Μυστικά για επιτυχημένη βαφή σπιτιού και αντιμετώπιση των προβλημάτων της

houzz

Το βάψιμο σπιτιού αποτελεί τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο για να το ανανεώσετε και να αλλάξετε την αύρα του. Το σπίτι φρεσκάρεται εσωτερικά αλλά και εξωτερικά και με την επιλογή ενός σύγχρονου χρωματικού σχήματος επικαιροποιείται το ύφος του.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση των τοίχων εσωτερικών και εξωτερικών και της οροφής. Για παράδειγμα η υγρασία συντελεί στην εμφάνιση λεκέδων, φουσκωμάτων, ξεφλουδισμάτων και ανάπτυξη μούχλας που είναι επιβλαβής για την υγεία των ενοίκων. Ο επαναχρωματισμός αποτελεί περίπτωση ανακαίνισης κατοικίας που μπορείτε να επιχειρήσετε μόνοι σας, αρκεί να γνωρίζετε κάποια μυστικά για να επιτύχετε το σωστό αποτέλεσμα. 

Αρχικά οι επιφάνειες που πρόκειται να χρωματιστούν πρέπει να απαλλαχθούν από σαθρά υλικά και τα σημεία που το παλιό χρώμα δεν έχει πρόσφυση με το σοβά πρέπει να απομακρυνθούν. Στη συνέχεια καθαρίζονται οι φθαρμένες περιοχές και τυχόν οπές σφραγίζονται με επισκευαστικό κονίαμα αν είναι μεγάλες ή στόκο αν είναι μικρές. Έπειτα οι επιφάνειες καθαρίζονται καλά από ρύπους, μούχλα, τυχόν λευκά “χνούδια” ή μικρές φυσαλίδες και πρέπει να είναι τελείως στεγνές. Αν οι επιφάνειες είναι γυαλιστερές από το προηγούμενο χρώμα θα πρέπει να γυαλοχαρταριστούν για να επιτύχουμε καλή πρόσφυση του νέου χρώματος πάνω στο παλιό.

Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να προηγείται η εφαρμογή ασταριού, ώστε να σταθεροποιηθεί το νέο χρώμα με σωστή αραίωση ώστε το αστάρι να εισχωρήσει στον τοίχο. Στη συσκευασία του ασταριού και του χρώματος αναγράφεται η αναλογία αραίωσης, την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε. Το βάψιμο πρέπει να γίνει με κατάλληλα για κάθε περίπτωση βαφής εργαλεία (ρολά, πινέλα) που πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για τις καιρικές συνθήκες που πρέπει να επικρατούν ακόμη και αν πρόκειται για βάψιμο εσωτερικού χώρου και επίσης για το διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών στρώσεων. Συνήθως αποφεύγουμε θερμοκρασίες εξωτερικού περιβάλλοντος μικρότερες των 5οC  και μεγαλύτερες των 35 οC και η ατμοσφαιρική υγρασία μεγαλύτερη από 70%.

Πως όμως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στους τοίχους προτού προχωρήσουμε σε βάψιμο;

Οι μούχλες υπό μορφή μαύρων κηλίδων δημιουργούνται σε χώρους με αυξημένη υγρασία και σε χώρους ή σημεία (πίσω από κουρτίνες και έπιπλα) που δεν αερίζονται σωστά. Θα πρέπει αρχικά να αντιμετωπιστεί η αιτία που προκαλεί την υγρασία και στη συνέχεια η επιφάνεια ψεκάζεται με μυκητοκτόνο υγρό και βάφεται με χρώμα κατά προτίμηση επίσης μυκητοκτόνο. 

Οι φυσαλίδες και τα λευκά χνούδια οφείλονται σε υγρασία που είτε εισχωρεί από τριχοειδείς ρωγμές στον τοίχο είτε υπάρχει μέσα στην τοιχοποιία και βγαίνοντας προς τα έξω συμπαρασύρει τα άλατα από το κονίαμα των τούβλων ή το σοβά. Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να επιδιορθωθεί το πρόβλημα που προκαλεί την υγρασία και στη συνέχεια να απομακρυνθούν τα άλατα με μηχανική τριβή και να ξεπλυθεί η επιφάνεια με καθαρό νερό. Μόλις στεγνώσει καλά η επιφάνεια ασταρώνεται και στη συνέχεια βάφεται σε δύο στρώσεις με το τελικό χρώμα.

Υπάρχει περίπτωση που μετά το βάψιμο σε κάποια σημεία φαίνεται ότι το χρώμα δεν έχει καλύψει (φαγκρίζει). Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως επιλογή χρώματος μικρής καλυπτικότητας, υπερβολική αραίωση του χρώματος, κακής ποιότητας ρολό βαφής. Επίσης αιτία αποτελεί και όταν η νέα απόχρωση είτε είναι ανοιχτότερη από την υπάρχουσα είτε είναι έντονη και δεν έχει μεγάλη καλυπτικότητα.  Στην περίπτωση αυτή βάφουμε μία ακόμη στρώση. Η περίπτωση που τα στοκαρίσματα φαίνονται μετά το βάψιμο οφείλεται σε διάφορες επίσης αιτίες, όπως ότι δεν έχουν λειανθεί, δεν έχουν ασταρωθεί, το χρώμα δεν έχει καλυπτικότητα ή ότι έχει αραιωθεί πολύ. Απαιτείται αστάρωμα τοπικά και δύο στρώσεις χρώματος.

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ερασιτέχνες είναι το “τρέξιμο” του χρώματος. Αυτό οφείλεται είτε σε εφαρμογή παχιάς στρώσης χρώματος είτε σε υπερβολική αραίωση, αλλά και σε συνθήκες βαψίματος υψηλής υγρασίας. Το πρόβλημα λύνεται αν το χρώμα είναι νωπό περνάμε το ρολό όπου υπάρχουν “τρεξίματα” με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Σε περίπτωση που το χρώμα έχει στεγνώσει τα τρίβουμε και επαναχρωματίζουμε την περιοχή.

Τέλος προσέχουμε να επαναχρωματίζουμε με τον ίδιο τύπο χρώματος με το υπάρχον. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε πλαστικό χρώμα σε υπάρχον υδρόχρωμα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσουμε αστάρι και μετά να βάψουμε.

Αν μετά από όλες αυτές τις περιπτώσεις που αναφέραμε θεωρείτε ότι το βάψιμο απαιτεί ειδικό συνεργείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στην κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα που προσφέρει οικονομικά πακέτα ανακαίνισης σπιτιού και διαθέτει έμπειρα και αξιόπιστα συνεργεία.

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

STYLING & DESIGN

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved