Άρωμα ρετρό με τσιμεντοπλακάκια

Άρωμα ρετρό με τσιμεντοπλακάκια http://www.houzz.com/photos/354182/DESIGN-FLOORdesign-floorDESIGN-FLOORdesign-floorDESIGN-FLOOR-LUXURYSTYLEES-contemporary-dining-room-other

Άκρως διακοσμητικά, με τα πολύχρωμα σχέδια τους τα τσιμεντοπλακάκια επανέρχονται και ανακαλούν μνήμες από τα σπίτια της παιδικής ηλικίας.

Τα τσιμεντοπλακίδια εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στη Νότια Γαλλία και από εκεί έγιναν δημοφιλή σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης και στη χώρα μας και τα βλέπουμε να κοσμούν δάπεδα και τοίχους πολλών σημαντικών δημόσιων κτιρίων και παλατιών.

Σήμερα τα τσιμεντοπλακίδια κάνουν δυναμική επανεμφάνιση, με τους αρχιτέκτονες και διακοσμητές να τα θεωρούν μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση για τοίχους και δάπεδα, καθώς στοιχεία τους θυμίζουν τα περίφημα Αναγεννησιακά δάπεδα.

Που εφαρμόζονται

Δάπεδο

Στο καθιστικό με τη μορφή ‘χαλιού’, στην κουζίνα, στο μπάνιο ακόμη και σε βεράντες.

Τοίχοι

Διακοσμητικές παρεμβάσεις κάθε είδους, επενδύσεις στοιχείων του χώρου-τζάκι, τοιχεία, μπορντούρες- ακόμη και σε ολόκληρο τοίχο.

Διακόσμηση

Στον πάγκο της κουζίνας, επίτοιχο διακοσμητικό στοιχείο, τραπεζάκι καθιστικού και μόνο η φαντασία θέτει το όριο.

Από ποια υλικά και πως κατασκευάζονται

Το μίγμα από το οποίο κατασκευάζονται περιλαμβάνει λευκό τσιμέντο Portland, μαρμαρόσκονη, λεπτόκοκκη άμμο και ορυκτές χρωστικές για σταθερά, ανεξίτηλα χρώματα.

Η διαδικασία κατασκευής τους γίνεται χειροκίνητα, γι’ αυτό υπάρχουν ελαφρές αποκλίσεις στα πλακίδια, ένα ακόμη στοιχείο της γοητείας τους.

Το μίγμα χύνεται σε μεταλλικό καλούπι, στο οποίο βρίσκεται στερεωμένο το σχέδιο του πλακιδίου. Στη συνέχεια το καλούπι με το μίγμα πρεσάρεται σε χειροκίνητες ή ηλεκτροκίνητες πρέσες και αφήνεται να στεγνώσει με φυσικό τρόπο σε 2-4 εβδομάδες.

Η επιφάνεια τους τελειοποιείται με διάφορες τεχνικές, όπως αμμοβολή, στίλβωση, μπιζουτάρισμα, παραμένει όμως ελαφρά πορώδης.

Πως τοποθετούνται

  • Η τοποθέτηση των τσιμεντοπλακιδίων διαφέρει από εκείνη των κεραμικών.
  • Τοποθετούνται σε αλφαδιασμένο καθαρό υπόβαθρο από μπετόν, τσιμεντοσανίδες, γυψοσανίδες κλπ.. με κονίαμα ή κόλλα πλακιδίων, χωρίς σταυρουδάκια, με στενούς συνεχείς αρμούς για να διατηρείται η συνέχεια του σχεδίου που δημιουργούν.
  • Πριν την τοποθέτηση με κονίαμα τα πλακίδια βυθίζονται σε δοχείο με νερό για 10΄-15΄, ώστε να μην απορροφήσουν την υγρασία του κονιάματος.
  • Κατά την τοποθέτηση με κόλλα, η πίσω επιφάνεια τους καθαρίζεται σχολαστικά.
  • Τυχόν υπολείμματα κονιάματος ή κόλλας καθαρίζονται αμέσως μετά την τοποθέτηση των πλακιδίων, για να μη μείνουν λεκέδες στην επιφάνεια τους.
  • Όταν ολοκληρωθεί η επίστρωση του δαπέδου και ξηρανθεί το κονίαμα ή στεγνώσει η κόλλα, οι αρμοί γεμίζονται με λευκό ή έγχρωμο αρμόστοκο κατάλληλης απόχρωσης. Η περίσσεια του αρμόστοκου καθαρίζεται από την επιφάνεια των πλακιδίων όσο ακόμη είναι νωπός.
  • Αφού στεγνώσει ο αρμόστοκος το δάπεδο πλένεται με ήπιο καθαριστικό και άφθονο νερό.
  • Στη συνέχεια στο στεγνό δάπεδο απλώνεται με σφουγγάρι ένα σφραγιστικό, διαποτιστικό υγρό, που ζωντανεύει το χρώμα του και προστατεύει το δάπεδο από την υγρασία.
{youtube}IAscD-fOczc{/youtube}

Ποιοι οι τρόποι συντήρησης

  • Το δάπεδο πρέπει να σφουγγαρίζεται με καθαρό νερό, στο οποίο προσθέτουμε λίγο υγρό κερί για να διατηρείται η γυαλάδα των πλακιδίων.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε όξινα καθαριστικά, γιατί καταστρέφουν τα πλακίδια.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved