Βενετία: Μια πόλη με υπέροχη αρχιτεκτονική που βρίσκεται σε κίνδυνο

Photo by Henrique Ferreira on Unsplash Photo by Henrique Ferreira on Unsplash

Η Βενετία είναι μαγικός προορισμός για τους λάτρεις της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής των παλιών ιταλικών πόλεων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η πανέμορφη Βενετία διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή και οι δυσκολίες πηγάζουν σχεδόν εξολοκλήρου από τις συνέπειες του τουρισμού και της οικονομικής υπερεκμετάλλευσης.  

Πράγματι, για τους περισσότερους τουρίστες η Βενετία αντιμετωπίζεται ως ένας προορισμός fast food, ως μια άλλη Disneyland, ως ένα τοπίο που πρέπει να φωτογραφηθούν για να ανεβάσουν τις φωτογραφίες στα social media και στη συνέχεια να φύγουν.  

Αναπόφευκτα, οι περισσότερες λειτουργίες στην πόλη απευθύνονται σε τουρίστες και τα περισσότερα κτίρια έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης και καταστήματα πώλησης σουβενίρ. Για τους Βενετσιάνους ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη και για όσους δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει την πόλη το μέλλον είναι δυσοίωνο.

Η Βενετία απειλείται να βουλιάξει από το βάρος των εκατομμυρίων τουριστών που πηγαινοέρχονται στα γραφικά σοκάκια της και περιμένουν ατελείωτες ουρές για να μπουν στα μουσεία. Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι φυσικά η πλατεία του Αγίου Μάρκου με τη Βασιλική και το παλάτι του Δόγη, όπου γίνεται το αδιαχώρητο. Ακόμη και τα λιθόστρωτα σοκάκια απειλούνται να καταστραφούν από τα ροδάκια που έχουν οι βαλίτσες των επισκεπτών. Σχεδόν πουθενά δεν μπορεί να σταθεί κάποιος χωρίς να υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που περπατούν και φωτογραφίζονται, ενώ ακόμη και μια απλή βόλτα με ένα καρότσι είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι μόνιμοι κάτοικοι λοιπόν εγκαταλείπουν ο ένας μετρά τον άλλον την πόλη μην μπορώντας να αντέξουν τα εκατομμύρια των τουριστών που έρχονται στην πόλη ετησίως. Το κόστος ζωή για ένα μόνιμο κάτοικο είναι πολύ ακριβό ενώ στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται ο θόρυβος, η πολυκοσμία και η αγενής συμπεριφορά κάποιων τουριστών.

Έτσι, το 1951 στην Βενετία κατοικούσαν 175.000 ντόπιοι. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ο αριθμός έπεσε στους 54.000 κατοίκους. Ο σημαντικότερος λόγος της εγκατάλειψης είναι φυσικά τα ακριβά ενοίκια. Πράγματι, τα περισσότερα κτίρια έχουν μετατραπεί σε καταλύματα για τουρίστες ενώ και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η επιχειρηματική ανάπτυξη είναι εντελώς μονοδιάστατη, Εκεί που παλαιότερα υπήρχε μια πληθώρα καταστημάτων πλέον δραστηριοποιούνται μόνο πολυτελή ξενοδοχεία και καταστήματα πώλησης σουβενίρ. Και η ζήτηση για πολυτελή ξενοδοχεία συνεχίζει να είναι ασφυκτική. Περαιτέρω, οι μηχανοκίνητες βάρκες και τα μεγάλα πλοία έχουν διαβρώσει το βυθό της λιμνοθάλασσας και θα πρέπει σύντομα να ληφθούν μέτρα για να επέλθει η ισορροπία στη λιμνοθάλασσα.

Τον τελευταίο καιρό λοιπόν, συζητείται ολοένα και συχνότερα η λήψη μέτρων ή καλύτερα αντικινήτρων για να αποθαρρυνθούν οι τουρίστες και ιδιαίτερα αυτοί που σκοπεύουν να επισκεφτούν τη Βενετία για λίγες μόνο ώρες. Η επιλογή εισιτηρίου εισόδου είναι μόνο η αρχή και δυστυχώς αν και φαντάζει άδικη, είναι απαραίτητη για να μπορέσει να διασωθεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decobook.gr

© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved