Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

Ο εσωτερικός χώρος πρέπει να εξασφαλίζει στους χρήστες του άνετη διαβίωση. Συνεπώς, αν σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση διαμερίσματος θα πρέπει να σκεφτείτε και ζητήματα όπως την θερμομόνωση και την ηλιοπροστασία. Για μια σωστή μελέτη ανακαίνισης επισκεφτείτε την Κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας.

Η ηλιοπροστασία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της αρχιτεκτονικής, όχι μόνο για τις χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως οι Μεσογειακές αλλά και για τις βόρειες χώρες.

Η οικονομική κρίση οδηγεί στην εξοικονόμηση ενέργειας είτε για θέρμανση το χειμώνα, είτε για ψύξη των κτιρίων το καλοκαίρι. Η σωστή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια συνεισφέρει στην εξοικονόμηση και επιτυγχάνεται με το σωστό μέγεθος και προσανατολισμό των ανοιγμάτων στα κτίρια.

Τα νότια ανοίγματα δέχονται τη μέγιστη ετήσια μέση ηλιακή ακτινοβολία και ενέργεια. Συνιστάται να έχουν μεγάλο μέγεθος για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα, χωρίς τον κίνδυνο υπερθέρμανσης το καλοκαίρι. Τα βορεινά ανοίγματα παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες κατά το χειμώνα και πρέπει να έχουν μικρό μέγεθος. Πλεονέκτημα τους είναι ότι επιτρέπουν το διάχυτο φως να εισέλθει στο χώρο και όχι το άμεσο με αποτέλεσμα την αποφυγή θάμβωσης. Τα ανατολικά και δυτικά ανοίγματα δέχονται μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του χώρου και μικρή το χειμώνα, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα πλεονεκτικά. Επιλέγονται μόνο για την αξιοποίηση της θέας και την βελτίωση του φυσικού φωτισμού.

Η ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων εξαρτάται από τον προσανατολισμό τους. Στα νότια ανοίγματα αποτελεσματική σκίαση προσφέρουν τα απλά οριζόντια σκίαστρα (σταθερά ή κινητά), καθώς οι ηλιακές ακτίνες το καλοκαίρι προσπίπτουν από ψηλότερο σημείο από ότι το χειμώνα. Στα βορινά ανοίγματα δεν απαιτείται ηλιοπροστασία. Για τα ανατολικά και ιδιαίτερα τα δυτικά ανοίγματα που δέχονται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία μετά το μεσημέρι, όπου οι ηλιακές ακτίνες προσπίπτουν από χαμηλά συνιστώνται κάθετα σκίαστρα υπό κλίση.

Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

Τα συστήματα ηλιοπροστασίας κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση τους σε εξωτερικά-εσωτερικά-περιεχόμενα στα υαλοστάσια, ανάλογα με τη γεωμετρία τους σε οριζόντια-κατακόρυφα, ανάλογα με τον χειρισμό τους σε σταθερά-κινητά. Επίσης ποικίλουν και κατά το υλικό κατασκευής τους. Σε περίπτωση ανακαίνισης θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαβετε συστήματα ηλιοπροστασίας.

Συστήματα εξωτερικών στοιχείων ηλιοπροστασίας

Αποτελούν την καλύτερη λύση για εξοικονόμηση ενέργειας και εκμετάλλευση του φυσικού φωτός.Αποτελούνται από στοιχεία οριζόντια ή κατακόρυφα, σταθερά ή κινητά (περσίδες). Μπορούν να κατασκευαστούν από ποικίλα υλικά, όπως σκυρόδεμα, μέταλλο, γυαλί, ξύλο. Εναλλακτικά κατασκευάζονται πανώ από PVC, ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία για τις νότιες όψεις που προσφέρουν καλή οπτική επαφή με το περιβάλλον, αλλά το καλοκαίρι έχουν μεγάλη αντανακλαστικότητα που προκαλεί θάμβωση. Λόγω της θέσης τους συμμετέχουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου και η τοποθέτηση τους λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό.

Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

Εσωτερικά συστήματα ηλιοπροστασίας

Η εσωτερική σκίαση επιτυγχάνεται με διαφόρων ειδών κουρτίνες, κατακόρυφες ή οριζόντιες περσίδες, βενετικά στόρια, στόρια περιτυλισσόμενα σε κύλινδρο στο επάνω μέρος του ανοίγματος.Τα συστήματα εσωτερικής σκίασης υπάρχουν σε πολλά μεγέθη, χρώματα και υλικά, για τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε χώρου εργασίας ή κατοικίας. Δεν προσφέρουν κάποιο αξιόλογο βαθμό θερμομόνωσης, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει σε όλο το κέλυφος του κτιρίου (τοιχοποιίες και ανοίγματα). Ωστόσο προσφέρουν σημαντική άνεση στους ένοικους του χώρου.

Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

Συστήματα περιεχόμενα στα υαλοστάσια

Τα υαλοστάσια των κουφωμάτων μπορούν να αποτελέσουν ταυτόχρονα και συστήματα σκίασης με την τοποθέτηση μηχανισμών ηλιοπροστασίας (βενετικά στόρια, γρίλιες ή πανώ) μεταξύ των δύο τζαμιών και εφαρμογή ειδικών μεμβρανών ή επιλεκτικών βαφών στα τζάμια του υαλοστασίου.Η κλίση και το ύψος τους ελέγχεται από το εσωτερικό του χώρου, ανάλογα με τη θέση του ήλιου και την επιθυμητή ποσότητα εισερχόμενης ακτινοβολίας.

Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

Μεμβράνες ηλιοπροστασίας

Προσφέρουν σταθερό αποτέλεσμα σκίασης όλο το χρόνο. Διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως θερμοανακλαστικές μεταλλικού χρώματος, που αντανακλούν μέχρι και το 80% της ηλιακής ενέργειας, φιλτράρουν την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία (99%) και προσφέρουν προστασία της ιδιωτικότητας (βλέπουμε δεν μας βλέπουν), αντιθαμβωτικές που φιλτράρουν το ηλιακό φως, απορρίπτουν τους διαβρωτικούς παράγοντες (ακτινοβολίες UVA και UVB) και απορροφητικές που φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνουν τη θερμότητα και τη φωτεινότητα, την ορατότητα από έξω.

Καταλήγοντας για να εξασφαλιστούν η ευεξία των χρηστών κάθε κτιρίου και η οπτική άνεση και επιτευχθούν ενεργειακά οφέλη θα πρέπει να γίνει προσεκτική μελέτη των ανοιγμάτων στα κτίρια (μέγεθος, προσανατολισμός) και να ακολουθήσει η επιλογή του κατάλληλου συστήματος σκίασης, ώστε να ελέγχει την ποσότητα εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι και συγχρόνως να εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό, αερισμό και απρόσκοπτη θέα, χωρίς να μειώνει τον επιθυμητό ηλιασμό το χειμώνα.

Σχετικά Άρθρα

 • Βρεφικά σεντόνια και βρεφικές κουρτίνες για το τέλειο δωμάτιο του μωρού Βρεφικά σεντόνια και βρεφικές κουρτίνες για το τέλειο δωμάτιο του μωρού

  Νέο μωράκι στην οικογένεια; Είτε μόλις γεννήσατε, είτε ετοιμάζεστε να το φέρετε στον κόσμο, τα βρεφικά σεντόνια και οι βρεφικές κουρτίνες θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στο δωμάτιο του δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να μεγαλώσει σωστά και προστατευμένο.

 • Γνωρίστε τον τύπο τέντας που θα προσφέρει σκιά και προστασία στο σπίτι σας Γνωρίστε τον τύπο τέντας που θα προσφέρει σκιά και προστασία στο σπίτι σας

  Στα περισσότερα κλίματα και ιδιαίτερα στις περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η χώρα μας, η κατάλληλη σκίαση είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για το σχεδιασμό παθητικών συστημάτων ηλιοπροστασίας, όπως ο προσανατολισμός και η θέση των ανοιγμάτων.

  Οι σωστές επιλογές στη σκίαση επιτρέπουν την είσοδο των ηλιακών θερμικών κερδών κατά το χειμώνα και την αποτρέπουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

  Με τη σκίαση των ανοιγμάτων και των εξωτερικών χώρων του σπιτιού μπορούμε να μειώσουμε τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, να βελτιώσουμε τη θερμική άνεση των ενοίκων, να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να βελτιώσουμε την ποιότητα του φυσικού φωτός.

  Στις νέες κατασκευές έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε συστήματα σκίασης σε συνδυασμό με μελετημένη επιλογή της θέσης και του μεγέθους των ανοιγμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τον προσανατολισμό και την ενδεχόμενη θέα ταυτόχρονα.

  Ωστόσο, και σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε ανακαίνιση, έχουμε την ευκαιρία να προσθέσουμε κάποιο σύστημα σκίασης, το οποίο μπορεί να αμβλύνει προβλήματα, τη μεγάλη ποσότητα θερμότητας που εισέρχεται από τα δυτικά ανοίγματα. Για κάθε προσανατολισμό προτείνονται διαφορετικοί τύποι σκίασης. Σε βόρειο προσανατολισμό δεν απαιτείται ιδιαίτερη ηλιοπροστασία. Σε ανατολικό και δυτικό προσανατολισμό είναι κατάλληλες σταθερές ή κινητές κάθετες γρίλιες ή περσίδες. Σε νότιο προσανατολισμό αποτελεσματική σκίαση προσφέρουν κινητά ή σταθερά οριζόντια σκίαστρα.

  Κατά το σχεδιασμό για την ανακαίνιση σπιτιού επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία ανακαινίσεων του Ιωάννη Φούσκα για πλήρη ενημέρωση τοποθέτησης συστημάτων σκίασης.

  Το πλέον συνηθισμένο, αλλά και αποτελεσματικό σύστημα σκίασης αποτελούν οι τέντες σε διάφορους τύπους. Η τοποθέτηση τους αποτελεί επένδυση για κάθε σπίτι. Μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από μπαλκονόπορτες, παράθυρα, μπαλκόνια, βεράντες. Αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών μειώνοντας την είσοδο του ηλιακού φωτός και τη θάμβωση και επιτρέπουν άνετη χρήση των βεραντών και μπαλκονιών.

  Τέντες με αντηρίδα

  Αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τύπο τέντας. Κινούνται σε οδηγούς που στηρίζονται συνήθως στα κάγκελα και είναι κατασκευασμένοι από σίδηρο ή αλουμίνιο. Οι τέντες κινούνται στους οδηγούς με χειροκίνητο ή ηλεκτροκίνητο μηχανισμό. Οι βραχίονες παραμένουν ορατοί όταν η τέντα μαζευτεί.

  Τέντες με βραχίονες

  Αποτελούν μία εύχρηστη λύση, καθώς μπορούν να στηριχθούν στον τοίχο ή τη μαρκίζα του μπαλκονιού ανάλογα με τις ανάγκες και μπορούν να σταματήσουν σε οποιαδήποτε θέση. Όταν μαζευτούν αφήνουν ελεύθερη τη θέα.

  Τέντες τύπου κασέτας

  Είναι πτυσσόμενες. Λειτουργούν όπως οι τέντες με βραχίονες με τη διαφορά ότι όταν κλείνουν προστατεύουν το μηχανισμό και το ύφασμα από τις καιρικές συνθήκες και αυξάνουν τη διάρκεια της ζωής τους. Παράλληλα αποτελούν διακριτικό, κομψό στοιχείο της πρόσοψης.

  Τέντες ριντό (κάθετες)

  Είναι τέντες κάθετες που ξεκινούν από την οροφή του μπαλκονιού και φθάνουν στην κουπαστή του κάγκελου ή στο δάπεδο, όπου ακινητοποιούνται με γάντζους. Για να εξασφαλίζεται η ορατότητα συνήθως επιλέγεται ζελατίνα ή διάτρητο ύφασμα. Για προστασία από βροχή και αέρα μπορούν να λειτουργήσουν σε πλευρικούς οδηγούς.

  Τέντες καμποτίνες (κούρμπες)

  Χρησιμοποιούνται για την προστασία των παραθύρων, εισόδων, βιτρινών κλπ από τον ήλιο και τη βροχή. Μπορεί να γίνει σταθερή και ανοιγόμενη σε διάφορα σχέδια και σχήματα ανάλογα με τη διακόσμηση και τη μορφολογία της όψης. Ο σκελετός κατασκευάζεται από αλουμίνιο.

  Πέργκολες

  Υπάρχουν σε διάφορες εκδοχές: κινητές/σταθερές με υφάσματα, σε μεταλλικό ή σκελετό αλουμινίου. Συμμετέχουν στη διαμόρφωση των όψεων. Είναι λειτουργικές και προσφέρουν σκίαση σε μεγάλες επιφάνειες εξωτερικών χώρων.

  Μηχανισμοί/ Αυτοματισμοί

  Σε όλες τις περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί χειροκίνητος ή ηλεκτροκίνητος μηχανισμός που ελέγχεται με ασύρματο τηλεχειριστήριο. Επίσης οι τέντες μπορούν να λειτουργήσουν με αισθητήρες. Ο αισθητήρας αέρα/ ήλιου προστατεύει τις τέντες από περίπτωση ισχυρού ανέμου που τις ανεβάζει αυτόματα και ρυθμίζει την προστασία από τον ήλιο, καθώς κινεί την τέντα ανάλογα με τη φωτεινότητα της ατμόσφαιρας. Στις τέντες μπορεί να ενσωματωθεί φωτισμός.

  Τεντόπανα

  Τα υφάσματα τέντας προσφέρονται σε ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και συνδυασμών. Επίσης διατίθενται με διάφορες επιστρώσεις που προσδίδουν στα τεντόπανα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας, αποτροπή προσκόλλησης ρύπων, αυτοκαθαρισμό, αδιαβροχοποίηση, προστασία από ανέμους, φιλικότητα προς το περιβάλλον. Ανοιχτόχρωμα υφάσματα αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τα σκουρότερα την απορροφούν.

 • Κουρτίνες, στόρια, πάνελ παραθύρων: Τα μοναδικά πλεονεκτήματα τους Κουρτίνες, στόρια, πάνελ παραθύρων: Τα μοναδικά πλεονεκτήματα τους

  Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό και τη θέα, συμπληρώνονται συνήθως από τις κουρτίνες, τα στόρια, τα πάνελ κ.ά. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης κουρτινών θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved