα μέσα. Αν για παράδειγμα η αποθήκη βρίσκεται εντός της κουζίνας τότε η πόρτα μπορεί να ανοίγει ακριβώς όπως και τα ντουλάπια (δηλαδή προς τα έξω). Μάλιστα, η όψη της πόρτας, μπορεί να είναι ίδια με αυτήν των υπόλοιποων ντουλαπιών της κουζίνας.

Ο εξοπλισμός:

Ο συνήθης εξοπλισμός ενός δωματίου αποθήκευσης τροφίμων περιλαμβάνει ντουλάπια, συρτάρια και ράφια, τα οποία μπορούν να φτάνουν μέχρι και την οροφή.

Η αποθήκη τροφίμων ως ξεχωριστό δωμάτιο

Οι αποθήκες τροφίμων καλό είναι να βρίσκονται σε άμεση σχέση με την κουζίνα (μέσα ή δίπλα). Ανάλογα με τα διαθέσιμα τετραγωνικά, τα ράφια και τα ντουλαπια μπορούν να οργανωθούν σε σχήμα Π, σε σχήμα Γ ή σαν διάδρομος.

Η αποθήκη τροφίμων ως ντουλάπι

Σίγουρα. δεν υπάρχει σε όλες τις κατοικίες η δυνατότητα κατασκευής ανεξάρτητων δωματίων/ αποθηκών. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να κατασκευαστεί μια αποθήκη τροφίμων που να είναι στην ουσία ένα μεγάλο ντουλάπι (ονομάζεται και τροφοθήκη).

Χώρος αποθήκευσης ως ντουλάπι

Χώρος αποθήκευσης ως γωνιακό ντουλάπι

Εξυπνες διατάξεις στην κάτοψη

Το δωμάτιο αποθήκευσης τροφίμων, καταλαμβάνει αρκετό χώρο στην κάτοψη. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες έξυπνες λύσεις που μπορούν να "καμουφλάρουν" την εσοχή που συνήθως δημιουργείται.

Λύση 1η: Συνδυασμός της αποθήκης τροφίμων με το μπάνιο. Η αποθήκη τροφίμων μπορεί να επεκταθεί μέσα στο μπάνιο και στην εσοχή να τοποθετηθεί η μπανιέρα.

Λύση 2: Συνδυασμός της αποθήκης τροφίμων με το υπνοδωμάτιο. Η αποθήκη τροφίμων μπορεί να επεκταθεί μέσα στο μπάνιο και στην εσοχή να τοποθετηθεί η ντουλάπα.

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved