Ξύλινα δάπεδα; Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της συρρίκνωσης και της διόγκωσης του δαπέδου

LightningVolt Wood Floor" by Lars Lentz - Photo by Lars Lentz, source. Cropped version (compliant with CC-BY-SA) by 5ko. Licensed under CC BY-SA 1.0 via Wikimedia Commons LightningVolt Wood Floor" by Lars Lentz - Photo by Lars Lentz, source. Cropped version (compliant with CC-BY-SA) by 5ko. Licensed under CC BY-SA 1.0 via Wikimedia Commons

Η αλλαγή δαπέδου αποτελεί μία απο τις πιο δύσκολες εργασίες σε περίπτωση ανακαίνισης. Αν η τοποθέτηση δεν γίνει σωστά τότε το νέο δάπεδο μπορεί να εμφανίσει προβλήματα, όπως αποκολλήσεις. Για οικονομική αλλά και ποιοτική ανακαίνιση εμπιστευτείτε την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας και πάρτε άμεσα προσφορά: ανακαίνιση σπιτιού κόστος.

Το ξύλο είναι ένα από τα πιο παλιά υλικά δαπέδου. Επειδή χρησιμοποιείται πολλά χρόνια ως δομικό υλικό, οι μέθοδοι κατασκευής και τοποθέτησης ξύλινων δαπέδων έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Έτσι σήμερα, οι ξύλινες σανίδες κατασκευάζονται σε προτυποποιημένα μεγέθη ενώ το ξύλινο δάπεδο είναι αρκετά ανθεκτικό. Μετά την τοποθέτηση, η τελική επιφάνεια χρειάζεται λείανση και βερνίκωμα. Ωστόσο, στην αγορά διατίθενται σανίδες με προ-επεξεργασμένη και προ-βερνικωμένη επιφάνεια. Τα προϊόντα αυτά μειώνουν σημαντικά το χρόνο εγκατάστασης.

Οι κύριες μέθοδοι τοποθέτησης ξύλινων δαπέδων είναι

 • Καρφωτό. Οι σανίδες στερεώνονται με καρφιά.
 • Κολλητό. Οι σανίδες κολλιούνται στο υπόστρωμα.
 • Πλωτό. Οι σανίδες τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη πάνω σε κατάλληλο υπόστρωμα.

Κάθε μία από τις μεθόδους τοποθέτησης έχει τα πλεονεκτήματά της. Για παράδειγμα η πλωτή και η κολλητή τοποθέτηση είναι εύκολες και γρήγορες. Ωστόσο, μερικοί τύποι δαπέδων μπορούν να τοποθετηθούν αποκλειστικά με μία μέθοδο. Για παράδειγμα τα δάπεδα φελλού μπορούν μόνο να κολληθούν πάνω σε υπόστρωμα ενώ τα δάπεδα λαμινέιτ τοποθετούνται με την πλωτή μέθοδο. Η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, σε αντίθεση με άλλα υλικά, δεν απαιτεί τη χρήση λάσπης, κονιαμάτων αλλά και ακριβών εργαλείων.

Το ξύλο είναι ένα ζωντανό υλικό που συρρικνώνεται και διογκώνεται.

Το ξύλο είναι ένα ζωντανό υλικό, που ακόμη και πολλά χρόνια μετά την τοποθέτησή του, επηρεάζεται από το περιβάλλον του και ιδιαίτερα από τα επίπεδα υγρασίας, με αποτέλεσμα να αλλάζει σε μέγεθος. Οι αλλαγές στο μέγεθος δε γίνονται αισθητές όταν μιλάμε για μία μεμονωμένη ξύλινη σανίδα. Ωστόσο αν πρόκειται για ένα ξύλινο δάπεδο, το οποίο αποτελείται από πολλές σανίδες, τότε το πρόβλημα των συστολών/διαστολών, ή αλλιώς το φαινόμενο της ρίκνωσης και της διόγκωσης, είναι ιδιαίτερα έντονο και μπορεί να προκαλέσεις φθορές, αποκολλήσεις, τριξίματα και άλλες αστοχίες.

Τι πρέπει να προσέξετε για να μην εμφανιστούν προβλήματα στο ξύλινο δάπεδο από τις συστολές/ διαστολές

Πριν εγκαταστήσετε το ξύλινο δάπεδο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα υλικά έχουν μια μέση τιμή περιεχόμενης υγρασίας, δηλαδή δεν είναι ούτε υγρά ούτε πολύ ξηρά. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλλαγές στις διαστάσεις των σανίδων, μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού δε θα είναι ακραίες. Τα ξύλινα δάπεδα διατηρούν το μέγεθός τους σταθερό, όταν η θερμοκρασία του χώρου να είναι μεταξύ 15 και 28οC και η σχετική υγρασία 30-50%, δηλαδή όταν οι συνθήκες του εσωτερικού χώρου είναι φυσιολογικές. Οι ακραίες συστολές και διαστολές περιορίζονται ακόμη περισσότερο όταν ο εσωτερικός χώρος είναι προστατευμένος από την υγρασία και καλά μονωμένος. Επίσης, η επεξεργασία με κατάλληλα βερνίκια και προϊόντα προστατεύει περαιτέρω το υλικό.

Μετά την παράδοση των ξύλινων σανίδων στο χώρο τοποθέτησης, το δάπεδο δεν πρέπει να τοποθετηθεί αμέσως. Αντίθετα συνιστάται, η παραμονή των υλικών στο χώρο για τουλάχιστον 48 ώρες ή και περισσότερο έτσι ώστε η υγρασία του ξύλου να ισορροπήσει με την υγρασία του περιβάλλοντος. Βέβαια, οι συνθήκες του περιβάλλοντος στον εσωτερικό χώρο πρέπει να είναι φυσιολογικές και τα επίπεδα υγρασίας να βρίσκονται σε κατάλληλα επίπεδα.

Ακόμη και αν τηρήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές, το πρόβλημα της ρίκνωσης και της διόγκωσης του ξύλου παραμένει. Για αυτόν το λόγο κατά την εγκατάσταση του δαπέδου, συνιστάται η δημιουργία αρμού περιμετρικά στο δωμάτιο, δηλαδή στα σημεία όπου το δάπεδο συναντά τους τοίχους. Επίσης, συνιστάται η δημιουργία αρμού σε όλα τα σημεία όπου το δάπεδο συναντά κατακόρυφα εμπόδια, όπως σωλήνες, κλιμακοστάσα κτλ. Το μέγεθος του αρμού είναι 5-8mm.

Σε περίπτωση νεόδμητης οικοδομής το υπόστρωμα, δηλαδή το σκυρόδεμα και η τσιμεντοκονία, πρέπει να είναι στεγν.α. Γενικά, η υγρασία του σκυροδέματος πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από 3%. Ένα σημαντικό λάθος που έχει συμβεί σε πολλές κτιριακές κατασκευές είναι η βεβιασμένη τοποθέτηση των δαπέδων, πριν ακόμη στεγνώσει το υπόστρωμα, δηλαδή η τσιμεντοκονία. Αυτό σημαίνει, ότι το υπόστρωμα θα αποβάλει την υγρασία, ακόμη και πολλά χρόνια μετά, με αποτέλεσμα την αποκόλληση του δαπέδου.

Στις ανακαινίσεις και αλλαγές δαπέδων τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Σχετικά Άρθρα

 • Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου Τεχνητές πλάκες από τσιμέντο, άμμο και σκύρα για επένδυση δαπέδων εξωτερικού χώρου

  Τα υλικά δαπέδου είναι πολλά και ποικίλα ενώ το κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιότητες που το καθιστούν πλεονεκτικό για ένα συγκεκριμένο χώρο και μια συγκεκριμένη χρήση. Οι τεχνητές πλάκες κατασκευάζονται από ανάμιξη αποκλειστικά τεχνητών υλικών ή από ανάμειξη τεχνητών και φυσικών υλικών. Συνήθως, κατασκευάζονται από τσιμέντο ανακατεμένο με άμμο και σκύρα μικρών διαστάσεων (γαρμπίλι).

 • Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά Ψηφιδωτά Δάπεδα: εντυπωσιακά και διαχρονικά

  Η τέχνη του ψηφιδωτού έχει παρουσιάσει αριστουργήματα σε παγκόσμιο επίπεδο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Πρόκειται για μία δύσκολη τέχνη που επιστρατεύει τη φαντασία και την υπομονή του καλλιτέχνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την τέχνη της διακόσμησης επιφανειών με σχέδια που διαμορφώνονται από ψηφίδες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη και κολλημένες σε διαμορφωμένο υπόστρωμα. Οι αρμοί μεταξύ των ψηφίδων γεμίζονται με κατάλληλο υλικό και ολοκληρώνεται ένα περίτεχνα διακοσμημένο στοιχείο.

 • Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους) Δάπεδα από σχιστόπλακες (ή σχιστόλιθους)

  Οι σχιστόπλακες ή σχιστόλιθοι αποτελούν ένα δημοφιλές δομικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλές εκατονταετίες τόσο για επίστρωση δαπέδων όσο και για κάλυψη στεγών. Ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, οι σχιστόπλακες έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Όσον αφορά, στην προέλευσή του υλικού, οι σχιστόπλακες εξάγονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (σχιστόπλακες Πηλίου, σχιστόπλακες Καρύστου, σχιστόπλακες Ικαρίας κτλ).

  σχιστόπλακες, σχιστόλιθοι

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved